Ouderschap Blijft: Een methode voor betere samenwerking na scheiding
juli 1, 2025
Co-ouderschap is een veelvoorkomende vorm van ouderschap na een scheiding, waarbij beide ouders een gelijkwaardige rol spelen in het leven van hun kinderen. Een belangrijk onderdeel van dit co-ouderschap is de overdracht van de kinderen tussen de ouders. Deze overdracht kan spanningen veroorzaken, maar met de juiste aanpak kan deze soepel verlopen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van co-ouderschap en de overdracht van kinderen besproken, met praktische tips en aanbevelingen gebaseerd op de beschikbare informatie.
Co-ouderschap is geen juridisch gedefinieerde term, maar wordt vaak gebruikt om een situatie te beschrijven waarin gescheiden ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen ongeveer gelijkwaardig verdelen. De belastingdienst heeft wel specifieke criteria om co-ouderschap fiscaal te definiëren, namelijk dat een kind minimaal 3 hele dagen per week bij elke ouder verblijft, of om en om 1 week bij elke ouder. Vanaf 2023 geldt een aangepaste regel: het kind moet in een herhalend ritme minimaal 78 dagen over een periode van zes maanden bij elke ouder verblijven. Deze dagen kunnen ook dagdelen (ochtend, middag, avond) zijn die bij elkaar opgeteld worden.
De wet stelt geen juridische definitie van co-ouderschap, maar een rechter kan wel een regeling opleggen die in de praktijk neerkomt op co-ouderschap. De belastingdienst heeft wel specifieke criteria om co-ouderschap fiscaal te definiëren. De regels zijn daarom belangrijk om te kennen als je co-ouderschap kiest.
Er zijn verschillende vormen van co-ouderschap. Parallel co-ouderschap is een optie wanneer ouders niet meer goed met elkaar kunnen communiceren. In deze vorm staan de huishoudens van vader en moeder los van elkaar en verloopt de communicatie indirect, via e-mail, een app of een derde persoon. Coöperatief co-ouderschap daarentegen, wordt beschouwd als de meest ideale oplossing, waarbij ouders regelmatig en direct met elkaar communiceren, samen beslissingen nemen en samenwerken om problemen op te lossen.
Bij het vastleggen van een 50/50 co-ouderschapsregeling zijn juridische stappen noodzakelijk. Het is belangrijk om basisregels af te spreken over belangrijke onderwerpen zoals bedtijd, huiswerk en schermtijd. De kosten voor een kind worden niet in één huishouden gemaakt, maar in twee. Een aantal kosten wordt dubbel gemaakt, zoals de huur of hypotheek en de kosten van de inboedel. De totale kosten zijn daardoor hoger.
De overdracht van kinderen is een belangrijk, maar vaak lastig moment. Jullie gevoelens staan op dat moment haaks op elkaar: de een ouder moet het kind juist een paar dagen gaan missen en de andere ouder is juist heel blij om het kind weer te zien. En het is een directe confrontatie dat jullie uit elkaar zijn en de gevolgen daarvan. Hoe ga je om met de emoties die horen bij de overdracht?
Een goede overdracht is belangrijk voor het welzijn van het kind. De overdracht moet soepel verlopen, zodat het kind zich veilig en op zijn gemak voelt. Het is belangrijk om de overdracht te zien als een moment van overdracht van zorg, en niet als een confrontatie tussen ex-partners. Het is ook belangrijk om de overdracht in een neutrale omgeving te laten plaatsvinden, zodat het kind zich veilig voelt.
Er zijn verschillende praktische tips die kunnen helpen bij een goede kinderoverdracht. Het is belangrijk om samen met het kind zijn of haar tas in te pakken, zodat het kind zich voorbereid voelt. Spreek met de ex-partner af dat jullie tijdens de overdracht alleen ouders zijn en de emoties die jullie als exen voelen even aan de kant zetten. Dit voorkomt conflicten en spanningen voor het kind.
Tijdens de overdracht is het belangrijk om kort en bondig te zijn. Een simpele "hoi" en "doei" is voldoende. Vermijd lange gesprekken of discussies. Het is ook nuttig om een vaste overdrachtsplek te hebben, zodat het kind weet wat er gaat gebeuren. Indien de communicatie met de ex-partner moeizaam verloopt, kan het helpen om de communicatie te beperken tot e-mail. Zo heb je alles schriftelijk en kun je het op een geschikt moment lezen. In extreme gevallen, wanneer emoties hoog oplopen, kan een scheidingscoach helpen om de overdracht rustig te laten verlopen.
Een ouderschapsplan is een belangrijk document dat de afspraken bevat tussen de ouders over de opvoeding van de kinderen. De wet stelt dat ouders die scheiden een ouderschapsplan moeten opstellen. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap of als je gaat “scheiden van tafel en bed”. Het ouderschapsplan bevat belangrijke afspraken over hoe de zorg en opvoeding van de kinderen wordt geregeld, hoe de communicatie tussen de ouders plaatsvindt, en hoe de kosten worden geregeld.
De kinderen moeten betrokken zijn bij het opstellen van het ouderschapsplan. Ouders zijn verplicht om in het plan op te nemen hoe ze dit gaan doen. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken in het ouderschapsplan, zodat de overdracht en opvoeding van de kinderen soepel verlopen.
Bij co-ouderschap zijn financiële afspraken cruciaal. Kosten zoals schoolgeld, kleding, medische zorg en buitenschoolse activiteiten moeten verdeeld worden. In sommige gevallen kan kinderalimentatie nog verschuldigd zijn, afhankelijk van het inkomensverschil tussen de ouders. De kinderbijslag kan verdeeld worden over beide ouders, of aan één ouder worden uitgekeerd. Het kindgebonden budget kan ook een rol spelen, waarbij het gunstig kan zijn om te bekijken welke ouder dit het meest voordelig kan ontvangen.
De belastingdienst heeft specifieke criteria voor het bepalen van de kinderbijslag. De SVB voert de kinderbijslag uit. Volgens de SVB hoort het kind bij co-ouderschap bij de huishoudens van beide ouders. Zowel jij als je ex-partner heeft dus recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder. Je verdeelt dan zelf onderling het geld.
Er zijn verschillende overwegingen die belangrijk zijn bij co-ouderschap. Het is belangrijk dat ouders, indien mogelijk, dicht bij elkaar wonen. Dit helpt kinderen om hun sociale kring te behouden en hun dagelijks leven zo normaal mogelijk te houden. Een lange reisafstand kan belastend zijn voor het kind. In het ouderschapsplan kunnen afspraken gemaakt worden over de maximale afstand of reistijd tussen beide adressen.
Co-ouderschap is niet altijd de beste oplossing. Wanneer ouders niet in staat zijn om te communiceren of om samen te werken, is co-ouderschap niet aan te raden. Ook wanneer er sprake is van een onveilige situatie, bijvoorbeeld door huiselijk geweld, is co-ouderschap niet geschikt. In dergelijke gevallen is parallel co-ouderschap een optie, waarbij de ouders hun kinderen elk op hun eigen manier opvoeden zonder veel overleg.
Co-ouderschap is een veelvoorkomende vorm van ouderschap na een scheiding, waarbij beide ouders een gelijkwaardige rol spelen in het leven van hun kinderen. De overdracht van de kinderen tussen de ouders is een belangrijk onderdeel van dit co-ouderschap. Met de juiste aanpak kan deze overdracht soepel verlopen. Het is belangrijk om een goed ouderschapsplan op te stellen en duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de zorg en opvoeding van de kinderen. Financiële afspraken zijn eveneens cruciaal bij co-ouderschap. De overdracht van de kinderen moet soepel verlopen, zodat het kind zich veilig en op zijn gemak voelt. Met praktische tips en aanbevelingen kan de overdracht van kinderen bij co-ouderschap een succes worden.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet