logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Regeling kinderbijslag bij co-ouderschap

De kinderbijslag is een belangrijk financieel ondersteuningsinstrument voor ouders die kinderen opvoeden. Bij co-ouderschap, waarbij de zorg en het opvoedingsproces gelijkmatig worden gedeeld tussen beide ouders, zijn er specifieke regels en afspraken die van toepassing zijn. In dit artikel worden de regels rondom de kinderbijslag bij co-ouderschap behandeld, met aandacht voor de verdeling van de bijslag, het belang van een ouderschapsplan, en de gevolgen voor andere belastingvoordelen zoals het kindgebonden budget. De informatie is gebaseerd op de beschikbare bronnen en richt zich tot ouders, onderwijskracht, en anderen die geïnteresseerd zijn in de praktijk van co-ouderschap.

Verdeling van de kinderbijslag bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap wordt de kinderbijslag meestal gelijkelijk verdeeld tussen beide ouders, mits de voorwaarden zijn voldaan. Volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB) geldt dat de kinderbijslag wordt uitgekeerd aan de ouder bij wie het kind is ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Echter, bij co-ouderschap kunnen ouders afspraken maken over de verdeling van de bijslag. Deze afspraken moeten in een overeenkomst of een rechterlijke uitspraak zijn vastgelegd, zodat de SVB deze kan respecteren.

In geval van geen afspraken wordt de kinderbijslag automatisch gelijkelijk verdeeld tussen beide ouders. Dit geldt ook als de kinderen om beurten bij de ouders verblijven. Bijvoorbeeld, als een kind om beurten bij beide ouders woont, wordt de kinderbijslag gelijk verdeeld. De SVB hanteert hierbij het beleid dat is ontwikkeld in het kader van het huishoudbegrip. Dit betekent dat het kind afwisselend in gelijke mate de nachtrust moet doorbrengen bij beide ouders. Als een ouder 46 dagen of meer per kwartaal bij het kind verblijft, wordt het kind niet als uitwonend beschouwd.

Het belang van een ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is essentieel bij co-ouderschap. In dit plan worden afspraken gemaakt over de omgang met de kinderen, de zorg en opvoeding, en de verdeling van de kosten. Het is verplicht om een ouderschapsplan te maken bij een scheiding. Het ouderschapsplan dient als leidraad voor beide ouders en kan worden gebruikt om conflicten te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om in het plan vast te leggen hoe de kinderen worden betrokken bij het opstellen van het plan.

De inschrijving van het kind in de BRP is van belang voor de uitbetaling van de kinderbijslag. Het is mogelijk om te kiezen om een kind bij de ene ouder in te schrijven en een ander kind bij de andere ouder. Dit kan relevant zijn bij meerdere kinderen. Er zijn echter situaties waarin de inschrijving in de BRP complexer kan zijn, bijvoorbeeld wanneer een co-ouder aan boord woont van een binnenvaartschip. In dergelijke gevallen kan de hardheidsclausule van toepassing zijn, waardoor de co-ouder toch in aanmerking kan komen voor de ICK, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Dubbele kinderbijslag bij uitwonende kinderen

Bij uitwonende kinderen kan de kinderbijslag worden verstrekt in dubbele hoeveelheid. Dit geldt bijvoorbeeld als een kind intensieve zorg nodig heeft. Voor een studie is dit het geval als het kind een beroepsopleiding volgt die is aangewezen in bijlagen bij de Regeling dubbele kinderbijslag om onderwijsredenen. Voor opleidingen in het buitenland moet de opleiding vergelijkbaar zijn met een opleiding in Nederland.

Vanaf 1 juli 2024 ontvangen ouders van kinderen met een Wlz-indicatie de dubbele kinderbijslag automatisch, met de mogelijkheid tot terugwerkende kracht tot zes maanden. Dit geldt ook voor uitwonende kinderen die extra kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld vanwege een studie of een handicap. De SVB kan naar uw kosten vragen. Als uw kind niet thuis woont in verband met het onderwijs dat uw kind volgt, gelden aanvullende voorwaarden.

Invloed van co-ouderschap op het kindgebonden budget

Bij co-ouderschap kan de verdeling van de kinderbijslag ook gevolgen hebben voor het kindgebonden budget. Het kindgebonden budget is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van het inkomen, het persoonlijk vermogen, de hoeveelheid kinderen en hun leeftijd.

De ouder met het laagste inkomen krijgt meestal een hoger kindgebonden budget. Op de site van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken. De ouder die de aanvrager van de kinderbijslag is, krijgt ook het kindgebonden budget. Zorg dus dat je eerst de kinderbijslag goed regelt, zodat het kindgebonden budget ook automatisch naar de juiste ouder gaat. Krijg je als co-ouder allebei een deel van de kinderbijslag uitbetaald? Dan krijgt toch maar een ouder het kindgebonden budget. Dit is de ouder die als ‘aanvrager van de kinderbijslag’ geregistreerd staat.

Belastingvoordelen bij co-ouderschap

Co-ouders kunnen mogelijk in aanmerking komen voor de ICK, een belastingvoordeel voor werkende ouders. Om voor de ICK in aanmerking te komen, moet de co-ouder minimaal een bepaald bedrag verdienen (in 2019 minimaal € 4.993) en gedurende minimaal zes maanden per kalenderjaar een kind jonger dan 12 jaar in het huishouden hebben. Daarnaast moet de co-ouder op hetzelfde woonadres als het kind ingeschreven staan in de BRP en, indien van toepassing, een lager arbeidsinkomen hebben dan de partner.

Conclusie

Bij co-ouderschap is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de kinderbijslag. Dit geldt zowel voor de verdeling van de bijslag als voor de administratie van de kosten. Een ouderschapsplan is essentieel om conflicten te voorkomen en de verantwoordelijkheden helder te stellen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat bij uitwonende kinderen de kinderbijslag in sommige gevallen wordt verstrekt in dubbele hoeveelheid. De verdeling van de kinderbijslag kan ook gevolgen hebben voor het kindgebonden budget en andere belastingvoordelen. Het is daarom belangrijk om de regels goed te begrijpen en tijdig de juiste informatie aan de SVB te verstrekken om te zorgen voor een correcte uitbetaling van de kinderbijslag.

Bronnen

  1. Kinderbijslag bij co-ouderschap en uitwonen: een overzicht voor ouders
  2. Hoe hoog is de kinderbijslag?
  3. Redenen om co-ouderschap te weigeren: Wat ouders moeten weten
  4. Veranderingen in uw gezin
  5. Co-ouderschap en kindregelingen: een overzicht
  6. Co-ouderschap en kinderbijslag
  7. De kinderbijslag en het co-ouderschap
  8. Kinderbijslag bij co-ouderschap
  9. Kinderbijslag bij co-ouderschap
  10. Kinderbijslag bij co-ouderschap
  11. Co-ouderschap en kinderbijslag
  12. Scheiden en co-ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven