Co-ouderschap in Tijden van Corona: Uitdagingen en Richtlijnen
juni 28, 2025
Een complexe scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor alle betrokkenen, maar in het bijzonder voor kinderen. Het herstellen van contact tussen kinderen en ouders na een scheiding, en het creëren van een stabiele en positieve opvoedsituatie, kan een uitdaging zijn. Cardea biedt diverse vormen van hulp en ondersteuning aan ouders en kinderen in deze moeilijke situaties. Dit artikel beschrijft de verschillende diensten die Cardea aanbiedt, met de nadruk op ouderschapsbemiddeling en omgangsbegeleiding, en hoe deze bijdragen aan het welzijn van kinderen en het verbeteren van de communicatie tussen ouders.
Een scheiding is zelden eenvoudig, maar wanneer er sprake is van complexe problematiek, zoals conflicten, verbroken contact, of psychische problemen bij ouders, wordt de situatie nog ingewikkelder. Kinderen kunnen hierdoor in de knel komen, met negatieve gevolgen voor hun emotionele en sociale ontwikkeling. Het is essentieel dat ouders, ondanks hun eigen pijn en verdriet, het welzijn van hun kinderen voorop stellen en proberen om constructief met elkaar te communiceren. Dit is echter niet altijd vanzelfsprekend, en professionele hulp kan dan noodzakelijk zijn.
Ouderschapsbemiddeling is een vorm van hulpverlening die specifiek gericht is op ouders die na hun scheiding voortdurende conflicten hebben, waarbij hun kinderen in de knel komen. Vaak hebben deze ouders het vertrouwen in elkaar verloren en zijn ze verzeild geraakt in een negatief communicatiepatroon. Cardea biedt ouderschapsbemiddeling aan om ouders te ondersteunen bij het vormgeven van het ouderschap na de scheiding. Het welbevinden van de kinderen staat hierbij centraal.
De ouderschapsbemiddeling richt zich op het herstellen van onderling vertrouwen, het identificeren van onderliggende patronen, het verbeteren van de communicatie en het zoeken naar de meest passende vorm van gezamenlijk ouderschap. De bemiddelaar begeleidt de ouders in gesprekken, waarbij ze leren om naar elkaar te luisteren, elkaars perspectief te begrijpen en samen tot afspraken te komen. Ook vinden er gesprekken met het kind plaats om zijn of haar behoeften en wensen te bespreken. Het doel is om tot afspraken te komen waar beide ouders achter staan en zich aan zullen houden, zodat de kinderen niet langer tussen hun ouders in hoeven te staan. Een ouderschapsplan kan het resultaat zijn van dit traject.
Een ouderschapsbemiddelingstraject duurt gemiddeld zes maanden en vindt plaats op de locatie van Cardea in Leiderdorp, na een verwijzing van bijvoorbeeld de huisarts of het wijkteam.
Naast ouderschapsbemiddeling biedt Cardea ook omgangsbegeleiding aan. Dit is vooral relevant in situaties waarin het contact tussen een ouder en kind verbroken is of moeizaam verloopt. Omgangsbegeleiding richt zich op het (duurzaam) herstellen van het contact tussen de uitwonende ouder en kind(eren).
De begeleiding kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de specifieke situatie. Het kan gaan om begeleide bezoeken, waarbij een professional aanwezig is om de interactie tussen ouder en kind te observeren en te ondersteunen. Ook kan er sprake zijn van overdracht van informatie, bijvoorbeeld over schoolprestaties of gezondheidsproblemen. Het doel is om een veilige en positieve omgeving te creëren waarin het kind en de ouder weer een band kunnen opbouwen.
Cardea begeleidt ouders ook binnen het traject Parallel Solo Ouderschap. Informatie over de specifieke invulling van dit traject is beperkt in de beschikbare bronnen, maar het suggereert een vorm van begeleiding waarbij ouders, ondanks de scheiding, verantwoordelijkheid blijven dragen voor de opvoeding van hun kinderen, maar dit doen zonder directe samenwerking.
Cardea is een organisatie die specialistische jeugdhulp in het gezin biedt. Deze hulp wordt geboden bij de gezinnen thuis, op school of op een van de locaties van Cardea. De missie van Cardea is om kinderen, jongeren en gezinnen te helpen met complexe problemen op het gebied van opgroeien, opvoeden en ontwikkeling. Cardea leert cliënten omgaan met de uitdagingen in hun leven, zodat ze zo snel als mogelijk zo zelfstandig mogelijk verder kunnen.
De hulp van Cardea is niet direct toegankelijk; een doorverwijzing van het jeugd- of wijkteam, een (huis)arts of een gecertificeerde instelling is vereist. Voor ouderen dan 18 jaar is een Wmo-beschikking nodig.
Cardea is ook betrokken bij de ontwikkeling van alternatieven voor gesloten jeugdzorg. In de regio Holland Rijnland ontwikkelt Cardea een woonvoorziening voor jeugdigen met veel problemen, als alternatief voor een gesloten inrichting. Deze kleine woonvoorziening biedt een open en stimulerende omgeving waar kinderen met complexe problematiek rustig kunnen opgroeien. Er is plaats voor vier of vijf jeugdigen.
De medewerkers van Cardea beschikken over de nodige expertise en ervaring om ouders en kinderen te begeleiden in complexe scheidingssituaties. Zo werken er gedragswetenschappers en pedagogisch medewerkers samen om een integrale aanpak te bieden. Voor de functie van ouderschapsbemiddelaar wordt een relevante hbo-opleiding, een SKJ-registratie en aantoonbare werkervaring binnen de jeugdzorg vereist. Ervaring met complexe scheidingsproblematiek en de training Ouderschap Blijft zijn een pré.
Het is belangrijk om te erkennen dat opvoeden moeilijk is voor iedereen, ongeacht de omstandigheden. Zelfs de medewerkers van Cardea ervaren twijfels en uitdagingen in hun eigen opvoeding. Het is daarom essentieel om open te staan voor hulp en ondersteuning, en om te leren van elkaar.
Helaas moeten gezinnen vaak lang wachten op hulp, vanwege de lange wachtlijsten. Het is daarom belangrijk om tijdig een aanmelding te doen. Cardea biedt verschillende manieren om contact op te nemen, afhankelijk van de situatie. Voor crisissituaties is er een speciaal telefoonnummer en e-mailadres. Voor algemene vragen en aanmeldingen zijn er aanmeldcoördinatoren beschikbaar.
Cardea speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van ouders en kinderen bij complexe scheidingen. Door middel van ouderschapsbemiddeling, omgangsbegeleiding en andere vormen van hulpverlening, draagt Cardea bij aan het herstellen van contact, het verbeteren van de communicatie en het bevorderen van het welzijn van alle betrokkenen. De organisatie biedt specialistische hulp, gebaseerd op expertise en ervaring, en streeft ernaar om kinderen en gezinnen te helpen om de uitdagingen van een scheiding te overwinnen en een positieve toekomst op te bouwen. Het is cruciaal dat ouders, ondanks hun eigen problemen, het welzijn van hun kinderen voorop stellen en professionele hulp zoeken wanneer dat nodig is.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet