DNA-onderzoek en het vaststellen van ouderschap
juli 1, 2025
De belastingaangifte na een scheiding is een cruciaal onderdeel van het regelen van je financiële situatie. Dit geldt met name als er sprake is van een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan. In dit artikel worden de belangrijkste punten behandeld die je moet weten over belastingaangifte, het opstellen van een echtscheidingsconvenant en de invloed op het ouderlijk gezag.
Na een scheiding verandert de belastingaangifte van de betrokken partijen. In het jaar van de scheiding kan het nog steeds mogelijk zijn om gezamenlijk belastingaangifte te doen, mits de partijen nog steeds fiscaal partners zijn. Dit is het geval als het scheidingsverzoek is ingediend en de partijen nog niet op hetzelfde adres staan ingeschreven. In dat jaar mag je dus nog voor het laatst samen belastingaangifte doen. In het jaar daarna is dat niet meer mogelijk.
De Belastingdienst adviseert om dit jaar goed in te vullen om te voorkomen dat je later forse naheffingen krijgt. Het is belangrijk om rekening te houden met de veranderingen in inkomen, woonplaats en eventuele partneralimentatie. Partneralimentatie wordt door de Belastingdienst gezien als inkomen, waardoor je hier belasting over moet betalen. Als je partneralimentatie betaalt, is dat bedrag een aftrekpost.
Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst waarin de afspraken rondom de echtscheiding worden vastgelegd. Het kan gaan om alimentatie, de verdeling van bezittingen en schulden, pensioenregelingen en de zorg over minderjarige kinderen. Het conventie is bedoeld om beide partijen duidelijkheid te geven over de gemaakte afspraken.
Een belangrijk aandachtspunt is het opstellen van het echtscheidingsconvenant. Het is belangrijk om afspraken te maken over de belastingaangifte van het jaar van echtscheiding. Dit voorkomt onnodige problemen achteraf. Ook is het verstandig om de belastingaangifte af te stemmen met je ex-partner. Samen mogen jullie nooit meer dan 100% van de woning, de hypotheekrente en jullie vermogen aangeven.
Als er minderjarige kinderen zijn, is een ouderschapsplan verplicht. Hierin leggen jullie samen afspraken vast die met jullie kinderen en hun opvoeding te maken hebben. Een echtscheidingsconvenant is rechtsgeldig als deze door een rechter is goedgekeurd. Daarvoor moet een advocaat het document indienen bij de rechtbank. De rechter kijkt dan of de afspraken in jullie overeenkomst niet in strijd zijn met de wet.
Een mediator is onafhankelijk en helpt jullie om samen tot goede afspraken te komen. Het voordeel van mediation is dat een mediator precies weet wat belangrijk is om op te nemen in de scheidingsovereenkomst. Zo vergeten jullie geen belangrijke zaken. Ook is een mediator vaak goedkoper dan een advocaat.
De hypotheekrente aftrekken is een belangrijk onderdeel van de belastingaangifte na een scheiding. Als de woning nog steeds gezamenlijk eigendom is van jullie, dan kun je in sommige gevallen beiden maar maximaal 50% van de hypotheekrente aftrekken bij de belasting. Let op: dit is ook het geval als je 100% van de hypotheekrente betaalt.
Als je ex-partner in de woning blijft wonen, dan kun je de hypotheekrente aftrekken die je betaalt voor het deel van de woning waarvan je eigenaar bent. Betaat je hypotheekrente voor je ex omdat je verplicht bent of afgesproken hebt om hem of haar te onderhouden, dan mag je die rente aftrekken als betaalde alimentatie. Dit geldt alleen als je het ook echt betaalt en mag tot 2 jaar nadat je uit de woning bent vertrokken.
Na de scheiding is het belangrijk om je situatie aan te passen aan de Belastingdienst. Dit geldt met name voor toeslagen zoals kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget, huurtoeslag of zorgtoeslag. De meeste toeslagen kun je pas na de scheiding aanvragen. Dit geldt zowel bij echtscheiding, scheiding van tafel en bed als beëindiging van geregistreerd partnerschap.
Het is belangrijk om te letten op de voorwaarden voor de toeslagen. Bijvoorbeeld: het kind moet jonger zijn dan 18 jaar, je krijgt kinderbijslag of betaalt mee aan het levensonderhoud van het kind, het gezinsinkomen en het vermogen is niet te hoog, en je hebt de Nederlandse nationaliteit.
De Belastingdienst adviseert om de belastingaangifte na de scheiding goed in te vullen om te voorkomen dat je later forse naheffingen krijgt. Het is belangrijk om je situatie aan te passen aan de Belastingdienst. Dit geldt met name voor toeslagen zoals kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget, huurtoeslag of zorgtoeslag.
De Belastingdienst adviseert om de belastingaangifte na de scheiding goed in te vullen om te voorkomen dat je later forse naheffingen krijgt. Het is belangrijk om je situatie aan te passen aan de Belastingdienst. Dit geldt met name voor toeslagen zoals kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget, huurtoeslag of zorgtoeslag.
De belastingaangifte na een scheiding is een cruciaal onderdeel van het regelen van je financiële situatie. Dit geldt met name als er sprake is van een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan. Het is belangrijk om rekening te houden met de veranderingen in inkomen, woonplaats en eventuele partneralimentatie. Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst waarin de afspraken rondom de echtscheiding worden vastgelegd. Het is belangrijk om afspraken te maken over de belastingaangifte van het jaar van echtscheiding. Dit voorkomt onnodige problemen achteraf. Ook is het verstandig om de belastingaangifte af te stemmen met je ex-partner. Samen mogen jullie nooit meer dan 100% van de woning, de hypotheekrente en jullie vermogen aangeven.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet