Meervoudig ouderschap: Juridische en praktische uitdagingen
juli 1, 2025
Co-ouderschap is een regeling die gescheiden ouders helpt om belastingvoordelen te delen. Het verschil met een gewoon co-ouderschap is dat bij fiscaal co-ouderschap de belastingvoordelen van het hebben van kinderen gedeeld worden, in plaats van alleen door één ouder genoten. Dit is belangrijk voor ouders die geen belastingvrije som meer kunnen krijgen als ze alleenstaand zijn. Bij fiscaal co-ouderschap kunnen ouders profiteren van verschillende belastingvoordelen, waaronder de inkomensafhankelijke combinatiekorting, de kinderbijslag, de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget (KGB).
Fiscaal co-ouderschap is een regeling waarbij gescheiden ouders de belastingvoordelen van het hebben van kinderen kunnen delen. De Belastingdienst definieert co-ouderschap als een situatie waarin de ouders het kind ongeveer gelijkmatig verdelen over hun huishoudens. Dit betekent dat het kind minstens drie dagen per week bij elke ouder moet verblijven, of volgens een wekelijks afwisselend schema. Ook als het kind niet het hele jaar bij elke ouder is, maar wel minstens zes maanden, wordt de 156-dageneis naar verhouding herrekend.
Om in aanmerking te komen voor fiscaal co-ouderschap, moeten aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Ten eerste mogen de ouders geen fiscale partners meer zijn. Ten tweede moet het co-ouderschap langer dan zes maanden duren in een kalenderjaar. Daarnaast moet de verdeling van de zorg en opvoeding daadwerkelijk gelijkmatig zijn. Dit betekent dat het kind minimaat drie dagen per week bij beide ouders moet verblijven, of volgens een wekelijks afwisselend schema.
Bij co-ouderschap zijn in elk geval de volgende vijf belastingvoordelen van belang: de kinderbijslag, het kindgebonden budget (KGB), de inkomensafhankelijke combinatiekorting, de kinderopvangtoeslag en de huurtoeslag. Deze voordelen kunnen helpen bij het verminderen van de belastinglast van ouders die co-ouderschap hanteren.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting die je krijgt als je werkt en je kind jonger is dan 12 jaar. De korting hangt af van de hoogte van je inkomen. Elk jaar wordt door de Belastingdienst vastgesteld wat het minimumbedrag is dat je als arbeidsinkomen moet hebben om hier recht op te hebben. Niet iedere ouder heeft hier dus recht op. Als je nog samen bent, dan krijgt alleen degene die het minst verdient de combinatiekorting. Dit regel je via de belastingaangifte.
Als jullie na de scheiding co-ouders zijn, kun je beiden in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Naast dat je dan beiden minstens het vastgestelde bedrag moet verdienen, moet er duidelijk sprake zijn van co-ouderschap. De hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting is afhankelijk van de hoogte van je arbeidsinkomen.
De kinderbijslag is een maandelijkse uitkering die je krijgt als je kind in je zorg heeft. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat je goed kijkt naar wie van jullie die aanvraagt, omdat dit ook gevolgen kan hebben voor het kindgebonden budget. De hoofdregel is dat als je uit elkaar gaat, de ouder bij wie jullie kind de meeste tijd woont en staat ingeschreven, de kinderbijslag krijgt. Maar deze regel gaat niet op bij co-ouderschap, omdat jullie kind dan ongeveer evenveel bij jullie beiden is.
Bij co-ouderschap kan je beiden recht hebben op de huurtoeslag en de kinderopvangtoeslag. De huurtoeslag is afhankelijk van je inkomen en het aantal kinderen. Bij co-ouderschap kan je beiden jullie kind als medebewoner laten meetellen. Je hebt dan mogelijk recht op meer huurtoeslag. Het kind telt automatisch mee als medebewoner bij de ouder bij wie het is ingeschreven. Staat jouw kind niet bij jou ingeschreven? Stel dan de Belastingdienst op de hoogte dat jullie co-ouderschap hebben. Je kunt dit aantonen door het ondertekende ouderschapsplan met jullie co-ouderschapsregeling op te sturen naar de Belastingdienst. Vervolgens kun je de huurtoeslag aanvragen en wordt de hoogte bepaald.
De kinderopvangtoeslag is een uitkering die je krijgt voor de opvanguren die je zelf betaalt. Of je kind op je adres of op het adres van je ex-partner staat ingeschreven, maakt niet uit. Betaal je en je ex beiden een deel van de opvangkosten? Je kunt samen voor maximaal 230 uur per kind per maand kinderopvangtoeslag krijgen. Je krijgt dan ieder voor je eigen deel toeslag en dus niet voor je ex-partners deel.
Het kindgebonden budget (KGB) is een uitkering die je krijgt voor de opvang van je kind. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat je goed kijkt naar wie van jullie die aanvraagt, omdat dit ook gevolgen kan hebben voor het kindgebonden budget. De hoofdregel is dat als je uit elkaar gaat, de ouder bij wie jullie kind de meeste tijd woont en staat ingeschreven, de kinderbijslag krijgt. Maar deze regel gaat niet op bij co-ouderschap, omdat jullie kind dan ongeveer evenveel bij jullie beiden is.
Bij het aangeven van fiscaal co-ouderschap in de belastingaangifte, dienen specifieke codes te worden gebruikt om de verdeling van de belastingvoordelen aan te geven. Deze codes zijn onder andere 1034, 1035, 1054, 1036, 1037, 1058 en 1059. Fiscaal co-ouderschap biedt mogelijkheden om de fiscale voordelen van kinderen ten laste gelijkmatig te verdelen over beide ouders na een scheiding. Het is echter belangrijk om de voorwaarden en regelingen zorgvuldig te bestuderen en een grondige berekening te maken om te bepalen of deze regeling in je specifieke situatie voordelig is. Het raadplegen van een belastingadviseur kan hierbij van onschatbare waarde zijn. Een goed doordachte aanpak kan leiden tot aanzienlijke financiële voordelen en een eerlijke verdeling van de lasten en lusten van het ouderschap.
Bij co-ouderschap zijn in elk geval de volgende vijf belastingvoordelen van belang: de kinderbijslag, het kindgebonden budget (KGB), de inkomensafhankelijke combinatiekorting, de kinderopvangtoeslag en de huurtoeslag. Deze voordelen kunnen helpen bij het verminderen van de belastinglast van ouders die co-ouderschap hanteren.
Bij fiscaal co-ouderschap kunnen ouders profiteren van verschillende belastingvoordelen. Hieronder staan de belangrijkste voordelen en regels per voordel:
Fiscaal co-ouderschap is een belangrijke regeling voor ouders die na een scheiding hun kinderen gelijkmatig verdelen over hun huishoudens. Het helpt bij het delen van belastingvoordelen en kan aanzienlijke financiële voordelen opleveren. Het is belangrijk om de voorwaarden en regelingen zorgvuldig te bestuderen en een grondige berekening te maken om te bepalen of deze regeling in je specifieke situatie voordelig is. Het raadplegen van een belastingadviseur kan hierbij van onschatbare waarde zijn. Een goed doordachte aanpak kan leiden tot aanzienlijke financiële voordelen en een eerlijke verdeling van de lasten en lusten van het ouderschap.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet