Corona-regels en co-ouderschap: hoe om te gaan met uitdagingen en oplossingen
juli 1, 2025
Co-ouderschap is een veelvoorkomende vorm van ouderschap na een scheiding. Het betekent dat beide ouders gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg en opvoeding van hun kinderen. In dit artikel worden de belangrijkste afspraken en regels besproken die nodig zijn om co-ouderschap te regelen. De informatie is gebaseerd op de bronnen die zijn opgesomd in de bronnenlijst.
Co-ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij de ouders samen beslissingen nemen over de zorg en opvoeding van hun kinderen. In veel gevallen wordt dit geregeld via een ouderschapsplan, dat wettelijk verplicht is voor ouders die kinderen hebben onder de 18 jaar. In dit artikel worden de belangrijkste kenmerken, afspraken en praktische stappen besproken om co-ouderschap te regelen. De informatie is gebaseerd op de bronnen die zijn opgesomd in de bronnenlijst.
Co-ouderschap wordt gekenmerkt door een gelijke verdeling van de zorg- en opvoedtaken tussen de ouders. Dit kan een 50/50-verdeling zijn, maar ook een ongelijke verdeling zoals 70/30. Een zorgregeling met een ongeveer gelijke verdeling noemen we co-ouderschap. De ouders communiceren regelmatig met elkaar, nemen samen belangrijke beslissingen en werken samen om problemen met de kinderen op te lossen. De ouders zorgen ervoor dat de kinderen in hun eigen omgeving kunnen blijven, zoals op dezelfde school en in hun vaste sportclub.
Een ouderschapsplan is een belangrijk instrument om co-ouderschap te regelen. Dit plan bevat afspraken over de verdeling van de zorg en opvoeding, de communicatie tussen de ouders, de kosten van de verzorging en opvoeding, en de betrokkenheid van de kinderen bij het plan. De wet stelt ook minimumeisen aan het ouderschapsplan, waaronder hoe de ouders de zorg en opvoeding regelen, hoe ze communiceren over belangrijke onderwerpen, en hoe ze de kosten regelen van de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om praktische afspraken te maken. Hieronder staan de belangrijkste afspraken en regels die nodig zijn om co-ouderschap te regelen.
De verdeling van de tijd tussen de ouders is een van de belangrijkste afspraken. Dit kan worden geregeld via een week-op-week-afspraken, waarbij de kinderen elke week bij een van de ouders verblijven. De wissel van huis kan op verschillende tijdstippen plaatsvinden, zoals op woensdag of in het weekend. Soms lukt dat niet en vinden er meerdere wisselingen per week plaats. Ouders kunnen op die manier toch de zorg (blijven) delen. Overwegen jullie een co-ouderschap met meerdere wissels per week? Bedenk dan dat niet ieder kind het fijn vindt om meerdere keren per week te wisselen. Sommige kinderen kunnen de wisselmomenten als onrustig ervaren of steeds opnieuw weer moeten wennen.
Co-ouderschap vraagt veel overleg tussen de ouders over praktische zaken. Ouders moeten dus in staat zijn die met elkaar te bespreken. Als de communicatie tussen beide ouders niet heel goed is, loont het de moeite hier eerst extra aandacht aan te besteden. De ouders moeten regelmatig met elkaar communiceren, zowel persoonlijk als via de telefoon. Ze nemen samen belangrijke beslissingen en bespreiden die ook samen. Er zijn nog momenten van samenkomen van het oude gezin. Ouders gaan samen naar gesprekken op school. De ouders zorgen dat er voor de kinderen een prettige overgang van het ene naar het andere huis is.
Bij co-ouderschap worden de kosten voor een kind niet in één huishouden gemaakt, maar in twee. Een aantal kosten wordt dubbel gemaakt, zoals de huur of hypotheek en de kosten van de inboedel. De totale kosten zijn daardoor hoger. De ouders moeten afspraken maken over de verdeling van de kosten. Dit kan worden geregeld via een gezamenlijke kinderrekening, waarvan alle algemene kosten van de kinderen betaald worden. De ouders kunnen ook afspreken dat één van jullie de verantwoordelijkheid krijgt over de gezamenlijke kinderrekening en bijvoorbeeld 1 keer per maand, of kwartaal, een overzicht laat zien aan de andere ouder, van wat er allemaal gebeurd is op die kinderrekening.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om te letten op de belastingvoordelen. De hoofdverblijfplaats van de kinderen wordt meestal de plek waar de ouder het grootste deel van de tijd met de kinderen doorbrengt. De kinderen zullen dan ook op het adres van deze ouder worden ingeschreven in de basisadministratie van de gemeente. Deze ouder zal de fiscale voordelen die de belastingdienst voor de kinderen verstrekt ontvangen: de combinatiekorting en het kindgebonden budget. Als je de zorg op een manier deelt waarbij de kinderen minimaal drie dagen en nachten bij elk van jullie verblijft, kan dat fiscaal gunstig zijn. Jullie kunnen in dat geval beiden voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting in aanmerking komen.
De ouders moeten afspraken maken over de verdeling van de tijd, vakanties met de kinderen en halen en brengen. De ouders moeten ook afspraken maken over de verdeling van de tijd voor en na school, de verdeling van de nachten, welke ouder haalt en brengt, omgang tijdens vakanties, omgang tijdens feestdagen en verjaardagen, en het contact met de ouder die de kinderen niet heeft. De ouders moeten ook afspraken maken over de verhuizing, het delen van informatie over de kinderen, de kosten voor de kinderen, en hoe de kinderen mogen meedenken over het ouderschapsplan.
Co-ouderschap heeft zowel voordelen als nadelen. De voordelen zijn dat de kinderen evenveel tijd doorbrengen met beide ouders, er een gelijke belasting is voor beide ouders als het om opvoeden en kosten gaat, en de kinderen op dezelfde school kunnen blijven. De nadelen zijn dat er veel contact nodig is tussen beide ouders, dat kinderen telkens wisselen van huis kunnen, dat ex-partners bij elkaar in de buurt moeten blijven wonen, en dat co-ouderschap soms moeilijk te combineren is met werk.
Bij co-ouderschap is samenwerking en communicatie cruciaal. De ouders moeten samen beslissingen nemen over de zorg en opvoeding van de kinderen. Ze moeten regelmatig met elkaar communiceren, zowel persoonlijk als via de telefoon. Ze nemen samen belangrijke beslissingen en bespreiden die ook samen. Er zijn nog momenten van samenkomen van het oude gezin. Ouders gaan samen naar gesprekken op school. De ouders zorgen dat er voor de kinderen een prettige overgang van het ene naar het andere huis is.
Co-ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij de ouders samen beslissingen nemen over de zorg en opvoeding van hun kinderen. In veel gevallen wordt dit geregeld via een ouderschapsplan, dat wettelijk verplicht is voor ouders die kinderen hebben onder de 18 jaar. De belangrijkste kenmerken van co-ouderschap zijn een gelijke verdeling van de zorg- en opvoedtaken, regelmatige communicatie tussen de ouders, en samenwerking om problemen met de kinderen op te lossen. De ouders moeten afspraken maken over de verdeling van de tijd, de kosten van de verzorging en opvoeding, en de belastingvoordelen. Co-ouderschap heeft zowel voordelen als nadelen, maar is in veel gevallen een goed alternatief voor ouders die hun kinderen willen opvoeden.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet