Co-ouderschap: Een Overzicht van Onderzoek en Praktische Overwegingen
juni 29, 2025
Co-ouderschap is een steeds vaker gekozen vorm van opvoeden na een scheiding, waarbij beide ouders betrokken blijven bij de opvoeding van hun kinderen. In Zoetermeer zijn er verschillende initiatieven en mogelijkheden om ouders te ondersteunen bij dit proces, en om kinderen te helpen omgaan met de veranderingen die een scheiding met zich meebrengt. Dit artikel geeft een overzicht van de beschikbare ondersteuning, de voordelen van co-ouderschap, en de mogelijkheden voor deelname aan relevante bijeenkomsten.
Co-ouderschap houdt in dat beide ouders, ook na een scheiding, gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de zorg, opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen. Dit vereist een goede onderlinge communicatie en de bereidheid om samen te werken, ondanks eventuele persoonlijke conflicten. Het doel is om de kinderen te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de scheiding en hen een stabiele en liefdevolle omgeving te bieden. Afspraken over de zorgverdeling, financiën en opvoedstijlen worden vastgelegd in een ouderschapsplan.
Meerpunt, het Centrum voor Jeugd en Gezin in Zoetermeer, biedt een luisterend oor en informatie aan ouders die vragen hebben over opvoeden en opgroeien. Ouders kunnen zonder afspraak terecht in het inlooppunt, telefonisch contact opnemen, of een e-mail sturen. Meerpunt biedt onafhankelijk advies en ondersteuning, en kan indien nodig doorverwijzen naar andere organisaties die gespecialiseerde hulp kunnen bieden. De contactgegevens van Meerpunt zijn: [email protected], (079) 331 0325, of WhatsApp naar (06) 25 70 77 31. Het inlooppunt is geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur.
Naast Meerpunt zijn er ook andere organisaties die ondersteuning bieden. Viae Novae Scheiding & Mediation Voorburg biedt mediation aan om tot goede afspraken te komen over de zorg en opvoeding na een scheiding. Mediation kan helpen om conflicten te vermijden en om een constructieve relatie met de ex-partner te behouden. De focus ligt op het belang van het kind en het creëren van een veilige en stabiele omgeving.
Een specifiek initiatief in Zoetermeer is de KIESgroep, een spel- en lotgenotencontactgroep voor kinderen van wie de ouders gaan scheiden, in scheiding liggen of gescheiden zijn. De groep biedt kinderen de mogelijkheid om, zonder loyaliteitsconflict, te praten met leeftijdgenootjes over wat de scheiding voor hen betekent. Door middel van gesprekken en spel leren de kinderen dat emoties die daarbij horen heel normaal zijn. Ze leren de scheiding beter te begrijpen, dat zij het recht hebben om voor hun eigen belangen op te komen, dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de pijn en het verdriet van hun ouders en dat het juist fijn is als ouders weten wat er in hen omgaat.
De KIESgroep bestaat uit acht bijeenkomsten voor kinderen en twee bijeenkomsten voor ouders. De bijeenkomsten worden gehouden op dinsdag van 15.45 tot 17.00 uur op de zolder van schuur/boerderij, Dorpsstraat 200, Zoetermeer. Voor deelname is toestemming van beide ouders nodig. De trainer is Ina Klaassen en de co-trainer is Eric Lups (Kwadraad, onderdeel van inZet). Aanmelden kan via [email protected] of telefoonnummer 079-331 03 25. De deelname is gratis.
De KIESgroep maakt gebruik van verschillende methoden, waaronder poppenspellen, voorleesboeken, spelletjes, kaartjes en tekeningen. Kinderen krijgen ook een werkblad mee uit het ‘Ik kan een heleboel-boekje’ om thuis verder te oefenen. Ervaring leert dat kinderen na het volgen van de groep de scheiding beter begrijpen, meer gaan praten over de scheiding en beter voor zichzelf opkomen. Meer informatie is te vinden op www.kiesvoorhetkind.nl.
Het opstellen van een ouderschapsplan is essentieel bij co-ouderschap. Dit plan bevat afspraken over de zorgverdeling, opvoeding, financiën en communicatie. Een mediator kan helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan dat voor beide partijen werkbaar is. Het is belangrijk om duidelijke en werkbare afspraken te maken, en om deze regelmatig te evalueren en aan te passen indien nodig.
Goede communicatie is cruciaal voor succesvol co-ouderschap. Ouders moeten in staat zijn om op een respectvolle en constructieve manier met elkaar te praten, zelfs als er meningsverschillen zijn. Het is belangrijk om de focus te houden op het welzijn van de kinderen en om te proberen om samen tot oplossingen te komen. Digitale hulpmiddelen, zoals co-ouderschapsapps, kunnen helpen om afspraken en communicatie te organiseren.
In Nederland kan een kind maar twee juridische ouders hebben. De persoon die het kind baart is altijd de ene juridische ouder. De andere ouder kan het kind erkennen om ook juridisch ouder te worden en gezag te krijgen. Bij co-ouderschap is het belangrijk om de juridische aspecten goed te regelen, bijvoorbeeld via een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht en diversiteit in gezinsvormen. Het is raadzaam om geen gebruik te maken van standaardovereenkomsten van internet, maar om een advocaat in te schakelen om een overeenkomst op maat te laten opstellen.
Voor mensen die bewust kiezen voor co-ouderschap, zijn er verschillende mogelijkheden om een partner te vinden. Meer dan Gewenst organiseert speeddates voor wensouders die co-ouderschap overwegen. Ook is het mogelijk om in de eigen omgeving of via via op zoek te gaan naar een potentiële co-ouder. Het is belangrijk om elkaar goed te leren kennen, ook “met tegenwind”, en om te overleggen met een counselor en een advocaat voordat er definitieve beslissingen worden genomen.
Mediation kan een waardevolle ondersteuning bieden bij co-ouderschap. Een mediator kan helpen bij het verbeteren van de communicatie tussen de ouders, het opstellen van een ouderschapsplan en het oplossen van conflicten. Mediation is een vrijwillige vorm van geschillenbeslechting, waarbij de mediator een neutrale rol inneemt en de ouders helpt om tot een oplossing te komen die voor beide partijen acceptabel is.
Co-ouderschap kan een succesvolle manier zijn om kinderen op te voeden na een scheiding, mits beide ouders bereid zijn om samen te werken en de belangen van de kinderen voorop te stellen. In Zoetermeer zijn er verschillende organisaties en initiatieven die ouders kunnen ondersteunen bij dit proces, zoals Meerpunt en de KIESgroep. Het opstellen van een ouderschapsplan, goede communicatie en juridisch advies zijn essentieel voor een succesvol co-ouderschap. Door gebruik te maken van de beschikbare ondersteuning kunnen ouders ervoor zorgen dat hun kinderen een stabiele en liefdevolle omgeving behouden, ondanks de veranderingen die een scheiding met zich meebrengt.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet