Het Kindgebonden Budget bij Co-ouderschap: Afspraken, Grenzen en Praktijk
juli 1, 2025
Co-ouderschap is een veelvoorkomende term in de context van scheidingen en het omgangsrecht met kinderen. Het is een vorm van gezamenlijk opvoeden waarbij ouders samen verantwoordelijkheid dragen voor de zorg, opvoeding en het welzijn van hun kinderen. In dit artikel wordt uitgelegd wat co-ouderschap inhoudt, hoe het werkt en onder welke omstandigheden het kan worden geweerd. De informatie is gebaseerd op de opgeleverde bronnen en geeft een overzicht van de rechtsgevolgen, praktische toepassing en de rol van de rechter bij het bepalen van de juiste omgangsregeling.
Co-ouderschap is geen juridische term die in de wet staat, maar een term die in het dagelijks taalgebruik wordt gebruikt. Met co-ouderschap wordt uitgedrukt dat ouders na de verbreking van de relatie of de scheiding, evenveel de zorg voor het kind hebben. Bij co-ouderschap wordt de zorg gelijk verdeeld. Een voorbeeld van co-ouderschap kan een week-op-week-af-regeling zijn. Deze regeling houdt in dat de kinderen de ene week bij de ene ouder en de andere week bij de andere ouder verblijven. Er is een vast wisselmoment per week. Er zijn ook tussenvarianten mogelijk die bij benadering te vergelijken zijn met co-ouderschap. Bijvoorbeeld dat de kinderen altijd op een vaste doordeweekse dag bij de ene ouder zijn en op een vaste dag bij de andere ouder, en dat de andere drie doordeweekse dagen en het weekend wisselen.
Een belangrijk onderdeel van co-ouderschap is het opstellen van een ouderschapsplan. Dit is een juridisch bindend document waarin afspraken worden gemaakt over de opvoeding, verzorging, en omgang met het kind. De wet stelt vast dat ouders die willen scheiden verplicht zijn om samen een ouderschapsplan op te stellen. In een ouderschapsplan staan afspraken over hoe ouders de zorg en opvoeding verdelen, hoe ze informatie delen over het kind, en hoe ze samen belangrijke beslissingen nemen. Daarnaast is het belangrijk om afspraken te maken over de verdeling van de kosten van de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen, waaronder kinderalimentatie.
In de praktijk betekent dit dat ouders samen beslissingen nemen over het kind, maar ook dat ze samen de verantwoordelijkheid delen voor de zorg, opvoeding, en financiële ondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat ze de kosten van de opvoeding gelijkelijk verdelen, of dat ze afspraken maken over hoe vaak het kind bij de ene ouder is en hoe de communicatie tussen ouders verloopt. De Belastingdienst hanteert een eigen definitie bij co-ouderschap. Het maakt voor de Belastingdienst niet uit of je regeling co-ouderschap noemt of wat jij verstaat onder het co-ouderschap. Het is wel goed om te weten wat volgens de Belastingdienst wordt verstaan onder een co-ouderschapsregeling, want die beoordeelt of je recht hebt op inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze korting kan jij mogelijk als co-ouder ook krijgen als jullie kind niet op jouw adres staat ingeschreven.
De Belastingdienst stelt vast dat jij co-ouder bent als jullie kind 3 volle dagen (van 24 uur) per week bij jou is en 3 volle dagen (van 24 uur) per week bij je (ex-)partner. Het kan ook zijn dat jullie kind om de week bij jou is en om de week bij je (ex-)partner. Dan ben je volgens de Belastingdienst ook co-ouder. De Belastingdienst stelt dus een vrijwel 50-50 regeling als eis. Als je de zorg op basis van co-ouderschap verdeelt, dan kan dit gevolgen hebben voor de toeslagen van de Belastingdienst. De Belastingdienst beschouwt je als co-ouder in de volgende gevallen: Of je kind op jouw adres of op het adres van je ex ingeschreven staat, maakt voor de Belastingdienst niet uit.
In sommige gevallen kan de rechter beslissen dat co-ouderschap niet het juiste is, bijvoorbeeld als de situatie van de ouders te gespannen is of als er sprake is van een psychische aandoening. In zo’n geval kan de rechter een omgangsregeling vaststellen, waarbij één ouder het hoofdrecht heeft op het kind en de andere ouder bezoekrecht heeft. Co-ouderschap kan gunstig zijn voor het kind, omdat het de kans vergroot dat het kind zowel bij de moeder als bij de vader een stabiele en gezonde omgeving vindt. Dit kan bijdragen aan een betere ontwikkeling van het kind, zowel emotioneel als psychosociaal.
Niet elke scheiding leent zich voor een co-ouderschap. Afhankelijk van de bereidheid tot communicatie en samenwerking tussen ex-partners kan een co-ouderschap een succes worden. Om een co-ouderschap zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat onderlinge afspraken tussen ouders concreet worden vastgelegd. Belangrijke afspraken kunnen betrekking hebben op onder andere de financiële verdeling, de kinderen verblijven immers nagenoeg evenveel in beide huishoudens, de regels ten aanzien van de een maximale woonafstand en breng- en ophaaldagen, maar vergeet natuurlijk ook niet de afspraken rondom verjaardagen en vakantiedagen die elk jaar weer terug komen.
Als ouders het niet eens kunnen worden over de regeling van de zorg en opvoeding van hun kinderen, kan de rechter ingrijpen. De rechter bepaalt dan of co-ouderschap het juiste is, of of er een andere omgangsregeling moet worden vastgesteld. Hierbij wordt rekening gehouden met het belang van het kind, de gezondheid en veiligheid, de mogelijkheid tot een goede communicatie tussen de ouders, en andere relevante factoren. De rechter kan beslissen dat een van de ouders het eenhoofdig gezag krijgt, bijvoorbeeld als er sprake is van ernstige problemen die het gezamenlijk ouderschap in de weg staan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er sprake is van mishandeling of seksueel misbruik.
Co-ouderschap kan gunstig zijn voor het kind, omdat het de kans vergroot dat het kind zowel bij de moeder als bij de vader een stabiele en gezonde omgeving vindt. Dit kan bijdragen aan een betere ontwikkeling van het kind, zowel emotioneel als psychosociaal. Daarnaast kan het voor de ouders gunstig zijn, omdat het hen helpt om de verantwoordelijkheden en rechten van het ouderlijk gezag te delen. Dit kan bijdragen aan een betere relatie tussen de ouders en het kind.
Nadelen van co-ouderschap zijn dat het logistiek uitdagend kan zijn, vooral als de ouders ver van elkaar wonen of als er veel communicatieproblemen zijn. Daarnaast kan het voor het kind lastig zijn om continu tussen twee huizen te wisselen, wat soms tot onzekerheid kan leiden. Ook kan het voor de ouders lastig zijn om de verantwoordelijkheden en rechten van het ouderlijk gezag te delen, vooral als de relatie tussen de ouders gespannen is.
Een advocaat kan een belangrijke rol spelen bij het opstellen van een co-ouderschapsregeling. De advocaat helpt bij het opstellen van een ouderschapsplan, waarin de afspraken over de zorgverdeling, alimentatie en opvoeding van het kind worden vastgelegd. Als er geschillen zijn over de invulling van het co-ouderschap, kan de advocaat één van de ouders vertegenwoordigen in een rechtszaak en pleiten voor een oplossing die in het belang van het kind is.
Co-ouderschap is een vorm van gezamenlijk opvoeden waarbij ouders samen verantwoordelijkheid dragen voor de zorg, opvoeding en het welzijn van hun kinderen. Het is geen juridische verplichting, maar het is het uitgangspunt in de wet. De rechter kan besluiten dat een van de ouders het eenhoofdig gezag krijgt, bijvoorbeeld als er sprake is van ernstige problemen die het gezamenlijk ouderschap in de weg staan. Co-ouderschap kan gunstig zijn voor het kind, omdat het de kans vergroot dat het kind zowel bij de moeder als bij de vader een stabiele en gezonde omgeving vindt. Dit kan bijdragen aan een betere ontwikkeling van het kind, zowel emotioneel als psychosociaal. Hoewel het voordelen biedt voor het kind en de ouders, brengt het ook uitdagingen met zich mee op het gebied van financiën, belastingen en logistiek. Een advocaat kan helpen bij het opstellen van de afspraken en bij het oplossen van deze uitdagingen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet