logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap en de invloed op financiële regelingen

Inleiding

Co-ouderschap, waarbij ouders na een scheiding de zorg en opvoeding van hun kinderen gelijkmatig verdelen, heeft aanzienlijke gevolgen voor financiële regelingen en toeslagen. Het is essentieel voor ouders om goed geïnformeerd te zijn over de impact van co-ouderschap op kinderopvangtoeslag, het kindgebonden budget, de kinderbijslag, de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) en de huurtoeslag. In dit artikel worden de belangrijkste financiële aspecten besproken, inclusief hoe co-ouderschap kan bijdragen aan de verdeling van toeslagen, de voorwaarden voor het ontvangen van deze regelingen en de rol van de Belastingdienst bij het bepalen van de toekenning van financiële steun.

Financiële regelingen bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap kunnen zowel ouders in aanmerking komen voor verschillende financiële regelingen. Deze omvatten onder andere de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK), het kindgebonden budget (KGB), de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en de kinderbijslag. De Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn de instellingen die deze regelingen beheren. De toekenning van deze regelingen hangt af van meerdere factoren, waaronder het inkomen van de ouders, het aantal kinderen, de verdeling van de zorg en de regels die van toepassing zijn op co-ouderschap.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting die je krijgt als je werkt en je kind jonger is dan 12 jaar. De korting hangt af van de hoogte van je inkomen. Elke ouder kan hierin in aanmerking komen, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Bijvoorbeeld:
- Je kind is op 1 januari jonger dan 12 jaar.
- Je kind staat ten minste 6 maanden in één kalenderjaar bij de gemeente ingeschreven op jouw woonadres.
- Je arbeidsinkomen is hoger dan vanaf € 5.548 (2023).
- Je hebt geen of minder dan 6 maanden een fiscale partner.

Bij co-ouderschap geldt dat zowel de vader als de moeder in aanmerking kunnen komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting, mits zij minimaal drie dagen per week de zorg voor de kinderen verzorgen. Dit geldt ook als het kind jonger dan 12 jaar is en op het adres van de andere ouder is ingeschreven. Het is belangrijk om dit aan te geven bij de Belastingdienst, zodat de juiste regelingen kunnen worden toegekend.

Kindgebonden budget (KGB)

Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen. De hoogte van de toeslag hangt af van het inkomen, het persoonlijk vermogen, de hoeveelheid kinderen en hun leeftijd. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat beide ouders deel hebben aan de verdeling van de kosten, zodat beide ouders in aanmerking kunnen komen voor het KGB. Daarnaast kan het KGB worden aangevraagd als jezelf aanvrager bent van de kinderbijslag. Zo heb je beide recht op KGB en AOK.

Huurtoeslag

Bij co-ouderschap kunnen zowel de vader als de moeder hun kind als medebewoner laten meenemen, wat mogelijk recht geeft op een hoger bedrag huurtoeslag. Het kind telt automatisch mee als medebewoner bij de ouder bij wie het is ingeschreven. Als het kind niet bij jou ingeschreven is, is het belangrijk om de Belastingdienst te informeren over de co-ouderschapsregeling, bijvoorbeeld door het ondertekende ouderschapsplan op te sturen. Dit helpt bij het bepalen van de juiste hoeveelheid huurtoeslag.

Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag kan worden aangevraagd door zowel de vader als de moeder, mits ze de kinderopvang betalen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het individuele inkomen en de verdeling van de zorg voor de kinderen. Bij parallel ouderschap moeten beide ouders de toeslag aanvragen bij de Belastingdienst, voor de opvangdagen waarvoor de kinderen bij hen zijn ingeschreven. Als de kinderopvangtoeslag al op naam van één ouder staat, kan de andere ouder een nieuwe aanvraag indienen voor de uren die hij of zij zelf betaalt. De Belastingdienst kan het ouderschapsplan opvragen om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van co-ouderschap.

Kinderbijslag

De kinderbijslag wordt uitbetaald door de SVB. Bij co-ouderschap krijgen jullie van de SVB standaard beiden de helft van de kinderbijslag. Maar jullie kunnen dit ook anders afspreken en aan de SVB doorgeven. Je kunt er voor kiezen dat het volledige bedrag naar één van jullie gaat. Of, als je meerdere kinderen hebt, kun je afspreken dat de kinderbijslag van het ene kind naar de ene ouder gaat en van het andere kind naar de andere ouder. Dit geef je aan op een formulier dat je ontvangt van de SVB, zodra de SVB van de gemeente heeft doorgekregen dat jullie op verschillende adressen zijn ingeschreven.

Belangrijke voorwaarden voor co-ouderschap

De Belastingdienst hanteert een bepaalde definitie van wanneer er sprake is van co-ouderschap. Dit geldt als het kind tenminste drie dagen per week bij een ouder verblijft, of wekelijks afwisselend bij elke ouder is. Het is belangrijk om te toetsen of de afgesproken zorgverdeling écht voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst, voordat er toeslagen worden aangevraagd. Er kunnen toetsingen plaatsvinden en onterecht toeslagen aanvragen mag niet.

Invloed van co-ouderschap op het verdelen van kosten

Bij co-ouderschap worden de kosten voor een kind niet in één huishouden gemaakt, maar in twee. Een aantal kosten wordt dubbel gemaakt, zoals de huur of hypotheek en de kosten van de inboedel. De totale kosten zijn daardoor hoger. Het is belangrijk dat je van tevoren afspreekt welke kosten je verdeelt en welke niet. Dit voorkomt dat de ene ouder meebetaalt aan de dure smaak van de ander. Kosten zoals vakanties en uitstapjes kun je beter buiten de verdeling houden. Maak bij het verdelen onderscheid tussen eigen kosten en te verdelen kosten.

Eigen kosten

Eigen kosten zijn de kosten die elk huishouden voor zichzelf maakt. Denk aan de huur, telefoon en boodschappen. Deze kosten kunnen voor jullie als ex-partners flink verschillen, bijvoorbeeld door verschillen in inkomen en een ander uitgavepatroon. Eigen kosten zijn ook de uitgaven voor de kinderen die beide ouders doen. Bijvoorbeeld dubbel schoolmateriaal, speelgoed of een fiets.

Te verdelen kosten

Te verdelen kosten zijn uitgaven voor het kind die één ouder doet. Denk aan verzekeringen, abonnementen, contributies en schoolkosten. Je kunt deze kosten op drie manieren verdelen:
- Naar draagkracht. Hiervoor is het nodig om regelmatig te overleggen. Verandering in jouw inkomen of dat van je ex-partner heeft gevolgen voor de verdeling. Ook moet je ieder jaar je inkomensgegevens delen met je ex-partner.
- Door te bespreiden hoeveel elk van jullie bijdraagt.
- Door te besluiten welke kosten jullie als gezin delen en welke niet.

Aanbevelingen voor ouders bij co-ouderschap

Het is belangrijk dat ouders bij co-ouderschap duidelijke afspraken maken over de verdeling van de kosten en de toekenning van financiële regelingen. Dit helpt bij het voorkomen van conflicten en zorgt voor een betere overeenstemming tussen de ouders. Daarnaast is het belangrijk om tijdig te communiceren met de Belastingdienst en de SVB over wijzigingen in de situatie, zoals een verandering in de opvanguren of de zorgverdeling.

Belangrijke stappen bij co-ouderschap

  • Stel een scheidings- en ouderschapsplan op.
  • Deel de kosten met elkaar en bespreek welke kosten je verdeelt.
  • Geef de Belastingdienst en de SVB op tijd kennis van wijzigingen in de situatie.
  • Kies voor een eerlijke verdeling van de kinderbijslag, KGB en andere financiële regelingen.
  • Gebruik de proefberekeningen van de Belastingdienst en de SVB om te bepalen welke regelingen je kunt ontvangen.

Conclusie

Co-ouderschap heeft aanzienlijke gevolgen voor de financiële situatie van ouders. Het is belangrijk dat ouders goed geïnformeerd zijn over de verschillende toeslagen en vergoedingen waar mogelijk recht op is. Door duidelijke afspraken te maken en wijzigingen tijdig door te geven aan de Belastingdienst, kunnen ouders ervoor zorgen dat zij optimaal profiteren van de beschikbare financiële steun. Het welzijn van het kind staat hierbij altijd voorop.

Bronnen

  1. https://www.nibud.nl/onderwerpen/scheiden/co-ouderschap/
  2. https://kinderopvanglappelein.nl/blog/post/4232/co-ouderschap-en-financiele-regelingen-een-overzicht-van-toeslagen-en-vergoedingen/
  3. https://samenuiteen.nl/co-ouderschap-welke-belastingvoordelen
  4. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/toeslagen-co-ouderschap
  5. https://geldloket.emmen.nl/thema/uit-elkaar/co-ouderschap-en-toeslagen/
  6. https://www.zorgzaamscheiden.nl/blog/welke-toeslagen-bij-co-ouderschap
  7. https://uitelkaar.nl/info-over-scheiden/co-ouderschap-toeslagen
  8. https://www.eigenadvocaatbijechtscheiding.nl/publicaties/co-ouderschap-en-de-gevolgen-voor-uw-belastingen-en-toeslagen/
  9. https://www.mediationcompany.nl/gescheiden-en-co-ouderschap-toeslagen/
  10. https://www.geldloket.nl/thema/uit-elkaar/gevolgen-co-ouderschap-voor-financien/
  11. https://www.wendermediation.nl/toeslagen-co-ouderschap/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven