Inkomensafhankelijke combinatiekorting bij co-ouderschap: voorwaarden en toepassing in 2016
juli 1, 2025
Bij co-ouderschap is de keuze voor de inschrijving van een kind bij de gemeente van groot belang. Deze keuze heeft gevolgen voor de fiscale situatie, de toekenning van toeslagen, en de bevoegdheid van de ouders. In dit artikel bespreiden we de juridische aspecten van de inschrijving van kinderen bij co-ouderschap, de invloed op toeslagen en regelingen, en de rol van het ouderschapsplan.
Bij co-ouderschap is het belangrijk dat ouders gezamenlijk afspraken maken over de inschrijving van hun kind bij de gemeente. Wettelijk gezien kan een kind slechts op één adres staan ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP). Dit adres wordt beschouwd als de hoofdverblijfplaats van het kind. Het is daarom essentieel dat ouders duidelijke afspraken maken over waar het kind officieel ingeschreven moet staan. Dit heeft gevolgen voor zaken zoals toeslagen, kinderbijslag en gemeentelijke voorzieningen.
In het geval van co-ouderschap is het belangrijk om met je ex-partner te overleggen over de inschrijving en samen afspraken te maken die in het belang zijn van jullie kind. Als je gaat verhuizen, moet je de nieuwe adresgegevens doorgeven aan de gemeente. Dit kan van invloed zijn op de hoofdverblijfplaats van je dochter als deze bij jou zou worden ingeschreven.
De keuze voor de hoofdverblijfplaats heeft praktische en financiële implicaties. De ouder bij wie het kind officieel ingeschreven staat, kan in aanmerking komen voor bepaalde toeslagen en regelingen, zoals de kinderbijslag. Echter, bij co-ouderschap hebben beide ouders recht op de helft van de kinderbijslag, ongeacht waar het kind staat ingeschreven. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) houdt rekening met de co-ouderschapssituatie en kan de kinderbijslag verdelen over beide ouders.
Het is mogelijk om onderling afspraken te maken over het delen van financiële voordelen, zodat beide ouders financieel niet benadeeld worden. In sommige gevallen kan het voordelig zijn om het kind bij de ouder met het laagste inkomen in te schrijven, omdat het kindgebonden budget gebaseerd is op het inkomen van de aanvrager.
Een goed ouderschapsplan bevat minimaal afspraken over de zorg en opvoeding, de omgang met de kinderen, en de kosten van de verzorging en opvoeding. Het kan ook specifieke afspraken bevatten over de hoofdverblijfplaats van het kind en de financiële regelingen omtrent de kinderbijslag. Het ouderschapsplan is een cruciaal document in een co-ouderschapssituatie. Het biedt een kader voor het vastleggen van afspraken en kan helpen om conflicten te voorkomen.
Het is essentieel dat ouders onderling overleggen over de inschrijving van het kind en samen afspraken maken die in het belang van het kind zijn. Deze afspraken kunnen worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Een ouderschapsplan is een document waarin ouders afspraken maken over de zorg en opvoeding van hun kinderen na een scheiding of uit elkaar gaan. Het ouderschapsplan kan ook de hoofdverblijfplaats van het kind en de financiële regelingen omtrent de kinderbijslag bevatten.
Bij co-ouderschap kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren opvang die je zelf betaalt. Je geeft via een brief door aan de Belastingdienst dat je co-ouders bent. De Belastingdienst houdt rekening met de co-ouderschapssituatie bij de beoordeling van toeslagen en regelingen. Het is belangrijk om de Belastingdienst tijdig te informeren over de co-ouderschapssituatie en de afspraken die zijn gemaakt over de hoofdverblijfplaats van het kind.
De kinderbijslag moet worden aangevraagd door degene bij wie de kinderen hun hoofdverblijfplaats hebben en dus staan ingeschreven. Maar wat nu als de kinderen bij beide ouders wonen in een co-ouderschap? In dat geval kunt u samen bepalen wie de aanvrager is en de kinderbijslag ontvangt. De kinderbijslag kan dan ook verdeeld worden over twee ouders. U kunt dit aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit kan. U moet dit schriftelijk aanvragen bij de SVB, waarbij u ook kunt aangeven hoe het bedrag verdeeld moet worden.
Als je werkt en je hebt kinderen jonger dan 12 jaar, dan kun je combinatiekorting krijgen. Heb je co-ouderschap en staat jouw kind bij de andere ouder ingeschreven, dan kun je toch in aanmerking komen voor de combinatiekorting. Jouw kind moet dan ten minste drie hele dagen per week bij jou wonen en tenminste drie hele dagen per week bij de andere ouder wonen. Op de site van de belastingdienst kun je hier meer over lezen.
Bij co-ouderschap kunnen beide ouders hun kind als medebewoner laten meetellen, wat mogelijk recht geeft op een hogere huurtoeslag. Het kind telt automatisch mee als medebewoner bij de ouder bij wie het is ingeschreven. Staat jouw kind niet bij jou ingeschreven? Stel dan de Belastingdienst op de hoogte dat jullie co-ouderschap hebben. Je kunt dit aantonen door het ondertekende ouderschapsplan met jullie co-ouderschapsregeling op te sturen naar de Belastingdienst. Vervolgens kun je de huurtoeslag aanvragen en wordt de hoogte bepaald.
De ouder bij wie het kind woont krijgt de kinderbijslag. Woont uw kind om beurten bij u en uw ex-partner? Dan heeft u misschien co-ouderschap. Is er een maximum aan kinderbijslag? Het SVB stuurt je vanzelf een brief met het nieuwe totaalbedrag. Er is geen limiet op het aantal kinderen. VOORBEELD: Stel je hebt een kind van 2 jaar, éen van 8 en éen van 14. Dan zou je in totaal 230,69 + 280,13 + 329,56 = € 840,38 aan kinderbijslag per kwartaal ontvangen.
Bij co-ouderschap wonen de kinderen afwisselend bij beide ouders en delen ouders de kosten. Maar gaan de kinderen bij één van de ouders wonen? Dan betaalt de andere ouder kinderalimentatie. Hij of zij betaalt dan mee aan de kosten voor opvoeding en levensonderhoud van de kinderen. De hoogte van de alimentatie, wordt net als de omgangsregeling, meegenomen in het ouderschapsplan.
De Belastingdienst houdt er automatisch rekening mee dat degene bij wie jullie kind staat ingeschreven samenwoont met een kind (via de basisadministratie). De Belastingdienst houdt rekening met de co-ouderschapssituatie bij de beoordeling van toeslagen en regelingen. Het is belangrijk om de Belastingdienst tijdig te informeren over de co-ouderschapssituatie en de afspraken die zijn gemaakt over de hoofdverblijfplaats van het kind.
Bij co-ouderschap is de keuze voor de inschrijving van het kind bij de gemeente van groot belang. Deze keuze heeft gevolgen voor de fiscale situatie, de toekenning van toeslagen, en de bevoegdheid van de ouders. Het is essentieel dat ouders gezamenlijk beslissen over de hoofdverblijfplaats van het kind en afspraken maken die in het belang van het kind zijn. Goede communicatie, flexibiliteit en een zorgvuldige afweging van de financiële en administratieve gevolgen zijn daarbij van groot belang. Het ouderschapsplan biedt een kader voor het vastleggen van deze afspraken en kan helpen om conflicten te voorkomen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet