logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap: Hoe ouders onderling kunnen regelen

Inleiding

Co-ouderschap is een veelgebruikte vorm van ouderschap waarbij ouders na een scheiding gelijkwaardig betrokken blijven bij de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Volgens bronnen is meer dan 90 procent van de ouders na scheiding verantwoordelijk voor de verzorging van hun kinderen. Co-ouderschap is een vorm van gezamenlijk ouderschap waarbij zowel de verantwoordelijkheid als de rechten van beide ouders gelijk zijn. In dit artikel wordt uitgelegd hoe ouders onderling kunnen regelen wat co-ouderschap inhoudt, hoe een ouderschapsplan wordt opgesteld en wat de voordelen en nadelen zijn van deze vorm van ouderschap.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij beide ouders, ook na een scheiding, gelijkwaardig betrokken blijven bij de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Dit betekent dat de kinderen ongeveer evenveel tijd bij elke ouder doorbrengen. De verdeling kan variëren, bijvoorbeeld de helft van de week bij elke ouder, of een week bij de ene ouder en een week bij de andere ouder. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat ouders regelmatig met elkaar communiceren en samen belangrijke beslissingen nemen over de opvoeding van hun kind.

Wat is een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan is een document waarin ouders samen afspraken vastleggen over diverse aspecten van het ouderschap. Deze afspraken omvatten alimentatie, de woonplaats van het kind en de zorgverdeling. Het ouderschapsplan is een overeenkomst tussen ouders onderling en hoeft in principe niet bij de rechtbank te worden ingediend, tenzij dit specifiek vereist is in het kader van een scheidingsprocedure. Het ouderschapsplan is essentieel bij co-ouderschap, vooral wanneer dit wordt afgesproken in het kader van een scheiding.

Wat moet er in een ouderschapsplan staan?

Bij een scheiding met kinderen jonger dan 18 jaar is het opstellen van een ouderschapsplan wettelijk verplicht. In het ouderschapsplan staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. De inhoud van het ouderschapsplan omvat:

  • De betrokkenheid van de kinderen bij het ouderschapsplan.
  • Hoe de zorg en opvoeding verdeeld worden (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling).
  • Hoe en hoe vaak de ouders informatie delen over hun kind.
  • Hoe de ouders samen beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze.
  • De kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

Daarnaast kunnen ouders ook andere afspraken opnemen in het ouderschapsplan, zoals bepaalde regels (bedtijden, huiswerk) of opvattingen over straffen. Ook kan in het ouderschapsplan worden opgenomen op welk hoofdadres het kind bij de gemeente is ingeschreven.

Hoe kan co-ouderschap worden geregeld?

Co-ouderschap kan worden geregeld door middel van een ouderschapsplan, waarin afspraken worden vastgelegd over de zorg, opvoeding, financiën en omgang met de kinderen. Het is belangrijk dat ouders regelmatig met elkaar communiceren en samen belangrijke beslissingen nemen over de opvoeding van hun kind. Ook is het belangrijk dat ouders een gezamenlijke kinderrekening aanhouden, waarop onder andere de kinderbijslag en een afgesproken maandbedrag wordt gestort.

Wat zijn de voordelen van co-ouderschap?

Co-ouderschap heeft verschillende voordelen, waaronder:

  • Beide ouders hebben gelijke rechten en verantwoordelijkheden.
  • Kinderen hebben gelijke toegang tot beide ouders.
  • Kinderen kunnen op dezelfde school blijven, en naar hun vaste sportclub blijven gaan.
  • Er is een gelijke belasting voor beide ouders als het om opvoeden en kosten gaat.

Wat zijn de nadelen van co-ouderschap?

Co-ouderschap heeft ook nadelen, waaronder:

  • Er is veel contact nodig tussen beide ouders. Dit kan dus alleen wanneer de verstandshouding goed is.
  • Kinderen moeten telkens wisselen van huis. Niet ieder kind kan daartegen.
  • Ex-partners moeten bij elkaar in de buurt blijven wonen.
  • Co-ouderschap is soms moeilijk te combineren met werk.

Wat zijn de vereisten voor co-ouderschap?

Voor co-ouderschap zijn er geen wettelijke minimale vereisten, maar er zijn wel praktische eisen waaraan ouders moeten voldoen om co-ouderschap succesvol te laten verlopen. Zo moeten de ouders goed met elkaar kunnen communiceren en bereid zijn om samen beslissingen te nemen in het belang van het kind. Daarnaast is het van belang dat beide ouders fysiek in staat zijn om de zorg te delen en dat ze niet te ver van elkaar af wonen, zodat het kind zonder al te veel problemen naar school en activiteiten kan gaan.

Wat zijn de gevolgen voor de Belastingdienst?

Co-ouderschap kan fiscale gevolgen hebben, met name voor de toeslagen. Voor de Belastingdienst is het belangrijk om te weten bij wie het hoofdverblijf van het kind komt te liggen, omdat de ouder waar het kind staat ingeschreven in aanmerking komt voor toeslagen zoals het kindgebonden budget, huurtoeslag en ook de kinderbijslag. In sommige gevallen kunnen beide ouders in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit hangt af van de verdeling van de zorg en de afspraken die de ouders hierover maken.

Hoe kan een ouderschapsplan worden aangepast?

Een ouderschapsplan is niet statisch en kan worden aangepast aan veranderende omstandigheden. Kinderen ontwikkelen zich voortdurend en situaties kunnen veranderen, bijvoorbeeld wanneer een van de ouders werkloos wordt of verhuist. Het is handig om momenten af te spreken waarop ouders samen evalueren hoe alles verloopt en of de afspraken moeten worden aangepast.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van co-ouderschap?

Co-ouderschap heeft een aantal kenmerken, waaronder:

  • Ouders communiceren regelmatig met elkaar.
  • Ouders hebben rechtstreeks contact met elkaar, persoonlijk of via de telefoon.
  • Ouders nemen samen belangrijke beslissingen en bespreiden die ook samen.
  • Ouders werken samen om problemen met de kinderen op te lossen en activiteiten te plannen.
  • Ouders werken samen vanuit de belangen van de kinderen.
  • Er zijn nog momenten van samenkomen van het oude gezin.
  • Ouders gaan samen naar gesprekken op school.
  • Ouders zorgen dat er voor de kinderen een prettige overgang van het ene naar het andere huis is.
  • Ouders bespreiden veranderingen in schema's en vakanties in overleg en met een soepele en open houding naar de verzoeken van de andere ouder toe.
  • Ouders bespreiden met elkaar de opvoeding en waar zij tegenaan lopen.

Wat is het verschil tussen co-ouderschap en omgangsregeling?

Bij een omgangsregeling is er sprake van eenhoofdig gezag (gezag door een van jullie) en bij een zorgregeling hebben jullie beiden gezag. Bij co-ouderschap is er sprake van een zorgregeling waarin jullie de zorg en omgang met jullie kind gelijk verdelen. Maar tegelijkertijd kun je in een zorgregeling ook een ongelijke verdeling maken en lijkt die in de praktijk meer op een omgangsregeling qua omgang. Het grootste verschil is dat beide ouders bij een zorgregeling belangrijke beslissingen mogen maken en bij een omgangsregeling alleen de ouder met gezag.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van parallel ouderschap?

Parallel ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij de ouders hun kinderen elk op hun eigen manier opvoeden, zonder dat ze daar samen overleg over hebben. Bij parallel ouderschap is er weinig communicatie en emotionele betrokkenheid tussen de ouders. Er worden duidelijke afspraken gemaakt om conflicten te verminderen of te voorkomen. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Belangrijk is wel dat beide ouders zich aan die afspraken houden. Er is in deze vorm van ouderschap weinig ruimte om dingen aan te passen; de afspraken staan vast.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van co-ouderschap?

Co-ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij beide ouders, ook na een scheiding, gelijkwaardig betrokken blijven bij de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Dit betekent dat de kinderen ongeveer evenveel tijd bij elke ouder doorbrengen. De verdeling kan variëren, bijvoorbeeld de helft van de week bij elke ouder, of een week bij de ene ouder en een week bij de andere ouder. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat ouders regelmatig met elkaar communiceren en samen belangrijke beslissingen nemen over de opvoeding van hun kind.

Conclusie

Co-ouderschap is een veelgebruikte vorm van ouderschap waarbij ouders na een scheiding gelijkwaardig betrokken blijven bij de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Het is belangrijk dat ouders regelmatig met elkaar communiceren en samen belangrijke beslissingen nemen over de opvoeding van hun kind. Een ouderschapsplan is essentieel bij co-ouderschap, vooral wanneer dit wordt afgesproken in het kader van een scheiding. Het ouderschapsplan is een overeenkomst tussen ouders onderling en hoeft in principe niet bij de rechtbank te worden ingediend, tenzij dit specifiek vereist is in het kader van een scheidingsprocedure. Co-ouderschap heeft zowel voordelen als nadelen, waaronder het feit dat er veel contact nodig is tussen beide ouders en dat kinderen telkens wisselen van huis.

Bronnen

  1. https://www.nji.nl/scheiding/welke-vormen-van-ouderschap-zijn-er
  2. https://kinderopvanglappelein.nl/blog/post/3447/co-ouderschap-een-overzicht-van-afspraken-en-regelingen/
  3. https://uitelkaar.nl/info-over-scheiden/co-ouderschap-of-omgangsregeling
  4. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/ouderschapsplan
  5. https://www.nibud.nl/onderwerpen/scheiden/co-ouderschap/
  6. https://www.descheidingsadvocaat.com/co-ouderschap-rechten-plichten/
  7. https://www.ambtadvocaten.nl/kennisbank/co-ouderschap/
  8. https://www.kemmersfamilieadvocaten.nl/nieuws/co-ouderschap-hoe-regel-je-dat
  9. https://zorgelooschscheiden.nl/scheiden-en-kinderen/co-ouderschap/
  10. https://www.juridischloket.nl/familie-en-relatie/ouderschap/omgangsregeling/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven