logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Aanvragen van Stevig Ouderschap: Wat moet je weten?

Stevig Ouderschap is een preventief programma dat gericht is op ouders die in een kwetsbare situatie zijn en extra ondersteuning nodig hebben bij het opvoeden van hun kind. Het programma biedt gezinnen met een minder makkelijke start een steuntje in de rug, met als doel om hun zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en sociaal netwerk te versterken. Deelname aan Stevig Ouderschap is gratis en wordt in veel gemeenten aangeboden, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte van het kind. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je je kunt aanmelden voor Stevig Ouderschap, welke criteria gelden en wat je kunt verwachten bij het programma.

Hoe werkt Stevig Ouderschap?

Stevig Ouderschap is een preventieve interventie die gericht is op ouders die een verhoogd risico lopen op opvoedingsproblemen. Het programma bestaat uit ongeveer drie prenatale en zes postnatale huisbezoeken, waarbij een gespecialiseerde jeugdverpleegkundige bij de ouders thuis komt. Tijdens deze bezoeken wordt gesproken over de verwachtingen en uitdagingen van het ouderschap, over de opvoeding van het kind, en over eventuele problemen die kunnen voorkomen. Ook wordt er aandacht besteed aan de achtergrond van de ouders, hun huidige situatie en de gezondheid van het kind. Deelname aan het programma is gratis en wordt betaald door de gemeente waarin je woont.

Wie is in aanmerking voor Stevig Ouderschap?

De (aanstaande) ouder komt in aanmerking voor Stevig Ouderschap als de ouder: - behoefte heeft aan extra ondersteuning; - bereid is tot deelname; - zich aangemeld heeft vanaf 12 weken zwangerschap of tot het kind een half jaar oud is; - de Nederlandse taal enigszins beheerst; - woont in een gemeente waarin Stevig Ouderschap wordt aangeboden; - op korte termijn niet buiten het werkgebied van de GGD gaat wonen.

Daarnaast is het programma vooral bedoeld voor ouders die weinig steun ervaren uit hun omgeving, onzeker zijn over het ouderschap, een belaste jeugd hebben gehad of met problemen zoals verslaving of psychische aandoeningen te maken hebben. Ook ouders die niet kunnen of willen starten met Voorzorg kunnen baat hebben bij deze ondersteuning.

Hoe kun je je aanmelden voor Stevig Ouderschap?

De aanmelding voor Stevig Ouderschap kan op verschillende manieren plaatsvinden. Tijdens de zwangerschap is het mogelijk om je aan te melden via je verloskundige of gynaecoloog. Na de geboorte kun je je aanmelden via het consultatiebureau. Daarnaast krijgt elke ouder na de geboorte van zijn/haar kind een vragenlijst van de jeugdverpleegkundige. Als je deze vragenlijst invult en weer inlevert bij het consultatiebureau, wordt op basis van de antwoorden bekeken of je in aanmerking komt voor de extra huisbezoeken. Als dit zo is, belt de jeugdverpleegkundige je op met een aanbod. Met hem/haar bespreek je of je wilt deelnemen aan Stevig Ouderschap.

Er is ook een online aanmeldformulier beschikbaar voor Stevig Ouderschap. Je kunt dit vinden op de website van het NCJ of op de site van de betreffende gemeente. Bij twijfel kun je contact opnemen met de jeugdverpleegkundige of het consultatiebureau. Ook kun je je aanmelden via het online formulier van de GGD Hart voor Brabant of andere betrokken gemeenten.

Wat gebeurt er tijdens de bezoeken?

Tijdens de bezoeken wordt er gesproken over de verwachtingen en uitdagingen van het ouderschap, de opvoeding van het kind, en eventuele problemen die kunnen voorkomen. Ook wordt er aandacht besteed aan de achtergrond van de ouders, hun huidige situatie en de gezondheid van het kind. De jeugdverpleegkundige luistert naar de ouders en denkt met hen mee. Ze geeft eventueel advies en kijkt samen met hen naar oplossingen voor mogelijke problemen.

De bezoeken vinden meestal plaats rond de leeftijd van 6 weken, 3, 6, 9, 12 en 18 maanden. Maar als de ouders dat prettig vinden, kan de planning worden aangepast. Daarnaast is het mogelijk om tijdens de zwangerschap al prenatale bezoeken te krijgen. Dit gebeurt vaak vanaf 16 weken zwangerschap, met een aantal bezoeken op de 24e, 30e en 36e week.

Kosten en beschikbaarheid

Stevig Ouderschap is een gratis programma. De kosten worden betaald door de gemeente waarin je woont. Het programma is in veel gemeenten beschikbaar, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte van het kind. De beschikbaarheid kan variëren per gemeente, dus het is verstandig om contact op te nemen met het consultatiebureau of de betrokken gemeente om te checken of het programma in jouw regio beschikbaar is.

Wat als je geen Stevig Ouderschap krijgt?

Als je niet in aanmerking komt voor Stevig Ouderschap, kan de jeugdverpleegkundige je helpen met het vinden van alternatieven. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je geen Nederlandse taal beheerst of als je in een gemeente woont waar het programma niet beschikbaar is. De jeugdverpleegkundige kan je ook helpen bij het invullen van de vragenlijst en bij het bepalen van de beste manier om je situatie te versterken.

Belangrijke informatie en tips

  • Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te beginnen met het programma, om de kans op prenatale stress te verminderen.
  • Deelname aan Stevig Ouderschap is gratis en wordt in veel gemeenten aangeboden.
  • De bezoeken zijn gericht op het versterken van het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van de ouders, evenals op het versterken van hun sociaal netwerk.
  • De jeugdverpleegkundige luistert naar de ouders en denkt met hen mee. Ze geeft eventueel advies en kijkt samen met hen naar oplossingen voor mogelijke problemen.
  • Het programma is bedoeld voor ouders die een verhoogd risico lopen op opvoedingsproblemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de ouders weinig steun ervaren uit hun omgeving, onzeker zijn over het ouderschap, een belaste jeugd hebben gehad of met problemen zoals verslaving of psychische aandoeningen te maken hebben.

Conclusie

Stevig Ouderschap is een belangrijk programma dat gericht is op ouders die extra ondersteuning nodig hebben bij het opvoeden van hun kind. Het programma biedt gezinnen met een minder makkelijke start een steuntje in de rug, met als doel om hun zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en sociaal netwerk te versterken. Deelname aan het programma is gratis en wordt in veel gemeenten aangeboden, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte van het kind. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te beginnen met het programma, om de kans op prenatale stress te verminderen. De bezoeken zijn gericht op het versterken van het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van de ouders, evenals op het versterken van hun sociaal netwerk. Het programma is bedoeld voor ouders die een verhoogd risico lopen op opvoedingsproblemen. Het is daarom aan te raden om contact op te nemen met het consultatiebureau of de betrokken gemeente om te checken of het programma in jouw regio beschikbaar is.

Bronnen

  1. Stevig Ouderschap – GGD Hart voor Brabant
  2. Stevig Ouderschap – Officiële website
  3. Stevig Ouderschap – Voor professionals
  4. Stevig Ouderschap – JGZ Zuidwelijk
  5. Stevig Ouderschap – JGZ Almelo
  6. Stevig Ouderschap – GGD Gelders Midden
  7. Stevig Ouderschap – NCJ
  8. Aanmelden bij Stevig Ouderschap
  9. Stevig Ouderschap – GGD West-Brabant
  10. Studiefinanciering aanvragen – DUO
  11. Stevig Ouderschap – GGD Zuid-Limburg
  12. Stevig Ouderschap – Voor professionals
  13. DigiD aanvragen – Rijksoverheid
  14. Stevig Ouderschap – Voor ouders

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven