logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap en belastingen: Wat ouders moeten weten

Co-ouderschap is een veelvoorkomend scenario na een scheiding, waarin ouders gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor hun kind. In de praktijk betekent dit dat ouders een gelijkwaardige verdeling van de zorg en opvoeding hanteren. In de context van belastingen en financiële regelingen is co-ouderschap van groot belang, omdat het invloed heeft op belastingaangifte, toeslagen en andere belastingvoordelen. De Belastingdienst hanteert hier specifieke criteria en regels om de situatie te beoordelen en de juiste belastingvoordelen te bepalen.

In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste belastingregels en voordelen bij co-ouderschap, zoals de inkomensafhankelijke combinatiekorting, het kindgebonden budget (KGB), de huurtoeslag, de kinderbijslag en de kinderalimentatie. We leggen uit hoe co-ouderschap wordt beoordeeld door de Belastingdienst, welke documentatie nodig is en welke invloed het heeft op de belastingaangifte. Ook bespreiden we praktische tips voor ouders die met co-ouderschap te maken hebben.

Belastingaangifte en co-ouderschap

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat ouders goed inzicht hebben in de belastingregels en hoe deze van toepassing zijn. De Belastingdienst kijkt naar het aantal dagen dat het kind bij elke ouder verblijft. Dit wordt vaak geregistreerd in een zorgregeling, die door de ouders is afgesproken en in het ouderschapsplan is opgenomen. De Belastingdienst hanteert een duidelijke richtlijn om te bepalen of een situatie als co-ouderschap kan worden beschouwd.

Voor de Belastingdienst is co-ouderschap geen strikt 50/50-verdeling, maar een situatie waarin beide ouders een significant deel van de zorg dragen. Tot voor kort was een verdeling van minimaal drie dagen per week bij elke ouder vereist, maar recentelijk is dit versoepeld. Vanaf 2023 geldt dat een kind in een herhalend ritme minimaal 78 dagen per periode van zes maanden bij elke ouder moet verblijven. Het aantal dagen kan worden opgeteld over ochtend, middag en avond.

Belastingvoordelen bij co-ouderschap

Co-ouderschap kan leiden tot aanzienlijke belastingvoordelen. Enkele van de belangrijkste zijn:

1. Inkomensafhankelijke combinatiekorting

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting die je krijgt als je werkt en je kind jonger is dan 12 jaar. De korting hangt af van de hoogte van je inkomen. Elk jaar wordt door de Belastingdienst vastgesteld wat het minimumbedrag is dat je als arbeidsinkomen moet hebben om hier recht op te hebben. Niet iedere ouder heeft hier dus recht op. Als je nog samen bent, dan krijgt alleen degene die het minst verdient de combinatiekorting. Dit regel je via de belastingaangifte.

Als jullie na de scheiding co-ouders zijn, kun je beiden in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Naast dat je dan beiden minstens het vastgestelde bedrag moet verdienen, moet er duidelijk sprake zijn van co-ouderschap.

2. Kindgebonden Budget (KGB)

Het KGB is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van het inkomen, het persoonlijk vermogen, de hoeveelheid kinderen en hun leeftijd.

De verdeling van het KGB wordt geregeld op basis van de zorgregeling. In veel gevallen heeft de ouder die het meeste zorgt voor het kind recht op dit budget. Als de zorg voor het kind gelijk verdeeld is (meer dan 50 procent zorg per ouder), dan moet je samen met je ex-partner een afspraak maken over wie het budget krijgt. Je kunt het bijvoorbeeld op een kindrekening laten storten waar jullie allebei toegang toe hebben. Je kunt er ook voor kiezen het KGB te laten storten op de rekening van de minst verdienende ouder, zodat je profiteert van een hoger bedrag.

3. Huurtoeslag

De huurtoeslag is een belastingvoordel voor ouders die in een huurwoning wonen. Bij co-ouderschap kan de toeslag op naam van de minstverdienende partner worden aangevraagd, waardoor het bedrag hoger kan uitvallen. Het is ook mogelijk om de toeslag op een gezamenlijke kinderrekening te laten storten.

4. Kinderbijslag

De kinderbijslag wordt uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Bij co-ouderschap krijgen jullie van de SVB standaard beiden de helft van de kinderbijslag. Maar jullie kunnen dit ook anders afspreken en aan de SVB doorgeven. Je kunt er voor kiezen dat het volledige bedrag naar één van jullie gaat. Of, als je meerdere kinderen hebt, kun je afspreken dat de kinderbijslag van het ene kind naar de ene ouder gaat en van het andere kind naar de andere ouder.

Dit geef je aan op een formulier dat je ontvangt van de SVB, zodra de SVB van de gemeente heeft doorgekregen dat jullie op verschillende adressen zijn ingeschreven. Je hoeft je scheiding niet zelf te melden bij de SVB.

Belastingaangifte en de Belastingdienst

Na een scheiding is het belangrijk om goed te kijken naar de belastingaangifte. Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst geen informatie heeft over de scheiding, tenzij jij dat zelf doorgeeft. Daarom is het belangrijk om de Belastingdienst te informeren over de situatie na de scheiding.

De Belastingdienst hanteert deze definitie van het co-ouderschap voor de toeslagen alsmede voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Je kunt het co-ouderschap aantonen door middel van de beschikking van de Rechtbank of een door de beide ouders ondertekend ouderschapsplan. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat co-ouderschap ook invloed heeft op verschillende financiële aspecten, waaronder de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK), huurtoeslag, kinderbijslag en het kindgebonden budget (KGB).

Praktische tips voor ouders met co-ouderschap

1. Belastingvoordelen verdelen

Als er twee kinderen zijn, is het qua belasting handig om beide één kind op het eigen adres in te schrijven. Zo profiteren beide ouders van de betreffende regelingen. Stel jullie hebben twee of meer kinderen verdeeld over beide adressen. Diegene met het jongste kind geniet het langst de bijbehorende belastingvoordelen. Daarom spreken ouders in het ouderschapsplan soms af om dit voordeel te verdelen in de laatste periode als er alleen nog belastingvoordeel is voor het jongste kind.

2. Belastingaangifte en co-ouderschap

Bij co-ouderschap kan de belastingaangifte er anders uit komen te zien dan voorheen. Zeker net na de scheiding, als er nog allerlei gezamenlijke fiscale regelingen zijn die nu anders worden. Waar moet je zoal aan denken bij co-ouderschap en je belastingen?

3. Aanvragen van belastingvoordelen

Bij co-ouderschap kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag aanvragen. Ieder kan dit voor zijn eigen deel van de kosten aanvragen. Indien er (nog) een gezamenlijk contract is, dan bepaalt de betaling van de kosten het deel waarvoor ouders de toeslag kunnen aanvragen. Een co-ouder die kinderopvangtoeslag wil aanvragen voor het kind dat niet bij hem of haar ingeschreven staat maar bij de andere ouder, kan dit per brief aan de Belastingdienst verzoeken.

4. Ouderschapsplan opstellen

Het is belangrijk om een goed geformuleerd ouderschapsplan op te stellen. Dit plan moet de verdeling van de zorg en het verantwoordelijkheidsdeel van de ouders duidelijk maken. Het is ook belangrijk om te weten dat de Belastingdienst bij het beoordelen van co-ouderschap niet alleen kijkt naar het aantal dagen dat het kind bij elke ouder verblijft, maar ook naar het ritme van de verdeling.

Conclusie

Co-ouderschap heeft invloed op verschillende belastingregels en voordelen. Het is belangrijk dat ouders goed op de hoogte zijn van de regels van de Belastingdienst en hoe deze van toepassing zijn. De Belastingdienst hanteert specifieke criteria om te bepalen of een situatie als co-ouderschap kan worden beschouwd. Belastingvoordelen zoals de inkomensafhankelijke combinatiekorting, het kindgebonden budget, de huurtoeslag en de kinderbijslag kunnen worden opgeleverd, mits aan de vereisten is voldaan. Het is daarom belangrijk om een goed geformuleerd ouderschapsplan op te stellen en de Belastingdienst te informeren over de situatie na de scheiding.

Bronnen

  1. Kinderopvanglappelein: Co-ouderschap en de Belastingdienst
  2. NIBUD: Co-ouderschap
  3. Kinderopvanglappelein: Aantonen van co-ouderschap bij de Belastingdienst
  4. Samenuiteen: Co-ouderschap welke belastingvoordelen
  5. Lumen Advocaat Mediator: Co-ouderschap
  6. Comoe eren: Co-ouderschap en je belastingaangifte
  7. Uit een familieraad: Co-ouderschap, scheidings- en financiële regelingen
  8. Uitelkaar: Co-ouderschap, toeslagen
  9. Jongbloed: Co-ouderschap en belastingen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven