logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Gezondheid en Veiligheid in de Kinderopvang: Richtlijnen en Risicofactoren

De kinderopvang speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van jonge kinderen. Naast het bieden van een stimulerende leeromgeving is het waarborgen van de gezondheid en veiligheid van zowel kinderen als personeel van groot belang. Deze informatie is gebaseerd op recente richtlijnen en inzichten met betrekking tot hygiëne, risico-inventarisatie en de bescherming van kwetsbare groepen.

Hygiënerichtlijnen en Preventie van Infectieziekten

Het RIVM heeft recentelijk de hygiënerichtlijn voor de kinderopvang herzien, waarbij de focus ligt op het voorkomen van infectieziekten. Deze richtlijn is van toepassing op kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang, maar niet op gastouderopvang. De herziene richtlijn is gebaseerd op de Algemene Hygiënerichtlijn, aangevuld met specifieke normen en tips voor de kinderopvang.

Een belangrijk aspect van de hygiënerichtlijn is de handhygiëne. Hoewel handdesinfectiemiddelen gebruikt kunnen worden, heeft handen wassen de voorkeur. Dit is vooral belangrijk gezien het feit dat jonge kinderen kwetsbaar zijn voor infectieziekten, omdat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Regelmatig handen wassen draagt bij aan de bescherming van zowel kinderen als medewerkers.

De richtlijn geeft ook aandacht aan het dragen van sieraden. Horloges, armbanden, ringen en andere sieraden kunnen ziekteverwekkers vasthouden. Bij risicohandelingen, zoals het bereiden van voedsel, het verschonen van luiers, het helpen van kinderen op het toilet en het verzorgen van wonden, is het belangrijk om geen sieraden te dragen. Het niet dragen van nagelbedekking wordt gesteld als een streven voor de branche, aangezien nagelbedekking de verspreiding van ziekteverwekkers kan bevorderen.

Specifieke aandacht wordt besteed aan het verschonen van luiers en het helpen van kinderen bij het toiletbezoek. De richtlijn geeft gedetailleerde normen voor de hygiëne tijdens deze handelingen, inclusief de inrichting van de verschoonplaats en de reiniging ervan. Ook de omgang met beddengoed is opgenomen in de richtlijn. De normen rondom geneesmiddelenverstrekking zijn vervallen, omdat dit geen infectiepreventie betreft.

Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

De Arbowet verplicht alle kinderopvangorganisaties om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren. Het doel van de RI&E is om risico's op het gebied van veiligheid en gezondheid in kaart te brengen en te evalueren, en om maatregelen te nemen om deze risico's te beheersen. Gezonde medewerkers hebben meer plezier in hun werk en vallen minder snel uit. Zij voelen zich op hun gemak als ze veilig kunnen werken, zowel fysiek als psychisch.

De GGD GHOR Nederland heeft een risicomodel ontwikkeld voor toezichthouders binnen de kinderopvang. Dit model helpt bij het efficiënt en effectief uitvoeren van toezicht, waarbij meer aandacht wordt besteed aan gebieden waar dat nodig is en minder aan gebieden waar dat kan. Het model is doorontwikkeld en wordt sinds 1 januari 2025 gebruikt door toezichthouders.

Specifieke Risicogroepen en Vaccinatie

Naast algemene gezondheidsmaatregelen is het belangrijk om rekening te houden met specifieke risicogroepen. Het RIVM onderscheidt een medische risicogroep en een medisch-hoogrisicogroep. Personen in deze groepen hebben een verhoogd risico op ernstige ziekteverloop bij infecties, waaronder COVID-19.

De medische risicogroep omvat personen van 50 jaar en ouder met een verstandelijke beperking, patiënten met chronische aandoeningen zoals hartfalen, longaandoeningen, nierinsufficiëntie, neurologische aandoeningen, diabetes mellitus, dementie, morbide obesitas, een cochleair implantaat, een verminderde weerstand tegen infecties, HIV-infectie of recent een beenmergtransplantatie.

De medisch-hoogrisicogroep omvat alle bewoners van instellingen voor langdurige zorg en patiënten met hematologische maligniteit. Voor personen in deze groepen is het belangrijk om in het najaar een coronaprik te halen, vooral als ze 50 jaar of ouder zijn en jaarlijks een griepprik krijgen.

Mazelen en Preventieve Maatregelen

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die gemakkelijk kan verspreiden in de kinderopvang, vooral onder ongevaccineerde kinderen. De GGD heeft een handreiking ontwikkeld voor de te nemen maatregelen binnen een kinderopvang bij een vermoedelijk of bewezen geval van mazelen.

De handreiking adviseert om te zorgen dat werknemers die met de groep werken, beschermd zijn tegen mazelen. Bij een enkel geval van mazelen kan BMR-vaccinatie voor overige ongevaccineerde kinderen van 6 maanden en ouder worden overwogen, afhankelijk van het risico op verdere verspreiding. Ouders kunnen overwegen om hun baby onder de 6 maanden tijdelijk thuis te houden om het risico op besmetting te beperken.

De risico-inschatting voor verdere verspreiding houdt rekening met de vaccinatiegraad, de leeftijdssamenstelling en grootte van de groep, de mate waarin groepen mengen en de duur van mogelijke blootstelling.

Personeelsbestand en Werkdruk

Uit recente cijfers blijkt dat de kinderopvang kampt met personeelstekorten, met ongeveer 6.000 vacatures eind 2024. Echter, er is een toename van het aantal medewerkers ten opzichte van 2022, mede door de terugkeer van zzp’ers naar loondienst en het gebruik van uitzendkrachten.

Het personeelsbestand bestaat voor 94% uit vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 36,4 jaar. De meeste medewerkers voelen zich energiek tijdens hun werk en zijn tevreden over hun organisatie. Ook ervaren meer medewerkers steun van hun leidinggevenden en voelen ze zich verbonden met de organisatie.

Wettelijke Kader en Registratie

De Wet kinderopvang definieert verschillende termen die relevant zijn voor de kinderopvang, zoals kinderopvang, gastouderopvang, kindercentrum, beroepskracht, ouder en houder. Het is belangrijk dat kinderopvangorganisaties voldoen aan de wettelijke eisen en geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang.

Conclusie

De gezondheid en veiligheid van kinderen en personeel in de kinderopvang vereisen een integrale aanpak. Het naleven van hygiënerichtlijnen, het uitvoeren van een risico-inventarisatie en -evaluatie, het rekening houden met specifieke risicogroepen en het waarborgen van een gezond personeelsbestand zijn essentieel. Door aandacht te besteden aan deze aspecten kan de kinderopvang een veilige en stimulerende omgeving bieden voor de ontwikkeling van jonge kinderen.

Bronnen

  1. werkeninkinderopvang.nl
  2. rivm.nl
  3. kinderopvang.nl
  4. kinderopvangtotaal.nl
  5. maatschappelijkekinderopvang.nl
  6. wetten.overheid.nl
  7. rivm.nl
  8. abnamro.com
  9. lci.rivm.nl
  10. werkeninkinderopvang.nl
  11. werkeninkinderopvang.nl
  12. werkeninkinderopvang.nl
  13. kinderopvang-werkt.nl
  14. werkeninkinderopvang.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven