logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap en financiële regelingen: wat ouders moeten weten

Co-ouderschap is een veelvoorkomende vorm van ouderschap na een scheiding, waarbij ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen gelijkmatig verdelen. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor financiële regelingen zoals de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Het is belangrijk dat ouders goed geïnformeerd zijn over de impact van co-ouderschap op deze financiële ondersteuning.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap houdt in dat ouders de dagelijkse opvang en opvoeding van hun kind op jaarbasis ongeveer gelijk verdelen. Dit kan op verschillende manieren worden georganiseerd, bijvoorbeeld door het kind drie dagen per week bij elke ouder te laten verblijven, of door wekelijks afwisselend bij elke ouder te verblijven. Een belangrijke drempel voor co-ouderschap is dat het kind minimaal 156 dagen per kalenderjaar bij elke ouder verblijft. Financiële motieven mogen niet leidend zijn bij het bepalen van de zorgverdeling; het welzijn van het kind staat voorop.

Invloed van co-ouderschap op financiële regelingen

Co-ouderschap heeft aanzienlijke gevolgen voor de financiële situatie van ouders. Het is van groot belang om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende toeslagen en vergoedingen waar mogelijk recht op is. Door duidelijke afspraken te maken en wijzigingen tijdig door te geven aan de Belastingdienst, kunnen ouders ervoor zorgen dat zij optimaal profiteren van de beschikbare financiële steun. Het welzijn van het kind staat hierbij altijd voorop.

Kinderbijslag

De kinderbijslag wordt uitbetaald door de De Sociale Verzekeringsbank (SVB). Bij co-ouderschap krijgen jullie van de SVB standaard beiden de helft van de kinderbijslag. Maar jullie kunnen dit ook anders afspreken en aan de SVB doorgeven. Je kunt er voor kiezen dat het volledige bedrag naar één van jullie gaat. Of, als je meerdere kinderen hebt, kun je afspreken dat de kinderbijslag van het ene kind naar de ene ouder gaat en van het andere kind naar de andere ouder.

Dit geef je aan op een formulier dat je ontvangt van de SVB, zodra de SVB van de gemeente heeft doorgekregen dat jullie op verschillende adressen zijn ingeschreven. Je hoeft je scheiding niet zelf te melden bij de SVB.

Kindgebonden Budget

Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor je kind welke je ontvangt naast de kinderbijslag. Er is een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor kindgebonden budget. Zo moet het kind jonger zijn dan 18 jaar, je krijgt kinderbijslag óf betaalt mee aan het levensonderhoud van het kind, het gezinsinkomen en het vermogen is niet te hoog, en je hebt de Nederlandse nationaliteit.

Een co-ouder heeft recht op kindgebonden budget als de ouder voor een of meer kinderen kinderbijslag ontvangt en het kind is op 1 januari jonger dan 18 jaar. Voor kinderen vanaf 16 jaar kan mogelijk geen recht meer op kinderbijslag ontstaan. Het recht op kindgebonden budget blijft wel bestaan, zolang de kosten van onderhoud voor het kind meer dan 30% zijn voor de co-ouder. In het jaar waarin het kind 12 of 16 wordt, krijgt de co-ouder meer kindgebonden budget. Een co-ouder krijgt sowieso extra kindgebonden budget in vergelijking met samenwonende ouders als compensatie voor de extra kosten. Hebben ex-partners een kind, dan is relevant dat de co-ouder met het laagste inkomen mogelijk recht heeft op het meeste kindgebonden budget.

Kindspeelgoed

Het kindgebonden budget wordt, als je al andere toeslagen ontvangt, automatisch gestort op de rekening van degene die de kinderbijslag heeft aangevraagd. Waarschijnlijk heeft één van jullie dit al gedaan toen jullie kind net geboren was. Wie de aanvrager is kan na de scheiding van belang zijn. Dat zit zo:

Huurtoeslag

De huurtoeslag is een bijdrage aan de huur van je woning. Als je co-ouder bent, kun je beiden jullie kind als medebewoner laten meenemen. Je hebt dan mogelijk recht op meer huurtoeslag. Je kind kan dus meegerekenen als medebewoner ook al staat het niet bij je ingeschreven.

Het kind telt automatisch mee als medebewoner bij de ouder bij wie het is ingeschreven. Staat jouw kind niet bij jou ingeschreven? Stel dan de Belastingdienst op de hoogte dat jullie co-ouderschap hebben. Je kunt dit aantonen door het ondertekende ouderschapsplan met jullie co-ouderschapsregeling op te sturen naar de Belastingdienst. Vervolgens kun je de huurtoeslag aanvragen en wordt de hoogte bepaald.

Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag is een bijdrage aan de kosten van de kinderopvang. Bij co-ouderschap kunnen beide ouders in principe aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Dit geldt als beide ouders de kinderopvang betalen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het individuele inkomen en de verdeling van de zorg voor de kinderen.

Als de kinderopvangtoeslag al op naam van één ouder staat, kan de andere ouder een nieuwe aanvraag indienen voor de uren die hij of zij zelf betaalt. De Belastingdienst kan het ouderschapsplan opvragen om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van co-ouderschap. Het is cruciaal om wijzigingen in de situatie, zoals een verandering in de opvanguren, tijdig door te geven via Mijn toeslagen.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een bijdrage aan de kosten van de kinderopvang. Er is een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Zo geldt het alleen als er kinderen zijn die op 1 januari van het betreffende belastingjaar de 12 jarige leeftijd nog niet hebben bereikt, als het kind minstens 6 maanden staat ingeschreven op uw woonadres óf op het woonadres van uw ex-partner, het arbeidsinkomen niet te laag is en u geen (of minder dan 6 maanden een) fiscaal partner heeft (of u een lager inkomen heeft dan uw fiscaal partner).

Belangrijke afspraken en voorwaarden

Bij co-ouderschap is het cruciaal om duidelijke afspraken te maken over de financiële verdeling en toeslagen. Het is raadzaam om de gevolgen van bepaalde keuzes op een rijtje te zetten voordat afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Ouders die er niet uitkomen, kunnen hulp inschakelen van een mediator.

De regelgeving rondom co-ouderschap is recentelijk gewijzigd. De kern van de bepaling blijft dat het kind in ongeveer gelijke mate in beide huishoudens verblijft. Het is niet langer vereist dat op elk moment in het jaar sprake is van een gelijke verdeling, maar het is voldoende als op kalenderjaarbasis het verblijf van het kind in beide huishoudens nagenoeg in een gelijke verhouding is. Dit betekent dat het kind minimaal 156 dagen per jaar bij elk van beide ouders moet verblijven.

Aanvragen van toeslagen bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap kunnen beide ouders in principe aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Dit geldt als beide ouders de kinderopvang betalen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het individuele inkomen en de verdeling van de zorg voor de kinderen. Het is belangrijk om te onthouden dat bij parallel ouderschap beide ouders de toeslag moeten aanvragen bij de Belastingdienst, voor de opvangdagen waarvoor de kinderen bij hen zijn ingeschreven.

Samenvatting

Co-ouderschap heeft aanzienlijke gevolgen voor de financiële situatie van ouders. Het is van groot belang om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende toeslagen en vergoedingen waar mogelijk recht op is. Door duidelijke afspraken te maken en wijzigingen tijdig door te geven aan de Belastingdienst, kunnen ouders ervoor zorgen dat zij optimaal profiteren van de beschikbare financiële steun. Het welzijn van het kind staat hierbij altijd voorop.

Bronnen

  1. Co-ouderschap en financiële regelingen
  2. Co-ouderschap en kinderopvangtoeslag
  3. Wijzigingen kindgebonden budget 2015
  4. Tegemoetkoming ouders
  5. Co-ouderschap en toeslagen
  6. Voorbeeldbrief doorgeven co-ouderschap voor toeslagen
  7. Co-ouderschap en kinderbijslag
  8. Toeslagen bij co-ouderschap
  9. Co-ouderschap en kinderopvangtoeslag
  10. Co-ouderschap en de gevolgen voor uw belastingen en toeslagen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven