logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap en de invloed op kinderopvangtoeslag en andere financiële ondersteuning

Inleiding

Co-ouderschap, waarbij de ouders na een scheiding gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de opvoeding van hun kinderen, heeft invloed op verschillende aspecten van de jeugd en de financiële ondersteuning. In dit artikel wordt ingegaan op de invloed van co-ouderschap op de kinderopvangtoeslag, het kindgebonden budget, huurtoeslag en andere financiële regelingen. De informatie is gebaseerd op de beschikbare bronnen en richt zich op ouders, leerkrachten en anderen die betrokken zijn bij de opvoeding van kinderen.

Financiële regelingen bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat ouders samenwerken bij het aanvragen van toeslagen en het bepalen van wie welke toeslag krijgt. De Belastingdienst hanteert als richtlijn dat er sprake is van co-ouderschap als de dagelijkse opvang en opvoeding ongeveer gelijk verdeeld is, en het kind minimaal 156 dagen per kalenderjaar bij beide ouders verblijft. De kinderopvangtoeslag is een financiële bijdrage van de overheid die ouders helpt bij het betalen van de kosten voor kinderopvang. Deze toeslag is bedoeld voor ouders die werken, studeren of een re-integratietraject volgen en gebruikmaken van geregistreerde kinderopvang, zoals kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang (BSO) en gastouderopvang.

De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het inkomen van de ouders, het aantal kinderen en het aantal uren kinderopvang. Bij co-ouderschap kunnen beide ouders in principe in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag, mits zij ook beiden de kosten van de kinderopvang betalen. De Belastingdienst gaat er daarbij van uit dat de ouders hun eigen aandeel in de kosten contractueel regelen met de kinderopvanginstelling. Elke ouder kan de kinderopvangtoeslag aanvragen voor zijn eigen deel van de kosten. Er is een maximum aan het aantal uren waarvoor kinderopvangtoeslag kan worden ontvangen, namelijk 230 uur per kind per maand, wat neerkomt op 2.760 uur per jaar.

Invloed van co-ouderschap op het kindgebonden budget

Het kindgebonden budget (KGB) is een financiële ondersteuning die ouders kunnen ontvangen om de kosten van de opvoeding van hun kind te dekken. De hoogte van het KGB is afhankelijk van het inkomen, het vermogen, het aantal kinderen en hun leeftijd. Ouders met een lager inkomen ontvangen een hoger bedrag. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als de ouder met het laagste inkomen de meeste zorg voor het kind draagt, kan deze ouder het meeste KGB ontvangen.

Bij co-ouderschap kan het kindgebonden budget ook worden beïnvloed door de verdeling van de zorg en de afspraken die de ouders hierover maken. De Belastingdienst kan het ouderschapsplan opvragen om te controleren of de aangevraagde toeslagen kloppen met de gemaakte afspraken. Een goed ouderschapsplan is essentieel bij co-ouderschap. In dit plan worden afspraken vastgelegd over de zorg en opvoeding van de kinderen, de omgangsregeling, de kostenverdeling en de fiscale aspecten.

Huurtoeslag bij co-ouderschap

Naast de kinderopvangtoeslag en het KGB kunnen ouders in een co-ouderschapssituatie ook in aanmerking komen voor andere toeslagen, zoals huurtoeslag. De hoogte van de huurtoeslag kan afhankelijk zijn van het inkomen en de woonsituatie van beide ouders. Het kind kan meetellen als medebewoner bij beide ouders, ook al staat het niet bij beide ouders ingeschreven. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders hun bijdrage aan de opvangkosten duidelijk maken. Dit kan via een brief worden gedaan, waarin wordt aangegeven dat er sprake is van co-ouderschap. In dit geval kunnen beide ouders recht op de kinderopvangtoeslag krijgen, mits ze ook beiden de kinderopvang betalen.

Communicatie en samenwerking tussen ouders

Een goed functionerend co-ouderschap vereist goede communicatie tussen de ouders. Ouders moeten elkaar de kinderen ‘gunnen’ en snappen dat het voor een kind belangrijk is een hechte band met beide ouders te hebben. Daarnaast moeten ouders natuurlijk dichtbij elkaar wonen, zodat de kinderen vanuit beide adressen naar school, sport en clubs kunnen. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat beide ouders hun bijdrage aan de opvangkosten duidelijk maken. Dit kan via een brief worden gedaan, waarin wordt aangegeven dat er sprake is van co-ouderschap. In dit geval kunnen beide ouders recht op de kinderopvangtoeslag krijgen, mits ze ook beiden de kinderopvang betalen.

Ouderschapsplan en administratieve vereisten

Een ouderschapsplan is essentieel bij co-ouderschap. In dit plan worden afspraken vastgelegd over de zorg en opvoeding van de kinderen, de omgangsregeling, de kostenverdeling en de fiscale aspecten. Het is belangrijk om de afspraken in het ouderschapsplan duidelijk en gedetailleerd vast te leggen, zodat er geen misverstanden ontstaan. De Belastingdienst kan het ouderschapsplan opvragen om te controleren of de aangevraagde toeslagen kloppen met de gemaakte afspraken.

Belastingdienst en de invloed van co-ouderschap

De Belastingdienst hanteert als richtlijn dat er sprake is van co-ouderschap als de dagelijkse opvang en opvoeding ongeveer gelijk verdeeld is, en het kind minimaal 156 dagen per kalenderjaar bij beide ouders verblijft. Bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag bij co-ouderschap zijn er enkele belangrijke stappen die je moet volgen. Ten eerste moet je weten of het kind op jouw adres is ingeschreven. Dit is een van de belangrijkste voorwaarden voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag. Als het kind niet op jouw adres staat ingeschreven, dan is het mogelijk dat je geen recht hebt op de toeslag.

Samenwerking met de SVB

Bij co-ouderschap zijn er enkele belangrijke tips die je als ouder moet onthouden. Ten eerste is het belangrijk dat je en je ex-partner samenwerkt bij het aanvragen van toeslagen en het bepalen van wie welke toeslag krijgt. Dit helpt bij het voorkomen van verwarring en zorgt voor duidelijkheid. Ten tweede is het belangrijk dat je en je ex-partner samenwerkt bij het bepalen van wie de kinderbijslag ontvangt. Dit kan via een overleg met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of via een ouderschapsplan. Als er geen overleg is geweest, dan krijgt iedereen de helft van de kinderbijslag.

Invloed van co-ouderschap op andere financiële ondersteuning

Bij co-ouderschap kunnen ouders ook in aanmerking komen voor andere financiële ondersteuning, zoals de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Werkende ouders met kinderen tot twaalf jaar hebben recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Ook co-ouders kunnen in aanmerking komen voor deze korting, onder voorwaarde dat ze werken en het kind minstens drie volle dagen per week bij hen in huis woont. Als de ouders de zorg gelijk verdelen, kunnen beide ouders mogelijk recht hebben op de IACK. Het is echter belangrijk te weten dat de IACK-regeling reglementair is en tot 2027 is uitgesteld.

Conclusie

Co-ouderschap heeft invloed op verschillende aspecten van de jeugd en de financiële ondersteuning. De Belastingdienst hanteert als richtlijn dat er sprake is van co-ouderschap als de dagelijkse opvang en opvoeding ongeveer gelijk verdeeld is, en het kind minimaal 156 dagen per kalenderjaar bij beide ouders verblijft. De kinderopvangtoeslag is een financiële bijdrage van de overheid die ouders helpt bij het betalen van de kosten voor kinderopvang. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het inkomen van de ouders, het aantal kinderen en het aantal uren kinderopvang. Bij co-ouderschap kunnen beide ouders in principe in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag, mits zij ook beiden de kosten van de kinderopvang betalen. Een goed ouderschapsplan is essentieel bij co-ouderschap. In dit plan worden afspraken vastgelegd over de zorg en opvoeding van de kinderen, de omgangsregeling, de kostenverdeling en de fiscale aspecten.

Bronnen

  1. Kinderopvanglappelein - Kinderopvangtoeslag bij co-ouderschap
  2. Klachtenloket Kinderopvang - Thema analyse kinderopvang en ex-partners
  3. Kinderopvanglappelein - Co-ouderschap: een overzicht van kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget en financiële regelingen
  4. Bollenvanscheppingen - Co-ouderschap
  5. Uitelkaar.nl - Kinderbijslag regelen bij de scheiding
  6. Nibud - Co-ouderschap
  7. Ambtadvocaten - Co-ouderschap
  8. Belastingdienst - Toeslagen co-ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven