logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Wat betekent juridisch ouderschap en hoe ontstaat dit?

Juridisch ouderschap is een fundamenteel begrip in het familierecht, dat de rechten en plichten van ouders ten opzichte van hun kind(eren) definieert. Het is van belang om te begrijpen dat juridisch ouderschap niet automatisch samengaat met ouderlijk gezag, hoewel de twee vaak hand in hand gaan. Dit artikel biedt een gedetailleerd overzicht van juridisch ouderschap, de verschillende manieren waarop dit tot stand kan komen, de bijbehorende rechten en plichten, en de implicaties voor verschillende gezinssituaties. De informatie is gebaseerd op de wettelijke kaders zoals vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek.

Wat is juridisch ouderschap?

Juridisch ouderschap verwijst naar de wettelijke erkenning van een ouder-kindrelatie. De juridische ouder is de persoon die volgens de wet als ouder van een kind wordt beschouwd. Een kind kan maximaal twee juridische ouders hebben. De biologische moeder wordt automatisch als juridische moeder beschouwd. De positie van de vader, of de andere partner in een relatie, is complexer en afhankelijk van verschillende factoren, zoals huwelijk, erkenning of een gerechtelijke vaststelling van het vaderschap.

Een kind heeft twee biologische ouders. Dit zijn de personen die biologisch (via DNA) verwant zijn met het kind. Een kind heeft – naast biologische ouders – ook juridische ouders: juridische ouders zijn de personen die door de wet als de familie van het kind worden beschouwd. In de wet is bepaald dat een kind maximaal twee juridische ouders kan hebben. In veel gevallen is het zo dat biologische ouders ook de juridische ouders zijn. Dit is echter niet altijd het geval. In de huidige samenleving zijn er diverse samenstellingen van gezinnen (denk aan adoptie en stellen van hetzelfde geslacht) waardoor het toch regelmatig voorkomt dat de juridische ouders niet de biologische ouders van een kind zijn.

Hoe wordt u juridisch ouder?

Het geslacht van een juridische ouder is belangrijk om te bepalen hoe een persoon juridisch ouder kan worden van een kind. De wet maakt namelijk een onderscheid tussen juridisch moederschap en juridisch vaderschap.

U bent juridisch moeder als u: - het kind hebt gebaard. Hier hoeft u niets voor te doen. - het kind hebt geadopteerd. Hiervoor moet u het adoptieproces doorlopen. - duomoeder, zijnde de partner van de juridische moeder, bent en u bent getrouwd of geregistreerd partner van de juridische moeder op het moment dat het kind geboren wordt. Dit kan alleen als de biologische vader een onbekende donor is. Hier hoeft u verder niets voor te doen.

U bent juridisch vader als u: - getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind, op het moment van de bevalling; - het kind erkent of adopteert; - de rechter het vaderschap vaststelt.

Een andere situatie waarin voogdij voorkomt is bij een ondertoezichtstelling, een uithuisplaatsing of een andere kinderbeschermingsmaatregel. Voogdij komt dan bijvoorbeeld te liggen bij een gecertificeerde instelling. De voogd van de gecertificeerde instellingen begeleidt de ouders bij het uitoefenen van hun gezag en geeft hen in dit kader opdrachten.

Verschil tussen juridisch ouderschap en ouderlijk gezag

Juridisch ouderschap en ouderlijk gezag zijn twee verschillende zaken. Ouderlijk gezag stopt zodra het kind 18 jaar wordt. Als u op basis van het bovenstaande juridisch ouder bent, dan heeft u het ouderlijk gezag als: - Het kind geboren is binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap; of - Het kind geboren is vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar het kind is erkend; of - Er sprake is van een (stiefouder)adoptie; of - U met uw partner het gezamenlijk gezag heeft aangevraagd bij de rechtbank.

Het gevolg van ouderlijk gezag is dat u verplicht bent bij te dragen in de zorg en opvoeding van het kind. Juridisch ouderschap op zichzelf brengt deze plicht niet met zich mee.

Een juridische ouder heeft niet altijd automatisch het gezag over een kind. Omgekeerd is een persoon die het gezag heeft over het kind niet altijd de juridische ouder. Heeft u gezag over een kind? Dan heeft u de plicht en het recht hem of haar op te voeden en te verzorgen.

Gevolgen van juridisch ouderschap

Een kind wordt automatisch erfgenaam van een juridisch ouder, heeft het recht om de achternaam van de juridisch ouder te dragen en heeft de mogelijkheid om de nationaliteit van de juridisch ouder te verkrijgen. Een juridische ouder heeft het recht en de plicht tot omgang met het kind, het recht op informatie over het kind van de andere ouder en professionals (zoals school) en de plicht om financieel voor het kind te zorgen.

Een juridische ouder zonder gezag heeft ook specifieke rechten, zoals het recht om een verzoek tot omgang in te dienen, het recht dat de gezaghebbende ouder de band tussen het kind en de ouder zonder gezag bevordert, en het recht om informatie van professionals te ontvangen.

Juridisch ouderschap bij lesbische paren

In specifieke situaties, zoals bij lesbische paren, kunnen er aanvullende stappen nodig zijn om juridisch ouderschap te verkrijgen, bijvoorbeeld door middel van erkenning of gerechtelijke vaststelling van het moederschap. Dit is belangrijk om de rechten van alle betrokkenen te waarborgen.

Juridisch ouderschap en gezag

Een juridische ouder heeft niet automatisch het gezag over een kind. Het verkrijgen van gezag is op veel manieren vergelijkbaar met het verkrijgen van juridisch ouderschap, maar het vergt vaak een extra handeling. Ook voor gezag geldt dat dit voor de moeder gemakkelijker tot stand komt dan voor de vader. De juridisch moeder uit wie het kind geboren is, krijgt ook automatisch gezag over het kind. Voor de vader met wie de moeder op dat moment getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, geldt hetzelfde. Wanneer ouders ongehuwd zijn geldt dat een vader gezag kan krijgen door dit samen met de moeder aan te vragen. Dit kan vrij gemakkelijk door een (digitaal) formulier in te dienen via de website van de rechtbank. De juridisch ouder die geen toestemming heeft van de moeder om het gezag te verkrijgen, moet zich wenden tot de rechtbank.

Juridisch ouderschap bij een relatie met hetzelfde geslacht

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap met iemand van hetzelfde geslacht? Dan gelden de volgende regels voor juridisch ouderschap:

Juridisch ouderschap bij 2 vrouwen - Is de zaaddonor onbekend? Wanneer u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft en de zaaddonor niet bekend is, worden jullie beiden automatisch juridisch ouder van het kind. Daarnaast hebben jullie direct ouderlijk gezag. - Is de zaaddonor bekend?

Gerechtelijke vaststelling van het vaderschap

Het komt ook voor dat de biologische vader geen juridisch vader wil zijn. In dat geval kan de moeder het vaderschap laten vaststellen door de rechtbank. Dit is belangrijk om de rechten en plichten van alle betrokkenen te waarborgen.

Conclusie

Juridisch ouderschap is een essentieel concept dat de rechten en plichten van ouders ten opzichte van hun kind(eren) definieert. Het is van belang om te begrijpen hoe juridisch ouderschap tot stand komt, wat het verschil is met ouderlijk gezag, en welke rechten en plichten ermee gemoeid zijn. In complexe gezinssituaties is het raadzaam om juridisch advies in te winnen om de rechten van alle betrokkenen te waarborgen. Een helder begrip van de wettelijke kaders rondom juridisch ouderschap is cruciaal voor het bevorderen van het welzijn van kinderen en het waarborgen van hun rechten.

Bronnen

  1. Appelman.nl - Juridisch ouderschap
  2. Familierecht Apeldoorn
  3. BVD-Advocaten - Ouderschap, gezag en voogdij
  4. Kennis TRC-Advocaten - Juridisch ouderschap in het kort
  5. Kinderopvang Lappelein - Juridisch ouderschap, rechten, plichten en de positie van de ouder
  6. Rijksoverheid - Biologisch en juridisch ouderschap
  7. Abmaschreurs - Omgangsregeling, ouderlijk gezag
  8. Susanstijnen - Juridisch ouder, ouderlijk gezag
  9. Juridisch Lokaat - Ouderschap, juridisch ouderschap
  10. Snijders-Advocaten - Wat is juridisch ouderschap?
  11. Rechtspraak - Gerechtelijke vaststelling ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven