Co-ouderschap en eenoudergezinnen: Wat betekent het voor kinderen en ouders?
juli 1, 2025
Co-ouderschap is een veelgebruikte vorm van opvoeding na een scheiding, waarbij ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen gelijkmatig verdelen. De invloed van co-ouderschap op toeslagen is van groot belang voor ouders die dit model kiezen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van co-ouderschap en de daarbij horende financiële gevolgen behandeld, met name op het gebied van kinderbijslag, kinderopvangtoeslag, het kindgebonden budget (KGB), de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) en huurtoeslag. Deze informatie is gebaseerd op de beschikbare gegevens uit de bronnen.
Co-ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij ouders na een scheiding de zorg en opvoeding van hun kinderen gelijkmatig verdelen. Dit kan worden geregeld door het kind drie dagen per week bij elke ouder te laten verblijven, of door wekelijks afwisselend bij elke ouder te laten verblijven. Een belangrijke voorwaarde voor co-ouderschap is dat het kind minstens 156 dagen per kalenderjaar bij elke ouder verblijft. Dit is van invloed op de toeslagen en belastingvoordelen die ouders kunnen ontvangen.
De invloed van co-ouderschap op toeslagen is van groot belang voor ouders. Hieronder worden de belangrijkste toeslagen en hun invloed op co-ouderschap besproken.
De kinderbijslag is een bijdrage van de overheid om de kosten van de opvoeding van je kind te dekken. Bij co-ouderschap krijgen beide ouders standaard de helft van de kinderbijslag. Echter, ouders kunnen ook afspreken dat het volledige bedrag naar één van hen gaat, of dat de kinderbijslag van elk kind naar een andere ouder gaat. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Het is belangrijk om dit aan te geven bij de SVB, zodat de kinderbijslag correct wordt verdeeld.
Het KGB is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen. De hoogte van de toeslag hangt af van het inkomen, het persoonlijk vermogen, de hoeveelheid kinderen en hun leeftijd. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de aanvrager van de kinderbijslag ook het KGB ontvangt. Als er meerdere kinderen zijn, is het verstandig om de aanvraag van de kinderbijslag te verdelen, zodat beide ouders in aanmerking komen voor het KGB. Het KGB wordt automatisch gestort op de rekening van degene die de kinderbijslag heeft aangevraagd. Daarom is het belangrijk dat ouders samen beslissen wie de aanvrager van de kinderbijslag wordt.
De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hieraan zijn veel voorwaarden verbonden. Eén daarvan is dat het kind op het eigen adres moet zijn ingeschreven. Voor co-ouderschap geldt een uitzondering, waardoor beide ouders in principe recht hebben op de kinderopvangtoeslag, mits aan de overige voorwaarden wordt voldaan.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een korting op de te betalen inkomensbelasting. In 2025 wordt de IACK verhoogd tot 2.986 euro (2024: 2.953 euro). Ook hiervoor gelden een aantal voorwaarden. Zo moet er tenminste één kind op het eigen adres staan ingeschreven dat jonger is dan 12 jaar. Voor co-ouderschap geldt een uitzondering, waardoor beide ouders mogelijk recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit geldt ook als het kind jonger dan 12 jaar is ingeschreven op het adres van de andere ouder. De IACK wordt vanaf 2027 gefaseerd afgeschaft.
De huurtoeslag is een bijdrage voor huurkosten. Bij co-ouderschap kunnen beide ouders hun kind als medebewoner laten meerekenen, waardoor ze mogelijk meer huurtoeslag krijgen. Het kind telt automatisch mee als medebewoner bij de ouder bij wie het is ingeschreven. Als het kind niet bij jou is ingeschreven, moet je dit aan de Belastingdienst melden. Je kunt dit aantonen door het ondertekende ouderschapsplan met je co-ouderschapsregeling op te sturen naar de Belastingdienst.
Een ouderschapsplan is essentieel bij co-ouderschap. In dit plan worden afspraken vastgelegd over de zorg en opvoeding van de kinderen, inclusief financiële aspecten zoals toeslagen. Het is raadzaam om duidelijke afspraken te maken over wie welke toeslagen aanvraagt en hoe eventuele verschillen in recht op toeslagen worden opgelost. Het ouderschapsplan kan ook worden gebruikt om aan te tonen dat aan de voorwaarden voor co-ouderschap wordt voldaan.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de zorg en opvoeding van de kinderen. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Het is ook belangrijk om af te spreken welke ouder het kind op zijn of haar adres inschrijft, en om dit te communiceren aan de Belastingdienst.
Open communicatie is essentieel voor een succesvolle financiële regeling bij co-ouderschap. Ouders moeten samenwerken om te zorgen dat ze de juiste toeslagen ontvangen en financiële problemen worden voorkomen. Het is belangrijk om wijzigingen in de situatie, zoals een verandering in de opvanguren of de zorgverdeling, tijdig door te geven aan de Belastingdienst.
Als ouders er niet uitkomen, kunnen ze hulp inschakelen van een mediator. Een mediator kan helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan en het maken van afspraken over financiële regelingen. In sommige gevallen is er recht op een tegemoetkoming in de kosten van mediation via de Wet op de Rechtsbijstand.
Co-ouderschap heeft een grote invloed op toeslagen, waaronder de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag, de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de huurtoeslag. Het is belangrijk dat ouders zich goed informeren over de impact van co-ouderschap op deze toeslagen en duidelijke afspraken maken. Een ouderschapsplan is essentieel voor het vastleggen van deze afspraken en het voorkomen van financiële problemen. Door open communicatie en hulp van een mediator kunnen ouders ervoor zorgen dat ze de juiste toeslagen ontvangen en financiële problemen worden voorkomen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet