logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap en de invloed van de leeftijd van het kind

Co-ouderschap is in Nederland een veelvoorkomende regeling bij scheidingen, waarbij beide ouders gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg, opvoeding en het welzijn van hun kind. Hoewel er geen wettelijke minimumleeftijd is voor co-ouderschap, spelen de leeftijd van het kind en de omstandigheden van de ouders een cruciale rol bij de beoordeling of co-ouderschap geschikt is. In dit artikel wordt ingegaan op de invloed van de leeftijd van het kind op de mogelijkheid tot co-ouderschap, de praktische aspecten van deze regeling en de overwegingen die hierbij van belang zijn.

De rol van de leeftijd bij co-ouderschap

De leeftijd van het kind is een van de belangrijkste factoren bij de beoordeling van co-ouderschap. Volgens meerdere bronnen is het belangrijk om rekening te houden met de ontwikkeling van het kind en de behoeften die hierbij horen. Zo is het voor jonge kinderen, vooral onder de drie jaar, vaak niet geschikt om in een co-ouderschapsregeling te zitten. Dit komt doordat kinderen in deze leeftijd nog weinig begrip hebben van tijd en moeilijk kunnen uitleggen waarom ze bij de ene ouder zijn. Daarnaast is er een sterke behoefte aan een stabiele en consistente hechtingsrelatie, die vaak door de primaire verzorger wordt gegeven.

Voor baby’s en peuters is het belangrijk dat één ouder zich voor een deel opoffert, aangezien een baby niet gelijk verdeeld kan worden over beide ouders. De hechting met de primaire verzorger is cruciaal voor de emotionele ontwikkeling van het kind. Korte periodes met afwisselend contact worden aanbevolen, ook tijdens vakanties. Vanaf ongeveer vier of vijf jaar, wanneer kinderen meer taalbegrip ontwikkelen en beter in staat zijn om hun gevoelens te uiten, kan co-ouderschap overwogen worden. Echter, de overgang naar de basisschool kan voor sommige kinderen een grote verandering zijn, en het is belangrijk om te overwegen of co-ouderschap in deze periode extra stress veroorzaakt.

Praktische aspecten van co-ouderschap

Co-ouderschap wordt vaak gekenmerkt door een gelijke verdeling van de zorg en verantwoordelijkheid voor de kinderen. Dit omvat niet alleen de praktische aspecten van de dagelijkse zorg, zoals koken, naar school brengen en helpen met huiswerk, maar ook de financiële verantwoordelijkheid en de gezamenlijke besluitvorming over belangrijke zaken zoals schoolkeuze en vakantieregelingen. Het is essentieel dat beide ouders in staat zijn om effectief te communiceren en samen te werken, zelfs na een scheiding. Een ouderschapsplan is hierbij cruciaal, waarin de afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen worden vastgelegd.

Een veelvoorkomende omgangsregeling is dat de kinderen gedurende een weekend om de veertien dagen bij de ‘niet-inwonende’ ouder verblijven. Vaak zijn de kinderen dan ook gedurende de helft van de schoolvakanties bij deze ouder en worden de feestdagen eerlijk verdeeld. Ook is het belangrijk om afspraken te maken over de verdeling van de kinderbijslag. Volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hoort het kind bij co-ouderschap bij de huishoudens van beide ouders. Zowel de moeder als de vader heeft dus recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder, maar de verdeling kan ook anders zijn, afhankelijk van de afspraken tussen de ouders.

Belang van het kind

Het belang van het kind is het belangrijkste criterium bij het vaststellen van co-ouderschap. De regeling moet in het voordeel van het kind zijn en bijdragen aan zijn of haar welzijn en stabiliteit. Hierbij moet worden gekeken naar de woonomstandigheden van de ouders, de communicatie tussen hen en de mogelijkheid tot flexibiliteit. Beide ouders moeten in staat zijn om een geschikte leefomgeving te bieden waarin het kind zich kan ontwikkelen. Daarnaast is het belangrijk dat de ouders in staat zijn om duidelijke afspraken te maken over de zorg en opvoeding van het kind.

In veel gevallen is het aan te raden om juridisch advies in te winnen of hulp van een mediator te zoeken om tot een passende co-ouderschapsregeling te komen die in het belang van het kind is. Een mediator kan helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan, waarin de afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen worden vastgelegd. Dit plan kan helpen bij het overwinnen van conflicten en het vaststellen van een regeling die geschikt is voor zowel de ouders als het kind.

Overwegingen bij co-ouderschap

Bij het beoordelen of co-ouderschap geschikt is, zijn er een aantal overwegingen die van belang zijn. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van het kind. Zo is het voor jonge kinderen, vooral onder de drie jaar, vaak niet geschikt om in een co-ouderschapsregeling te zitten. Dit komt doordat kinderen in deze leeftijd nog weinig begrip hebben van tijd en moeilijk kunnen uitleggen waarom ze bij de ene ouder zijn. Daarnaast is er een sterke behoefte aan een stabiele en consistente hechtingsrelatie, die vaak door de primaire verzorger wordt gegeven.

Vanaf ongeveer vier of vijf jaar, wanneer kinderen meer taalbegrip ontwikkelen en beter in staat zijn om hun gevoelens te uiten, kan co-ouderschap overwogen worden. Echter, de overgang naar de basisschool kan voor sommige kinderen een grote verandering zijn, en het is belangrijk om te overwegen of co-ouderschap in deze periode extra stress veroorzaakt. Bij tieners is het belangrijk om hen intensief te betrekken bij het inrichten van de omgangsregeling. Maar bedenk wel: als ouder blijven jullie verantwoordelijk voor het overleg en het eindresultaat.

Conclusie

Co-ouderschap is een regeling waarbij beide ouders gezamenlijk de zorg en opvoeding van hun kind(eren) op zich nemen. Hoewel er geen wettelijke minimumleeftijd is voor co-ouderschap, spelen de leeftijd van het kind en de omstandigheden van de ouders een cruciale rol bij de beoordeling of co-ouderschap geschikt is. Het belang van het kind is het belangrijkste criterium bij het vaststellen van co-ouderschap. De regeling moet in het voordeel van het kind zijn en bijdragen aan zijn of haar welzijn en stabiliteit. Een goed ouderschapsplan en open communicatie zijn cruciaal voor het succes van co-ouderschap.

Bronnen

  1. Kinderopvanglappelein
  2. Kiesvoorhetkind.nl
  3. Fidelizmediation
  4. Appelman.nl
  5. Echtscheidingnijmegen
  6. Webwoordenboek
  7. Resolvevisie
  8. Nji.nl
  9. Advocaatzoeken.org

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven