Gedeeld ouderschap: Wat betekent het en hoe werkt het?
juli 1, 2025
Bij co-ouderschap is het belangrijk om de kosten van de kinderen eerlijk en eerlijk te verdelen. Hierbij speelt de draagkracht van beide ouders een cruciale rol, evenals het kindgebonden budget, de kinderbijslag en eventuele zorgkorting. De berekening van de kosten bij co-ouderschap kan complex zijn, maar met de juiste aanpak en duidelijke afspraken lukt het om een eerlijke verdeling te realiseren. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de berekening van de kosten bij co-ouderschap uitgelegd, met aandacht voor draagkracht, kinderalimentatie, zorgkorting en andere relevante factoren.
Bij co-ouderschap wordt de bijdrage van iedere ouder op basis van hun draagkracht bepaald. De draagkracht is het bedrag dat een ouder beschikbaar heeft voor de kinderen, uitgaande van het inkomen na de scheiding. De draagkracht wordt berekend op basis van het netto inkomen, minus eventuele verplichtingen, zoals de hypotheek, en plus eventuele toeslagen, zoals het kindgebonden budget.
In de praktijk betekent dit dat de ouders hun draagkracht bepalen en op basis daarvan hun bijdrage aan de kosten van de kinderen vaststellen. Bijvoorbeeld: als de vader een draagkracht heeft van 720 euro en de moeder van 480 euro, is de totale draagkracht 1200 euro. De kinderbehoefte is 1130 euro. In dit geval zorgt de vader voor 60% van de kosten en de moeder voor 40%. Dit betekent dat de vader 678 euro en de moeder 452 euro moet bijdragen aan de kosten van de kinderen.
De kinderbehoefte is het bedrag dat nodig is om de kosten van de kinderen te dekken, uitgaande van het gezinsinkomen. De NIBUD tabel geeft aan hoeveel kinderbehoefte er per kind is, afhankelijk van het inkomen van het gezin. Bijvoorbeeld: bij een netto gezinsinkomen van 4920 euro en twee kinderen is de kinderbehoefte 1150 euro. Dit bedrag is exclusief de kinderbijslag.
De kinderbijslag wordt vaak op de gezamenlijke kinderrekening gestort, maar dit hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. De uitkomst van de berekening is daarbij niet van invloed. De kinderbijslag kan ook apart worden aangemeld, afhankelijk van de afspraken tussen de ouders.
De zorgkorting is bedoeld om de extra kosten te dekken die ontstaan door het verzorgen van de kinderen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat een ouder extra uitgaven heeft aan eten, gas, water, licht en andere huishoudelijke kosten. De zorgkorting wordt berekend op basis van het aantal dagen dat het kind bij de ouder verblijft.
De volgende zorgkortingen worden gehanteerd: - 15% bij één dag per week - 25% bij twee dagen per week - 35% bij co-ouderschap (beiden minimaal 3 dagen per week de zorg)
Bijvoorbeeld: als de vader twee dagen per week de zorg heeft, krijgt hij 25% zorgkorting. Uitgaande van 1130 euro kinderbehoefte, krijgt hij dus 283 euro korting. Deze korting wordt door de vader indirect aan de kinderen uitgegeven in de twee dagen per week dat ze bij hem zijn.
Het kindgebonden budget is een toeslag voor de kosten van de kinderen tot 18 jaar. Het wordt uitbetaald door de Belastingdienst en kan worden verdeeld over beide ouders. Het kindgebonden budget wordt meegenomen bij de berekening van de kinderalimentatie. Het is belangrijk om te weten dat het kindgebonden budget niet volledig aan de kinderen wordt uitgegeven, maar dat het draagkracht verhoogt.
Bij co-ouderschap kan het kindgebonden budget ook rechtstreeks op de gezamenlijke kinderrekening worden gestort. Hierdoor zijn de kinderkosten dan al voor een deel gedekt, en blijft er minder over. De keuze hierover is meestal een principiële, wat vindt u logisch en redelijk?
De kinderalimentatie is het bedrag dat elke ouder moet betalen voor de kosten van de kinderen. De hoogte van de kinderalimentatie wordt berekend op basis van de behoefte van het kind, de draagkracht van de ouders en het aantal dagen dat het kind bij één van de ouders verblijft. Bij co-ouderschap wordt de verdeling vaak rond de 50%-50%, omdat de kosten over twee huishoudens ongeveer gelijk verdeeld worden.
De kinderalimentatie kan worden bepaald door een berekening te maken op basis van de Tremanormen. Deze normen geven aan hoeveel kinderalimentatie er per kind moet worden betaald, afhankelijk van het inkomen van de ouders. Bijvoorbeeld: voor een normaal bedrag voor kinderalimentatie kan variëren van 100 tot 400 euro per maand per kind, afhankelijk van bovengenoemde factoren. Voor hogere inkomens kunnen de bedragen hoger liggen.
Bij co-ouderschap is het gebruik van een gezamenlijke kinderrekening een veelgebruikte methode om de kosten van de kinderen te verdelen. Hierbij hebben beide ouders volledig inzicht in de uitgaven voor hun kind. Bij extra uitgaven betaalt iedere ouder (in verhouding) mee aan de kosten hiervoor. Veel ouders vinden het fijn om te zien waar de andere ouder het geld aan uitgeeft. Je weet ook zeker dat al het geld voor de kinderen ook daadwerkelijk voor de kinderen gebruikt gaat worden.
Echter, er zijn ook ouders die bewust niet kiezen voor het gebruik van een kinderrekening. Er zitten namelijk ook een aantal mogelijke nadelen aan. Als het contact met de andere ouder niet goed is, zal het gebruik van deze rekening vaak tot discussies leiden. Bijvoorbeeld als de ene ouder iets koopt waar de andere ouder het niet mee eens is. Het uitgavenpatroon van de ouders kan ook heel verschillend zijn. De ene ouder wil graag alleen merkkleding kopen en de andere ouder vindt dit niet nodig. Als je niet op één lijn zit met de ouder qua uitgaven kun je beter niet beginnen aan een kinderrekening.
Bij co-ouderschap is het gebruik van een gezamenlijke kinderrekening een veelgebruikte methode om de kosten van de kinderen te verdelen. Hierbij hebben beide ouders volledig inzicht in de uitgaven voor hun kind. Bij extra uitgaven betaalt iedere ouder (in verhouding) mee aan de kosten hiervoor. Veel ouders vinden het fijn om te zien waar de andere ouder het geld aan uitgeeft. Je weet ook zeker dat al het geld voor de kinderen ook daadwerkelijk voor de kinderen gebruikt gaat worden.
Bij co-ouderschap delen de ouders de zorg voor de kinderen, terwijl bij een omgangsregeling de zorg en de kosten meestal niet gelijk verdeeld zijn. Bij co-ouderschap is het belangrijk om goede afspraken te maken over de verdeling van de kosten en de verantwoordelijkheden. Bij een omgangsregeling kan de verdeling van de kosten en de verantwoordelijkheden anders zijn, afhankelijk van de afspraken tussen de ouders.
Bij de berekening van de kinderalimentatie spelen verschillende factoren een rol: - De behoefte van het kind - De draagkracht van de ouders - Het aantal dagen dat het kind bij één van de ouders verblijft - Het kindgebonden budget - De kinderbijslag - Eventuele zorgkorting
Deze factoren bepalen samen de hoogte van de kinderalimentatie. Het is belangrijk om rekening te houden met alle factoren om een eerlijke verdeling te realiseren.
Een nieuw huwelijk kan gevolgen hebben voor de financiële afspraken bij co-ouderschap. Bijvoorbeeld: als één van de ouders opnieuw vader of moeder wordt, kunnen de totale kinderkosten toenemen. De draagkracht van de kersverse ouder zal nu over één kindje extra verdeeld moeten worden. Hierdoor daalt zijn of haar draagkracht voor de al aanwezige oudere kinderen. Als consequentie hiervan, zal de andere ouder financieel extra bij moeten springen. Een herberekening kinderalimentatie is op zijn plaats.
De kinderalimentatie kan worden herzien als er significante wijzigingen optreden in de omstandigheden van de ouders of het kind. Voorbeelden van dergelijke wijzigingen zijn: - Verandering in inkomen - Verandering in de omstandigheden van het kind - Nieuwe partnerschap of huwelijk - Verandering in het aantal dagen dat het kind bij één van de ouders verblijft
Het is belangrijk om deze wijzigingen te melden en een herberekening van de kinderalimentatie aan te vragen.
Bij de berekening van de kinderalimentatie zijn de volgende stappen belangrijk: 1. Bepaal het netto gezinsinkomen 2. Bepaal de kinderbehoefte op basis van de NIBUD tabel 3. Bereken de draagkracht van beide ouders 4. Bepaal de zorgkorting 5. Bereken de kinderalimentatie op basis van de draagkracht en de kinderbehoefte 6. Voeg eventuele toeslagen en heffingskortingen toe 7. Maak afspraken over de verdeling van de kosten
Bij co-ouderschap zijn er een aantal belangrijke tips die je kunt volgen: - Houd een gezamenlijke kinderrekening aan - Spreek afspraken over de verdeling van de kosten - Houd rekening met de draagkracht van beide ouders - Let op de zorgkorting - Gebruik het kindgebonden budget - Zorg voor duidelijke afspraken over de verantwoordelijkheden
Bij co-ouderschap is het belangrijk om de kosten van de kinderen eerlijk en eerlijk te verdelen. Hierbij speelt de draagkracht van beide ouders een cruciale rol, evenals het kindgebonden budget, de kinderbijslag en eventuele zorgkorting. De berekening van de kosten bij co-ouderschap kan complex zijn, maar met de juiste aanpak en duidelijke afspraken lukt het om een eerlijke verdeling te realiseren. Het is belangrijk om rekening te houden met alle factoren en eventuele wijzigingen in de toekomst.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet