logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hondenbezit en Scheiding: Zorgplicht, Belasting en Praktische Overwegingen

De beslissing om een hond aan te schaffen is vaak een emotionele, maar brengt ook aanzienlijke verantwoordelijkheden met zich mee. Deze verantwoordelijkheden strekken zich uit tot financiële verplichtingen, zoals de hondenbelasting, en juridische aspecten, met name in het geval van een scheiding. Dit artikel biedt een overzicht van de relevante informatie omtrent hondenbezit, de bijbehorende kosten en de overwegingen die van belang zijn bij een eventuele scheiding, gebaseerd op beschikbare gegevens.

Hondenbelasting: Gemeentelijke Regelgeving

Veel gemeenten heffen hondenbelasting, een directe belasting voor het houden van een hond binnen de gemeentegrenzen. De hoogte van de belasting varieert per gemeente. In de gemeente Buren bedroeg de hondenbelasting in 2024 42 euro per hond, na een daling van 52 euro in 2022 en 47 euro in het voorgaande jaar. De gemeente Buren overweegt de belasting gefaseerd af te schaffen, maar verwacht in ruil daarvoor verbeteringen in de faciliteiten voor hondenbezitters, zoals meer uitlaatgebieden. Andere gemeenten hanteren verschillende tarieven, afhankelijk van het aantal honden en of deze in een kennel worden gehouden. Zo kan de belasting voor de eerste hond 106,56 euro bedragen, voor een tweede 134,88 euro en voor elke volgende hond 151,44 euro (gegevens uit een voorbeeldverordening). Voor kennels geldt een apart tarief van 746,28 euro per jaar.

Het is belangrijk om te benadrukken dat gemeenten controles uitvoeren om te verifiëren of het aantal aangegeven honden overeenkomt met de werkelijkheid. Het niet melden van een hond kan leiden tot een boete. De opbrengsten van de hondenbelasting worden door de gemeente gebruikt voor onderhoud van parken, hondenuitlaatplaatsen en natuurgebieden. Sommige gemeenten kennen kwijtschelding toe tot een bedrag dat overeenkomt met de belasting voor de eerste hond, en hanteren een percentage van 100% voor de berekening van de kosten van bestaan bij de invordering.

Verantwoordelijkheden bij Aanschaf en Verzorging

De aanschaf van een hond brengt aanzienlijke kosten met zich mee, die verder reiken dan de aanschafprijs zelf. Naast de hondenbelasting zijn er kosten voor voeding, dierenartszorg (vaccinaties, ontworming, vlooienbehandeling, eventuele sterilisatie of castratie), hondencursussen en eventueel een trimsalon. De kosten voor voer variëren sterk, van ruim 10 euro per maand voor kleine honden tot bijna 100 euro voor grote rassen. De jaarlijkse kosten kunnen aanzienlijk oplopen, en onverwachte dierenartskosten kunnen een extra financiële belasting vormen. Het afsluiten van een ziektekostenverzekering voor de hond kan hierin voorzien.

Het is van belang om een hond te kopen bij een betrouwbare fokker of via een asiel. Vermijd aankopen bij dierenwinkels of via onbetrouwbare internetadvertenties, omdat de kans op ziekten en gedragsproblemen dan groter is. Controleer de leefomstandigheden van de pup en de moederhond, en zorg ervoor dat de pup goed gesocialiseerd is. Laat de pup voor aankoop controleren door een dierenarts.

Hondenbezit en Scheiding: Eigendom en Omgangsregeling

In geval van een scheiding kan de vraag ontstaan wie de zorg voor de hond krijgt. Juridisch gezien wordt een hond beschouwd als een ‘zaak’, vergelijkbaar met een auto of meubelstuk. Dit betekent dat er sprake kan zijn van eigendom. Als de hond tijdens het huwelijk is aangeschaft in gemeenschap van goederen, zijn beide partners in principe eigenaar. Als de hond al eigendom was van één van de partners vóór het huwelijk, en er zijn geen huwelijkse voorwaarden opgesteld, blijft die partner eigenaar.

Bij een scheiding moet worden afgesproken wie het eigendom van de hond krijgt, wie de dagelijkse zorg draagt, of er een omgangsregeling wordt opgesteld en wie de kosten van verzorging en dierenartsbehandelingen betaalt. Hoewel er geen wettelijke basis is voor een ‘omgangsregeling’ voor honden, kan in het echtscheidingsconvenant wel een regeling worden opgenomen over wie de hond wanneer mag verzorgen.

De rechter zal bij het bepalen van de eigenaar rekening houden met verschillende factoren, zoals wie de hond heeft gekocht, wie de verzorging betaalt, wie de hond verzorgt en wie op het koopcontract of stamboom staat vermeld. In veel gevallen worden beide partners mede-eigenaar geacht, vooral als ze beiden hebben bijgedragen aan de kosten en verzorging.

Alternatieven voor Volledig Eigendom: Dogsharing en Oppas

Voor mensen die graag de voordelen van hondenbezit willen ervaren, maar niet in staat zijn om een hond volledig te verzorgen, zijn er alternatieven zoals dogsharing en het gebruik van een hondenoppas. Dogsharing houdt in dat twee of meer personen de zorg voor een hond delen. Dit kan een oplossing zijn voor mensen met een drukke agenda of onregelmatige werktijden. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verantwoordelijkheden en kosten.

Een andere optie is het inschakelen van een professionele hondenoppas. Dit kan handig zijn voor vakanties of andere situaties waarin de hond tijdelijk verzorging nodig heeft. De kosten voor een hondenoppas variëren, maar kunnen een betaalbare oplossing zijn. Een voorbeeld is een oppas die 11 euro per dag vraagt.

Welzijn van de Hond bij Scheiding of Verandering van Leefsituatie

Bij het maken van afspraken over de zorg voor de hond na een scheiding of bij een verandering van leefsituatie is het essentieel om het welzijn van de hond voorop te stellen. De rechter kan bij de beslissing rekening houden met de leefomstandigheden en de beschikbaarheid van geschikte ruimte voor het dier. Het is belangrijk om te voorkomen dat de hond als een voorwerp wordt behandeld en dat zijn levenskwaliteit daalt.

Het is ook belangrijk om te overwegen of de hond geschikt is voor een gedeelde verzorging. Sommige honden kunnen zich goed aanpassen aan verschillende omgevingen en verzorgers, terwijl andere honden meer behoefte hebben aan stabiliteit en een vaste routine.

Conclusie

Hondenbezit is een verantwoordelijkheid die verder reikt dan alleen de dagelijkse verzorging. Financiële verplichtingen, zoals de hondenbelasting, en juridische aspecten, met name in het geval van een scheiding, moeten zorgvuldig worden overwogen. Het is van belang om de gemeentelijke regelgeving omtrent hondenbelasting te kennen en de kosten voor de verzorging van een hond in te schatten. Bij een scheiding is het essentieel om afspraken te maken over het eigendom en de verzorging van de hond, waarbij het welzijn van het dier voorop staat. Alternatieven zoals dogsharing en het gebruik van een hondenoppas kunnen een oplossing bieden voor mensen die graag de voordelen van hondenbezit willen ervaren, maar niet in staat zijn om een hond volledig te verzorgen.

Bronnen

  1. src.fm
  2. cocensus.nl
  3. echtscheidingswinkel.nl
  4. lokaleregelgeving.overheid.nl
  5. descheidingsadvocaat.com
  6. ouders.nl
  7. lokaleregelgeving.overheid.nl
  8. lambeckharms.nl
  9. licg.nl
  10. dierenwiki.nl
  11. belastingdienst.nl
  12. zooplus.nl
  13. avdr.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven