Lesbisch ouderschap en de betekenis van erkenning
juli 1, 2025
Co-ouderschap is een veelvoorkomende regeling na een scheiding of beëindiging van een relatie. Bij co-ouderschap delen ouders de verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Dit heeft ook gevolgen voor de financiële situatie van de ouders. In dit artikel bespreiden we de belangrijkste financiële aspecten van co-ouderschap, waaronder de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de inkomensafhankelijke combinatiekorting, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en de AOK. De informatie is gebaseerd op de beschikbare regels en richtlijnen, en beoogt een helder beeld te geven van de complexiteit van deze situatie.
Bij co-ouderschap delen ouders de verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Dit heeft ook gevolgen voor de financiële situatie van de ouders. De Belastingdienst, de SVB en de gemeente spelen hierbij een rol. De belangrijkste regelingen zijn de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de inkomensafhankelijke combinatiekorting, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en de AOK.
De kinderbijslag is een bedrag dat ouders van de overheid ontvangen om te ondersteunen in de kosten van het opvoeden van hun kinderen. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van het betreffende kind. De kinderbijslag is niet afhankelijk van het inkomen. De kinderbijslag wordt eenmaal per kwartaal uitbetaald.
Bij co-ouderschap krijgen jullie van de SVB standaard beiden de helft van de kinderbijslag. Maar jullie kunnen dit ook anders afspreken en aan de SVB doorgeven. Je kunt er voor kiezen dat het volledige bedrag naar één van jullie gaat. Of, als je meerdere kinderen hebt, kun je afspreken dat de kinderbijslag van het ene kind naar de ene ouder gaat en van het andere kind naar de andere ouder.
Het kindgebonden budget is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor ouders met minderjarige kinderen. De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het inkomen van de ontvanger(s). Het kindgebonden budget is onderdeel van de toeslagen. Uitsluitend de ouder die aanvrager is voor de kinderbijslag heeft recht op het kindgebonden budget.
Bij co-ouderschap kan het kindgebonden budget op verschillende manieren verdeeld worden. Als er sprake is van meerdere kinderen en jullie voldoen aan de voorwaarden van het co-ouderschap, dan is het mogelijk om beide voor één kind aanvrager te worden voor de kinderbijslag. Dit heeft tot gevolg dat, indien jullie geen nieuwe toeslagpartner hebben, jullie beiden in aanmerking komen voor de AOK.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is een belastingvoordeel voor ouders met jonge kinderen. Het is bedoeld om werkende ouders financieel te ondersteunen. Er is recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) indien voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:
Bij co-ouderschap kan de inkomensafhankelijke combinatiekorting op verschillende manieren verdeeld worden. Als er sprake is van meerdere kinderen en jullie voldoen aan de voorwaarden van het co-ouderschap, dan is het mogelijk om beide voor één kind aanvrager te worden voor de kinderbijslag. Dit heeft tot gevolg dat, indien jullie geen nieuwe toeslagpartner hebben, jullie beiden in aanmerking komen voor de AOK.
Bij co-ouderschap kunnen zowel jij als je ex-partner huurtoeslag aanvragen. Voor de huurtoeslag kan een kind maar bij één ouder zijn ingeschreven. De andere ouder mag het kind wel meetellen bij het huishouden als hij of zij een aanvraag indient voor huurtoeslag. De Belastingdienst vraagt dan om een verklaring co-ouderschap. Deze verklaring moet door beide ouders ondertekend zijn.
Kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hieraan zijn veel voorwaarden verbonden. Eén daarvan is dat het kind op het eigen adres moet zijn ingeschreven. Voor co-ouderschap geldt een uitzondering. Hierdoor hebben beide ouders in principe recht op kinderopvangtoeslag. Mits aan de overige voorwaarden wordt voldaan uiteraard.
De AOK (Alleenstaande Ouderkop) is een bijdrage voor alleenstaande ouders. Bij co-ouderschap kan de AOK op verschillende manieren verdeeld worden. Als er sprake is van meerdere kinderen en jullie voldoen aan de voorwaarden van het co-ouderschap, dan is het mogelijk om beide voor één kind aanvrager te worden voor de kinderbijslag. Dit heeft tot gevolg dat, indien jullie geen nieuwe toeslagpartner hebben, jullie beiden in aanmerking komen voor de AOK.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om goede afspraken te maken en zaken zwart op wit vast te leggen. Spreek in ieder geval de volgende dingen met elkaar af:
Bij co-ouderschap worden de kosten voor een kind niet in één huishouden gemaakt, maar in twee. Een aantal kosten wordt dubbel gemaakt, zoals de huur of hypotheek en de kosten van de inboedel. De totale kosten zijn daardoor hoger.
Het is bij co-ouderschap belangrijk dat je van tevoren afspreekt welke kosten je verdeelt en welke niet. Voorkom bijvoorbeeld dat de ene ouder meebetaalt aan de dure smaak van de ander. Kosten zoals vakanties en uitstapjes kun je beter buiten de verdeling houden. Maak bij het verdelen onderscheid tussen eigen kosten en te verdelen kosten.
Eigen kosten zijn de kosten die elk huishouden voor zich maakt. Denk aan de huur, telefoon en boodschappen. Deze kosten kunnen voor jullie als ex-partners flink verschillen, bijvoorbeeld door verschillen in inkomen en een ander uitgavepatroon. Eigen kosten zijn ook de uitgaven voor de kinderen die beide ouders doen. Bijvoorbeeld dubbel schoolmateriaal, speelgoed of een fiets.
Te verdelen kosten zijn uitgaven voor het kind die één ouder doet. Denk aan verzekeringen, abonnementen, contributies en schoolkosten. Je kunt deze kosten op drie manieren verdelen.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om een ouderschapsplan op te stellen. Dit plan bevat afspraken over de verzorging, opvoeding en financiële aspecten van de kinderen. Het ouderschapsplan moet worden ingediend bij de rechtbank in geval van een scheiding of echtscheiding.
Als je geen overeenstemming kunt bereiken met je ex-partner, kun je een mediator inschakelen. Een mediator helpt bij het oplossen van conflicten en het maken van afspraken. De kosten hiervoor betaal je als ouders zelf. Als je weinig inkomen hebt, kun je een tegemoetkoming in deze kosten krijgen. Dat kan via de Wet op de Rechtsbijstand (WRb).
Co-ouderschap brengt specifieke financiële implicaties met zich mee, met name in relatie tot bijstandsuitkeringen. Het is belangrijk dat ouders goede afspraken maken en zaken zwart op wit vastleggen. De Belastingdienst, de SVB en de gemeente spelen hierbij een rol. De belangrijkste regelingen zijn de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de inkomensafhankelijke combinatiekorting, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en de AOK. Het is belangrijk om goed te kijken naar de financiële tegemoetkomingen waarvan gebruik gemaakt kan worden.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet