logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap met een verdeling van 3 dagen per week: overwegingen en aanbevelingen

Co-ouderschap is een steeds vaker gekozen vorm van ouderschap na een scheiding of beëindiging van een relatie. Het houdt in dat beide ouders, ondanks het feit dat zij niet meer samenwonen, gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de zorg en opvoeding van hun kinderen. In dit artikel worden de praktische aspecten van co-ouderschap met een verdeling van 3 dagen per week besproken, inclusief aandachtspunten voor de communicatie en de impact op het welzijn van kinderen. De informatie is gebaseerd op inzichten en aanbevelingen uit diverse bronnen, gericht op het ondersteunen van ouders bij het navigeren door deze verandering.

Overwegingen bij een 3-4 verdeling

Een veelgebruikte verdeling in het co-ouderschap is een week-op-week-afregeling. Maar kortere periodes, zoals een 3-4-3-4-verdeling, zijn ook mogelijk. Het belangrijkste is dat de regeling voorspelbaar is voor de kinderen. Zij moeten weten waar ze aan toe zijn en wanneer ze bij welke ouder zijn. Dit biedt hen een gevoel van rust en veiligheid. Bij een 3-4 verdeling is het belangrijk om te overleggen over de praktische zaken, zoals het delen van school- en sportinformatie, het afstemmen van vakantieplanningen en het zorgen voor een soepele overdracht van spullen en kleding. Goede afspraken hierover zijn essentieel om misverstanden en frustraties te voorkomen.

Voordelen en nadelen van een 3-4 verdeling

Een 3-4 verdeling biedt veel voordelen voor de kinderen. De structuur en voorspelbaarheid van het schema geven de kinderen een gevoel van rust en veiligheid. Bovendien kunnen de kinderen zich beter aanpassen aan de verdeling van de zorg tussen de ouders. Daarnaast is de verdeling van de zorg en opvoedtaken gelijk, wat kan bijdragen aan een eerlijkere verdeling van de verantwoordelijkheden.

Echter, er zijn ook nadelen aan een 3-4 verdeling. De kinderen moeten vaker verhuizen, wat kan leiden tot meer gesloop met spullen. Daarnaast kan de andere ouder zich minder betrokken voelen bij de opvoeding van het kind, wat kan leiden tot een gevoel van afstoting. Daarnaast kan de verdeling van de kosten lastig zijn, vooral als de inkomens van de ouders sterk verschillen.

Praktische aspecten van co-ouderschap

Bij co-ouderschap worden de kosten voor een kind niet in één huishouden gemaakt, maar in twee. Een aantal kosten wordt dubbel gemaakt, zoals de huur of hypotheek en de kosten van de inboedel. De totale kosten zijn daardoor hoger. Het is bij co-ouderschap belangrijk dat je van tevoren afspreekt welke kosten je verdeelt en welke niet. Voorkom bijvoorbeeld dat de ene ouder meebetaalt aan de dure smaak van de ander. Kosten zoals vakanties en uitstapjes kun je beter buiten de verdeling houden. Maak bij het verdelen onderscheid tussen eigen kosten en te verdelen kosten.

Eigen kosten

Eigen kosten zijn de kosten die elk huishouden voor zichzelf maakt. Denk aan de huur, telefoon en boodschappen. Deze kosten kunnen voor jullie als ex-partners flink verschillen, bijvoorbeeld door verschillen in inkomen en een ander uitgavepatroon. Eigen kosten zijn ook de uitgaven voor de kinderen die beide ouders doen. Bijvoorbeeld dubbel schoolmateriaal, speelgoed of een fiets.

Te verdelen kosten

Te verdelen kosten zijn uitgaven voor het kind die één ouder doet. Denk aan verzekeringen, abonnementen, contributies en schoolkosten. Je kunt deze kosten op drie manieren verdelen: - Naar draagkracht. Hiervoor is het nodig om regelmatig te overleggen. Verandering jouw inkomen of dat van je ex-partner heeft gevolgen voor de verdeling. Ook moet je ieder jaar je inkomensgegevens delen met je ex-partner. - Naar het aantal dagen dat het kind in elk van de huishoudens verblijft. Of je verrekent de kosten op basis van een vast bedrag per periode. - Beide ouders betalen de helft van de kosten. Deze regeling is overzichtelijk. Ook blijf je financieel onafhankelijk van je ex-partner. Het nadeel is dat de ouders die het minst verdient, dit in de praktijk mogelijk als oneerlijk zal ervaren.

Financiële aspecten van co-ouderschap

Bij co-ouderschap horen de kinderen bij twee huishoudens. Ze hebben ook twee woonadressen. Welke ouder heeft dan recht op financiële tegemoetkomingen? De kinderbijslag wordt door de SVB uitgevoerd. Volgens de SVB hoort het kind bij co-ouderschap bij de huishoudens van beide ouders. Zowel jij als je ex-partner heeft dus recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder. Je verdeelt dan zelf onderling het geld.

Kindgebonden Budget

De Belastingdienst keert het kindgebonden budget uit. Het geld kan worden verdeeld over beide ouders. Dit kan alleen als er twee of meer kinderen zijn én als er sprake is van co-ouderschap. Je krijgt dan dus allebei een deel van het kindgebonden budget uitbetaald van de Belastingdienst.

Heffingskorting

Bij de Belastingdienst geldt een heffingskorting als je kinderen hebt en werkt. Het gaat om de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze heffingskorting wordt betaald aan het huishouden waar de kinderen meer dan zes maanden staan ingeschreven in het bevolkingsregister. Bij co-ouderschap kunnen beide ouders als ze allebei een baan hebben de inkomensafhankelijke combinatiekorting aanvragen.

Huurtoeslag

Zowel jij als je ex-partner kan huurtoeslag aanvragen. Voor de huurtoeslag kan een kind maar bij één ouder zijn inschreven. De andere ouder mag het kind wel meetellen bij het huishouden als hij of zij een aanvraag indient voor huurtoeslag. De Belastingdienst vraagt dan om een verklaring co-ouderschap. Deze verklaring moet door beide ouders ondertekend zijn.

Invloed op het welzijn van kinderen

De invloed van co-ouderschap op het welzijn van kinderen is een belangrijk onderwerp. Het is belangrijk dat de ouders goed met elkaar kunnen communiceren en de opvoeding en zorg goed op elkaar kunnen afstemmen. Voor de allerjongsten is een week afwezigheid bij de primaire verzorger wel lang. Dit is natuurlijk te ondervangen door een 4/3 verdeling in te voeren.

Jonge kinderen (0-4 jaar)

Voor kinderen tot 4 jaar is het belangrijk dat zij zich kunnen hechten aan een ouder of vaste verzorger. Daarom wordt geadviseerd de opvoeding in deze leeftijdsgroep hoofdzakelijk plaats te laten vinden bij één van de ouders. Een 50-50 zorgverdeling en daarmee co-ouderschap is voor deze leeftijdsgroep in de meeste gevallen nog een stap te ver.

Basisschoolkinderen (4-10 jaar)

In de leeftijdsgroep 4 tot 10 jaar kunnen kinderen langer weg bij de hoofdverzorgende ouder. Belangrijk is – en blijft – dat jullie betrokken zijn bij de opvoeding en dat de manier van opvoeding en jullie ideeën hierover op elkaar aansluiten. Twee wisselmomenten per week zijn heel gebruikelijk. In onze praktijk zien we bij deze leeftijdsgroep regelmatig een 50-50 zorgverdeling ontstaan waarbij de kinderen nog niet een hele week bij de ene of de andere ouder zijn.

Tieners

Tieners hebben eigen inspraak. Opvallend is dat co-ouderschap vaker werd stopgezet als de kinderen ouder waren. Vooral bij oudere tieners is een piek te zien. De reden hiervoor is dat kinderen steeds mondiger worden en een uitgesproken mening hebben over de zorgverdeling. Het wisselen van huis is best veel gedoe en lastig te combineren met hun sociale leven dat steeds meer buitenshuis plaatsvindt.

Conclusie

Co-ouderschap met een verdeling van 3 dagen per week kan een goede keuze zijn voor ouders die bereid zijn om samen te werken en open te communiceren. Het werkt het beste wanneer de communicatie goed is, de afstand tussen de huizen klein is en beider ouders betrokken willen blijven. De praktische aspecten van co-ouderschap, zoals de verdeling van de kosten en de communicatie tussen de ouders, zijn essentieel om misverstanden en frustraties te voorkomen. De invloed van co-ouderschap op het welzijn van kinderen is belangrijk, en het is belangrijk dat de ouders goed met elkaar kunnen communiceren en de opvoeding en zorg goed op elkaar kunnen afstemmen.

Bronnen

  1. Co-ouderschap met een verdeling van 2 dagen per week: Overwegingen en aanbevelingen
  2. Samen eend, taak en verantwoordelijkheid
  3. Co-ouderschap verdeling v/d dagen 3/4 kom er niet uit...
  4. Co-ouderschap verdeling: deze vormen komen het meest voor
  5. Welke vormen van ouderschap zijn er?
  6. Co-ouderschap
  7. Wat is co-ouderschap?
  8. Co-ouderschap na een scheiding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven