Luie Ouders Hebben Gelijk: Een Kijk op Het Ouderschap van Morgen
juli 1, 2025
Co-ouderschap is een veelbesproken regeling die ouders na een scheiding of het beëindigen van een relatie kunnen overwegen om de zorg voor hun kinderen te verdelen. Deze regeling, waarbij beide ouders gelijkelijk betrokken blijven bij de opvoeding en verzorging, vereist zorgvuldige afspraken en een goede onderlinge communicatie. In dit artikel worden de belangrijkste financiële aspecten van co-ouderschap behandeld, zoals het kindgebonden budget, de kinderbijslag, de inkomensafhankelijke combinatiekorting, en de verdeling van kosten. Daarnaast wordt ingegaan op de rol van het ouderschapsplan en de juridische aspecten van co-ouderschap.
Bij co-ouderschap worden de kosten van de opvoeding van het kind gedeeld door beide ouders. De Belastingdienst hanteert specifieke criteria voor co-ouderschap, die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Vanaf 2023 geldt dat ouders co-ouders zijn als het kind in een herhalend ritme minimaal 78 dagen over een periode van zes maanden bij elke ouder verblijft. Dit kan worden berekend door dagdelen (ochtend, middag, avond) bij elkaar op te tellen.
De Belastingdienst beoordeelt of aan de voorwaarden voor co-ouderschap is voldaan, met name in relatie tot de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De dienst let op de verblijfsduur van het kind bij beide ouders. Ook de kosten voor vakanties worden meegenomen in de beoordeling.
Het kindgebonden budget is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor ouders met minderjarige kinderen. De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het inkomen van de ontvanger(s). Het kindgebonden budget is onderdeel van de toeslagen. Uitsluitend de ouder die aanvrager is voor de kinderbijslag heeft recht op het kindgebonden budget.
Bij co-ouderschap kan het kindgebonden budget worden verdeeld over beide ouders. Dit kan alleen als er twee of meer kinderen zijn én als er sprake is van co-ouderschap. Je krijgt dan dus allebei een deel van het kindgebonden budget uitbetaald van de Belastingdienst. Het kindgebonden budget is onderdeel van de toeslagen. Uitsluitend de ouder die aanvrager is voor de kinderbijslag heeft recht op het kindgebonden budget.
De kinderbijslag is een bedrag dat ouders van de overheid ontvangen om te ondersteunen in de kosten van het opvoeden van hun kinderen. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van het betreffende kind. De kinderbijslag is niet afhankelijk van het inkomen. De kinderbijslag wordt eenmaal per kwartaal uitbetaald.
Bij co-ouderschap kan de kinderbijslag worden verdeeld over beide ouders. Dit kan alleen als er twee of meer kinderen zijn én als er sprake is van co-ouderschap. Je krijgt dan dus allebei een deel van de kinderbijslag uitbetaald van de SVB. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de kinderbijslag uit. Volgens de SVB hoort het kind bij co-ouderschap bij de huishoudens van beide ouders. Zowel jij als je ex-partner heeft dus recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder. Je verdeelt dan zelf onderling het geld.
De Inkomensafhankelijke Combinatiekorting (IACK) is een belastingvoordeel voor ouders met jonge kinderen. Het is bedoeld om werkende ouders financieel te ondersteunen. Er is recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) indien voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:
Bij co-ouderschap kan elke ouder, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, aanspraak maken op deze korting. Eén van de voorwaarden is dat het kind ten minste drie dagen per week bij elke ouder verblijft. Dit hoeft niet per se te betekenen dat het kind exact drie dagen per week bij elke ouder is, maar het moet wel ‘doorgaans’ het geval zijn. Bijvoorbeeld, een week-op-week-af-regeling kan ook als voldoende worden beschouwd, mits het gemiddelde van het verblijf drie dagen per week per ouder is.
Bij co-ouderschap worden de kosten van de opvoeding van het kind gedeeld door beide ouders. De kosten omvatten niet alleen basisbehoeften zoals voeding en kleding, maar ook uitgaven voor school, sportactiviteiten en medische zorg. In de meeste gevallen wordt een financiële regeling getroffen waarin beide ouders naar draagkracht bijdrragen aan de kosten van het kind. Deze regeling kan worden vastgelegd in een ouderschapsplan of via een rechterlijke uitspraak.
De Belastingdienst hanteert specifieke criteria voor co-ouderschap, die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De dienst let op de verblijfsduur van het kind bij beide ouders. Ook de kosten voor vakanties worden meegenomen in de beoordeling.
Een ouderschapsplan is essentieel bij co-ouderschap. Dit plan legt de wederzijdse verwachtingen en afspraken vast en dient als basis voor de toekomst. Het is verplicht voor ouders die willen scheiden en kinderen jonger dan 18 jaar. In het ouderschapsplan worden onderwerpen besproken zoals belangrijke beslissingen (schoolkeuze, vakantieregelingen, verhuizingen), verjaardagen en feestdagen, en de financiële aspecten van de opvoeding. Het is raadzaam om het ouderschapsplan regelmatig te evalueren en aan te passen, aangezien de behoeften van de kinderen en de omstandigheden van de ouders kunnen veranderen.
Bij co-ouderschap is het belangrijk dat beide ouders gezamenlijk beslissingen nemen over belangrijke zaken betreffende de kinderen. De Belastingdienst beoordeelt of aan de voorwaarden voor co-ouderschap is voldaan, met name in relatie tot de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De dienst let op de verblijfsduur van het kind bij beide ouders. Ook de kosten voor vakanties worden meegenomen in de beoordeling.
De Belastingdienst kan het ouderschapsplan opvragen om te controleren of er inderdaad sprake is van co-ouderschap. Leg de afspraken daarom goed vast in het ouderschapsplan. De Belastingdienst hanteert specifieke criteria voor co-ouderschap, die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De dienst let op de verblijfsduur van het kind bij beide ouders. Ook de kosten voor vakanties worden meegenomen in de beoordeling.
Als je co-ouder bent, kun je beiden jullie kind als medebewoner laten meetellen. Je hebt dan mogelijk recht op meer huurtoeslag. Je kind kan dus meetellen als medebewoner ook al staat het niet bij je ingeschreven. Het kind telt automatisch mee als medebewoner bij de ouder bij wie het is ingeschreven. Staat jouw kind niet bij jou ingeschreven? Stel dan de Belastingdienst op de hoogte dat jullie co-ouder zijn. Je kunt dit aantonen door het ondertekende ouderschapsplan met jullie co-ouderingsregeling op te sturen naar de Belastingdienst. Vervolgens kun je de huurtoeslag aanvragen en wordt de hoogte bepaald.
Bij co-ouderschap kan de kinderopvangtoeslag worden aangevraagd. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het inkomen van de ouders. De kinderopvangtoeslag is bedoeld om de kosten van de kinderopvang te verlichten. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het inkomen van de ouders. De kinderopvangtoeslag is bedoeld om de kosten van de kinderopvang te verlichten.
Co-ouderschap is een veelbesproken regeling die ouders na een scheiding of het beëindigen van een relatie kunnen overwegen om de zorg voor hun kinderen te verdelen. Deze regeling, waarbij beide ouders gelijkelijk betrokken blijven bij de opvoeding en verzorging, vereist zorgvuldige afspraken en een goede onderlinge communicatie. De Belastingdienst hanteert specifieke criteria voor co-ouderschap, die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De dienst let op de verblijfsduur van het kind bij beide ouders. Ook de kosten voor vakanties worden meegenomen in de beoordeling.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet