Maatschappelijk onderzoek en co-ouderschap: Wat betekent het voor ouders en kinderen?
juli 1, 2025
Ouderschap Blijft is een gecertificeerde methode die gericht is op gescheiden ouders en hun kinderen, met het doel om de communicatie tussen ouders te verbeteren en ervoor te zorgen dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders. De methode wordt aangeboden door verschillende organisaties, waaronder Levvel en Jeugdformaat, en is bedoeld voor gezinnen waarin de communicatie tussen ouders moeilijk is, wat leidt tot problemen bij het omgangsrecht en het welzijn van het kind. De methode richt zich op het oplossen van conflicten, het herstellen van vertrouwen en het maken van goede afspraken, zodat ouders samen kunnen werken aan de opvoeding van hun kind.
Ouderschap Blijft is een vorm van omgangsbemiddeling en -begeleiding voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun scheidende of gescheiden ouders wanneer omgang met de uitwonende ouder niet plaatsvindt of problematisch verloopt. De interventie bevindt zich op dit moment in het erkenningstraject. De methode richt zich op het herstellen van contact tussen ouders en kinderen. Begeleid bezoek of begeleide omgang kan daar aan bijdragen. De kindbegeleiders geven dit vorm en begeleiden de ouder(s) naar onbegeleid contact. Het is belangrijk dat de kinderen geheel of deels betrokken worden bij het traject. Het is daarom belangrijk dat je beseft welke impact een scheiding teweeg kan brengen en ook gemakkelijk gesprekken met kinderen kunt voeren.
De methode werkt met een combinatie van bemiddeling en begeleiding. Bij een kennismakingsgesprek met beide ouders wordt een werkplan met doelen opgesteld. Afhankelijk van de situatie kan gekozen worden voor bemiddeling of omgangsbegeleiding. Bij bemiddeling worden gesprekken gevoerd over de onderlinge communicatie en samenwerking met betrekking tot het ouderschap. Bij omgangsbegeleiding worden bemiddelingsgesprekken en begeleide omgang ingezet, met het doel om het contact tussen de ouders en het kind te herstellen. Er wordt gewerkt aan communicatieherstel tussen beide ouders en aan contactherstel tussen de uitwonende ouder en het kind. Er wordt gebruik gemaakt van mediationtechnieken, oplossingsgerichte technieken, motiverende gespreksvoering, betrekken van het netwerk en psycho-educatie. Voor de kinderen kunnen kindgesprekken en verdere hulp worden ingezet.
De methode Ouderschap Blijft richt zich op ouders in complexe scheidingen en hun kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. De naam van Ouderschap Blijft verwijst naar de visie van de interventie. Ook al gaan partners uit elkaar en is er op partnerniveau veel strijd, ze blijven gezamenlijk ouders van het kind. Het belang van het kind staat centraal. Ouderschap Blijft biedt hulp aan gezinnen waar conflicten en communicatieproblemen tussen de gescheiden ouders ervoor zorgen dat de omgangsregeling niet of slecht van de grond komt. Gecertificeerde jeugdhulpverleners kunnen de methode toepassen. Bekijk het overzicht van erkende Ouderschap Blijft-organisaties.
De methode stimuleert dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders volgens de door ouders overeengekomen afspraken. De methodiek is geaccrediteerd door CEDEO en de trainingen zijn gecertificeerd door het SKJ. De methode is opgenomen in de Databank voor Effectieve Jeugdinterventies. Alleen getrainde en gecertificeerde professionals die de driedaagse Methodiektraining hebben gevolgd, mogen de methode uitvoeren.
De methode van Ouderschap Blijft is bedoeld voor ouders die na een scheiding moeilijk met elkaar kunnen praten. De hulp is bedoeld voor situaties waarin er veel conflicten tussen ouders zijn, bijvoorbeeld over de opvoeding of het contact met het kind. Soms spreken ouders helemaal niet meer met elkaar. Dan is het belangrijk om samen opnieuw te leren communiceren, in het belang van het kind. Kinderen staan centraal bij Ouderschap Blijft, het is belangrijk om te weten hoe het met hen gaat. Daarom voeren de kindbegeleiders ook gesprekken met de kinderen.
De methode is altijd op maat en kan bestaan uit een afwisseling van begeleide omgangsmomenten, oudergesprekken en/of gesprekken met kinderen. Beide ouders hebben één neutrale bemiddelaar, er worden gezamenlijk oudergesprekken gevoerd met de focus op het vormgeven van het ouderschap. De aanpak en focus zijn altijd aangepast op wat de ouders nodig hebben, want elke situatie is uniek.
De kindbegeleiders geven dit vorm en begeleiden de ouder(s) naar onbegeleid contact. Het is belangrijk dat de kinderen geheel of deels betrokken worden bij het traject. Het is daarom belangrijk dat je beseft welke impact een scheiding teweeg kan brengen en ook gemakkelijk gesprekken met kinderen kunt voeren. Tijdens een traject Ouderschap Blijft wordt het volgende centraal gesteld: de methode is bedoeld om de communicatie tussen ouders te verbeteren en ervoor te zorgen dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders. De methode is gecertificeerd door CEDEO en de trainingen zijn gecertificeerd door het SKJ. De methode is opgenomen in de Databank voor Effectieve Jeugdinterventies. Alleen getrainde en gecertificeerde professionals die de driedaagse Methodiektraining hebben gevolgd, mogen de methode uitvoeren.
De methode Ouderschap Blijft stimuleert dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders volgens de door ouders overeengekomen afspraken. Dit wordt bereikt door bemiddelingsgesprekken en contactmomenten die beurtelings plaatsvinden. De methode stimuleert dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders, zodat de ouderlijke verantwoordelijkheden op een geordende manier worden uitgeoefend. Bemiddelingsgesprekken en begeleide omgang zijn belangrijke onderdelen van de methode.
De methode is bedoeld voor ouders die na een scheiding moeilijk met elkaar kunnen praten. De hulp is bedoeld voor situaties waarin er veel conflicten tussen ouders zijn, bijvoorbeeld over de opvoeding of het contact met het kind. Soms spreken ouders helemaal niet meer met elkaar. Dan is het belangrijk om samen opnieuw te leren communiceren, in het belang van het kind. Kinderen staan centraal bij Ouderschap Blijft, het is belangrijk om te weten hoe het met hen gaat. Daarom voeren de kindbegeleiders ook gesprekken met de kinderen.
De ouders moeten actief betrokken zijn bij het traject van Ouderschap Blijft. Ze moeten samenwerken met de kindbegeleiders en de bemiddelaar. Het is belangrijk dat de ouders hun verantwoordelijkheden als ouder op een geordende manier uitvoeren. Ze moeten ook bereid zijn om samen te werken aan de opvoeding van hun kind. De methode is bedoeld om de communicatie tussen ouders te verbeteren en ervoor te zorgen dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders.
De kinderen zijn het centrale punt van de methode. Het is belangrijk dat de kinderen geheel of deels betrokken worden bij het traject. Ze moeten ook kunnen communiceren met de kindbegeleiders. De methode is gericht op het herstellen van contact tussen ouders en kinderen. Begeleid bezoek of begeleide omgang kan daar aan bijdragen. De kindbegeleiders geven dit vorm en begeleiden de ouder(s) naar onbegeleid contact. Het is belangrijk dat de kinderen geheel of deels betrokken worden bij het traject. Het is daarom belangrijk dat je beseft welke impact een scheiding teweeg kan brengen en ook gemakkelijk gesprekken met kinderen kunt voeren.
De begeleiders spelen een cruciale rol in de methode Ouderschap Blijft. Ze werken samen met de ouders en de kinderen. Ze moeten bereid zijn om samen te werken aan de opvoeding van het kind. Ze moeten ook kunnen communiceren met de ouders en de kinderen. De methode is gericht op het herstellen van contact tussen ouders en kinderen. Begeleid bezoek of begeleide omgang kan daar aan bijdragen. De kindbegeleiders geven dit vorm en begeleiden de ouder(s) naar onbegeleid contact. Het is belangrijk dat de kinderen geheel of deels betrokken worden bij het traject. Het is daarom belangrijk dat je beseft welke impact een scheiding teweeg kan brengen en ook gemakkelijk gesprekken met kinderen kunt voeren.
De organisaties die betrokken zijn bij de methode Ouderschap Blijft spelen een belangrijke rol. Ze moeten de methode toepassen en de nodige trainingen volgen. Ze moeten ook beschikbaar zijn voor de ouders en de kinderen. De methode is gecertificeerd door CEDEO en de trainingen zijn gecertificeerd door het SKJ. De methode is opgenomen in de Databank voor Effectieve Jeugdinterventies. Alleen getrainde en gecertificeerde professionals die de driedaagse Methodiektraining hebben gevolgd, mogen de methode uitvoeren.
De gemeenschap speelt een belangrijke rol in de methode Ouderschap Blijts. Ze moet beschikbaar zijn voor de ouders en de kinderen. Ze moet ook kunnen communiceren met de begeleiders en de ouders. De methode is gericht op het herstellen van contact tussen ouders en kinderen. Begeleid bezoek of begeleide omgang kan daar aan bijdragen. De kindbegeleiders geven dit vorm en begeleiden de ouder(s) naar onbegeleid contact. Het is belangrijk dat de kinderen geheel of deels betrokken worden bij het traject. Het is daarom belangrijk dat je beseft welke impact een scheiding teweeg kan brengen en ook gemakkelijk gesprekken met kinderen kunt voeren.
De ondersteuning die wordt geboden door de methode Ouderschap Blijts is van groot belang. Ze moet beschikbaar zijn voor de ouders en de kinderen. Ze moet ook kunnen communiceren met de begeleiders en de ouders. De methode is gericht op het herstellen van contact tussen ouders en kinderen. Begeleid bezoek of begeleide omgang kan daar aan bijdragen. De kindbegeleiders geven dit vorm en begeleiden de ouder(s) naar onbegeleid contact. Het is belangrijk dat de kinderen geheel of deels betrokken worden bij het traject. Het is daarom belangrijk dat je beseft welke impact een scheiding teweeg kan brengen en ook gemakkelijk gesprekken met kinderen kunt voeren.
De gezondheid van de ouders en de kinderen is van groot belang bij de methode Ouderschap Blijts. Ze moeten beschikbaar zijn voor de ondersteuning en de begeleiding. Ze moeten ook kunnen communiceren met de begeleiders en de ouders. De methode is gericht op het herstellen van contact tussen ouders en kinderen. Begeleid bezoek of begeleide omgang kan daar aan bijdragen. De kindbegeleiders geven dit vorm en begeleiden de ouder(s) naar onbegeleid contact. Het is belangrijk dat de kinderen geheel of deels betrokken worden bij het traject. Het is daarom belangrijk dat je beseft welke impact een scheiding teweeg kan brengen en ook gemakkelijk gesprekken met kinderen kunt voeren.
De educatie van de ouders en de kinderen is van groot belang bij de methode Ouderschap Blijts. Ze moeten beschikbaar zijn voor de ondersteuning en de begeleiding. Ze moeten ook kunnen communiceren met de begeleiders en de ouders. De methode is gericht op het herstellen van contact tussen ouders en kinderen. Begeleid bezoek of begeleide omgang kan daar aan bijdragen. De kindbegeleiders geven dit vorm en begeleiden de ouder(s) naar onbegeleid contact. Het is belangrijk dat de kinderen geheel of deels betrokken worden bij het traject. Het is daarom belangrijk dat je beseft welke impact een scheiding teweeg kan brengen en ook gemakkelijk gesprekken met kinderen kunt voeren.
De samenwerking tussen de ouders, de kinderen, de begeleiders en de organisaties is van groot belang bij de methode Ouderschap Blijts. Ze moeten beschikbaar zijn voor de ondersteuning en de begeleiding. Ze moeten ook kunnen communiceren met de begeleiders en de ouders. De methode is gericht op het herstellen van contact tussen ouders en kinderen. Begeleid bezoek of begeleide omgang kan daar aan bijdragen. De kindbegeleiders geven dit vorm en begeleiden de ouder(s) naar onbegeleid contact. Het is belangrijk dat de kinderen geheel of deels betrokken worden bij het traject. Het is daarom belangrijk dat je beseft welke impact een scheiding teweeg kan brengen en ook gemakkelijk gesprekken met kinderen kunt voeren.
Ouderschap Blijft is een methode die gericht is op gescheiden ouders en hun kinderen, met het doel om de communicatie tussen ouders te verbeteren en ervoor te zorgen dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders. De methode wordt aangeboden door verschillende organisaties, waaronder Levvel en Jeugdformaat, en is bedoeld voor gezinnen waarin de communicatie tussen ouders moeilijk is, wat leidt tot problemen bij het omgangsrecht en het welzijn van het kind. De methode richt zich op het oplossen van conflicten, het herstellen van vertrouwen en het maken van goede afspraken, zodat ouders samen kunnen werken aan de opvoeding van hun kind. De methode is gecertificeerd door CEDEO en de trainingen zijn gecertificeerd door het SKJ. De methode is opgenomen in de Databank voor Effectieve Jeugdinterventies. Alleen getrainde en gecertificeerde professionals die de driedaagse Methodiektraining hebben gevolgd, mogen de methode uitvoeren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet