logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Financiële regelingen bij co-ouderlijk gezag: wat ouders moeten weten

Inleiding

Bij co-ouderlijk gezag is het belangrijk dat ouders zorgvuldig overleg plegen over de financiële regelingen. Dit omvat onder meer de verdeling van kosten voor kinderen, de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en deelname aan financiële tegemoetkomingen zoals de kinderbijslag, het kindgebonden budget en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De bronnen geven inzicht in de regels en voorwaarden rondom deze financiële aspecten, met name bij co-ouderlijk gezag. In dit artikel worden de belangrijkste regels, voordelen en mogelijke complicaties van financiële regelingen bij co-ouderlijk gezag toegelicht.

Financiële verantwoordelijkheden bij co-ouderlijk gezag

Bij co-ouderlijk gezag zijn de ouders verantwoordelijk voor de kosten van het opvoeden van hun kind. Dit omvat zowel de dagelijkse kosten als de financiële bijdragen aan de kinderbijslag, het kindgebonden budget en andere subsidies. De verantwoordelijkheid voor de kosten wordt meestal gedeeld, maar kan ook op basis van het inkomen of andere afspraken worden verdeeld. De Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) spelen hierbij een centrale rol.

Kinderalimentatie en onderhoudsplicht

De onderhoudsplicht geldt ook als de ouders niet bij elkaar wonen. Bij een scheiding moeten ouders een financiële regeling afspreken, wat bekend staat als kinderalimentatie. Dit geldt ook voor stiefouders, mits ze getrouwd zijn met de biologische ouder van het kind. De biologische vader is verplicht het kind onder te houden, mits hij het kind heeft erkend. Indien de vader niet wil betalen, kan dit via de rechter worden vastgesteld. In sommige gevallen kan de biologische vader ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, zelfs als hij het kind niet heeft erkend.

Financiële tegemoetkomingen bij co-ouderlijk gezag

Bij co-ouderlijk gezag kunnen ouders meerdere financiële tegemoetkomingen ontvangen, waaronder de kinderbijslag, het kindgebonden budget en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze regelingen zijn echter niet automatisch voor iedereen van toepassing en vereisen een goed overleg tussen de ouders.

Kinderbijslag

De kinderbijslag is een bedrag dat ouders van de overheid ontvangen om de kosten van het opvoeden van hun kinderen te ondersteunen. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van het kind en wordt eenmaal per kwartaal uitbetaald. Bij co-ouderlijk gezag hebben zowel de vader als de moeder recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag meestal aan één ouder, maar de ouders kunnen het geld onderling verdelen. De aanvrager van de kinderbijslag heeft onder voorwaarden ook recht op het kindgebonden budget.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor ouders met minderjarige kinderen. De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het inkomen van de ontvanger(s). Het kindgebonden budget is onderdeel van de toeslagen. Uitsluitend de ouder die aanvrager is voor de kinderbijslag heeft recht op het kindgebonden budget. Bij co-ouderlijk gezag kan het budget worden verdeeld over beide ouders, mits er sprake is van een goede afspraak.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een belastingvoordeel voor werkende ouders. Bij co-ouderlijk gezag kan elke ouder, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan, aanspraak maken op deze korting. Een van de voorwaarden is dat het kind ten minste drie dagen per week bij elke ouder verblijft. Dit hoeft niet per se te betekenen dat het kind exact drie dagen per week bij elke ouder is, maar het moet wel “doorgaans” het geval zijn. Bijvoorbeeld, een week-op-week-afspraken kan ook als voldoende worden beschouwd, mits het gemiddelde van het verblijf drie dagen per week per ouder is.

Afspraken maken bij co-ouderlijk gezag

Bij co-ouderlijk gezag is het belangrijk dat ouders goede afspraken maken en deze zwart op wit vastleggen. Hieronder staan enkele belangrijke afspraken die geregeld moeten worden:

Roosterafspraken

De ouders moeten afspreken hoe de kinderen over de twee huishoudens verdeeld worden. Dit kan op basis van een week-op-week-afspraken zijn, maar ook op basis van een 50/50-verdeling of een 4-3-3-4-verdeling. De keuze voor een specifieke regeling hangt af van de situatie van de ouders, hun werkroosters, de behoeften van het kind en de afstand tussen de woonplaatsen.

Financiële afspraken

De verdeling van de kosten moet duidelijk zijn. Dit kan op basis van draagkracht gebeuren, of op basis van een vast bedrag per periode. Beide ouders betalen de helft van de kosten. Deze regeling is overzichtelijk, maar kan oneerlijk lijken voor de ouder die minder verdient. De Belastingdienst hanteert specifieke criteria voor co-ouderlijk gezag, die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is essentieel bij co-ouderlijk gezag. Dit plan legt de wederzijdse verwachtingen en afspraken vast en dient als basis voor de toekomst. Het is verplicht voor ouders die willen scheiden en kinderen jonger dan 18 jaar hebben. In het ouderschapsplan worden onderwerpen besproken zoals belangrijke beslissingen (schoolkeuze, vakantieregelingen, verhuizingen), verjaardagen en feestdagen, en de financiële aspecten van de opvoeding.

Belangrijke bronnen

  1. Rijksoverheid - Onderhoudsplicht
  2. Kinderopvanglappelein - Co-ouderschap en financiële regelingen
  3. Praktijk Moos - Financiële tegemoetkoming bij co-ouderschap
  4. Zorgzaamscheiden - Welke toeslagen bij co-ouderschap
  5. Scheidingsdesk - Kinderalimentatie en financien
  6. Samenuiteen - Co-ouderschap en belastingvoordelen
  7. Nibud - Co-ouderschap
  8. Kinderopvanglappelein - Co-ouderschap en financiële aspecten
  9. Belastingdienst - Toeslagen bij co-ouderschap
  10. Uitelkaar - Info over co-ouderschap en toeslagen
  11. Scheidingsmeesters - Financiële voordelen bij co-ouderschap

Conclusie

Bij co-ouderlijk gezag is het belangrijk dat ouders zorgvuldig overleg plegen over de financiële regelingen. Hierbij spelen de kinderbijslag, het kindgebonden budget en de inkomensafhankelijke combinatiekorting een centrale rol. Het is belangrijk om goede afspraken te maken en deze zwart op wit vast te leggen, met name in het ouderschapsplan. De Belastingdienst en de SVB zijn hierbij betrokken, en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de regels en voorwaarden. Door goed overleg te plegen, kunnen ouders ervoor zorgen dat zij de juiste toeslagen ontvangen en financiële problemen worden voorkomen.

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven