logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap: Praktische Verdelingen en Aandachtspunten voor Kinderen

Co-ouderschap, een steeds vaker gekozen vorm van ouderschap na een scheiding of beëindiging van een relatie, houdt in dat beide ouders, ondanks het feit dat zij niet meer samenwonen, gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de zorg en opvoeding van hun kinderen. Deze vorm van ouderschap kent verschillende praktische invullingen en vereist aandacht voor communicatie en het welzijn van de kinderen. De afgelopen twintig jaar is co-ouderschap aanzienlijk in opmars, waarbij inmiddels bijna de helft van alle ouders hier voor kiest. Uit onderzoek blijkt dat co-ouderschap vaak stabiel is, met 8 van de 10 ouders die nog steeds aan co-ouderschap doen twee jaar na de scheiding.

Varianten in Tijdsverdeling

Er bestaan diverse manieren om de tijd tussen de ouders te verdelen. Een veelvoorkomende variant is de week-om-week-regeling, waarbij de kinderen afwisselend een week bij de ene ouder en een week bij de andere ouder verblijven. Dit kan ook worden omschreven als een ‘7-7-co-ouderschap’, waarbij sprake is van zeven dagen bij elke ouder. Een andere mogelijkheid is een regeling waarbij het weekend om en om verdeeld is, terwijl op werkdagen telkens dezelfde ouder zorgt voor de kinderen. Dit is vaak een geschikte optie voor ouders met vaste werkpatronen. Ook bestaan er regelingen met meer frequente wisselingen, afgestemd op de werkschema's van de ouders.

Een voorbeeld van een verdeling met drie wisselmomenten per week laat zien dat de kinderen afwisselend dagen bij beide ouders verblijven, zowel voor als na schooltijd. Een andere variant is een 50-50 verdeling waarbij de dagen in een periode van twee weken geschoven worden, bijvoorbeeld drie dagen bij de ene ouder en vier dagen bij de andere ouder, en vice versa in de volgende week. Voor jonge kinderen, tot vier jaar, wordt vaak geadviseerd de opvoeding hoofdzakelijk bij één ouder te laten plaatsvinden, met geleidelijke uitbreiding van de tijd bij de andere ouder.

Financiële Aspecten van Co-ouderschap

Naast de tijdsverdeling zijn er ook financiële aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. De maandelijkse kinderkosten, exclusief kinderbijslag, worden naar rato en draagkracht verdeeld tussen de ouders. Een deel van de kosten betreft de kosten eigen huishouding, die de ouders maken wanneer de kinderen bij hen verblijven. Omdat de kinderen bij co-ouderschap de ene helft van de maand bij de ene ouder en de andere helft bij de andere ouder verblijven, zullen beide ouders ongeveer dezelfde extra kinderkosten in hun huishouden hebben. De overige kosten, de zogenaamde zorg-overstijgende kosten, en de kinderbijslag worden gestort op een kinderrekening, eveneens naar rato en draagkracht.

Ouders kunnen mogelijk profiteren van financiële regelingen zoals het Kind Gebonden Budget (KGB) en de Alleenstaande Ouderkop (AOK) na de scheiding. De kinderopvangtoeslag kan ook van toepassing zijn, waarbij beide ouders in principe recht hebben op de toeslag als aan de voorwaarden wordt voldaan. Ook kunnen beide ouders huurtoeslag aanvragen en de kinderen meetellen bij het eigen huishouden, mits een “verklaring co-ouderschap” wordt overgelegd.

Leeftijd van het Kind en de Verdeling

De leeftijd van het kind speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de meest geschikte verdeling. Kinderen ontwikkelen pas rond hun derde jaar besef van tijd. Voor die tijd is het handig om niet te lange tijd tussen de ouderwisselingen te hebben, omdat ze nog niet kunnen bevatten hoe lang het duurt voordat ze weer naar de andere ouder gaan. Kinderen vanaf zes jaar zijn in staat om aan te geven wat ze zelf prettig vinden, hoewel de uiteindelijke beslissing bij de ouders ligt. Het kan fijn zijn om het kind erin te betrekken en de dagen op een kalender in beide huizen aan te geven. Bij tieners is het belangrijk om hen te betrekken bij het maken van het rooster, aangezien zij steeds mondiger worden en een eigen mening hebben over de zorgverdeling. Vanaf ongeveer zestien jaar zullen kinderen zelf beslissen waar ze willen zijn, waarbij de ouders kunnen helpen om hierin structuur te brengen.

Praktische Overwegingen en Communicatie

Bij co-ouderschap is het belangrijk om een goede communicatie te onderhouden en rekening te houden met de specifieke omstandigheden van beide ouders, zoals werkbelasting, inzet van familieleden en buitenschoolse activiteiten. Het is essentieel om een soepele overgang te creëren tijdens de wisselmomenten. Het is raadzaam om kinderen niet uit te horen op het moment van overdracht, maar te respecteren dat het wennen is. Het accepteren van verschillen in het huishouden van de andere ouder bevordert een gevoel van stabiliteit bij de kinderen.

Een goede structuur is belangrijk voor zowel de kinderen als de ouders. Het kan helpen om vaste dagen in de week te hanteren of om om de week te wisselen. Het is belangrijk om afspraken te maken over kleding, het wisselmoment en gezamenlijke kosten, en deze vast te leggen in een ouderschapsplan. Het openen van een speciale kinderrekening voor gezamenlijke kosten kan een handige en transparante oplossing zijn.

Juridische Aspecten en Rechtspraak

Gelijkwaardig ouderschap is de norm na scheiding, maar dit betekent niet automatisch een 50-50 verdeling. De rechter kijkt naar verschillende factoren, zoals de zorgverdeling van voor de scheiding, de emotionele draagkracht van het kind en de ouders, de afstand tussen de ouders en wie in de voormalige gezamenlijke woning blijft wonen. De rechter stelt dat kinderen beide ouders nodig hebben voor hun ontwikkeling.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat ouders niet in staat zijn om zelf een goede zorgverdeling te maken, waarna de rechter een beslissing neemt. Rechtspraak laat zien dat de rechter vaak vasthoudt aan een vastgestelde regeling, tenzij er gegronde redenen zijn om deze te wijzigen.

Uitdagingen en Stabiliteit

Co-ouderschap kan uitdagend zijn, vooral in de beginfase. Het is belangrijk om te onthouden dat het wennen is voor iedereen. Uit onderzoek blijkt dat co-ouderschap vaak stabiel is, maar het kan worden stopgezet als de kinderen ouder worden en een eigen mening hebben over de zorgverdeling. Het is belangrijk om flexibel te zijn en bereid om de regeling aan te passen indien nodig.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat co-ouderschap niet altijd de beste oplossing is. In sommige gevallen kan een andere omgangsregeling geschikter zijn, vooral als er sprake is van conflicten of als de emotionele draagkracht van het kind in het geding is.

Conclusie

Co-ouderschap is een vorm van ouderschap die steeds populairder wordt na een scheiding. Het biedt de mogelijkheid voor beide ouders om betrokken te blijven bij de opvoeding van hun kinderen. Er zijn verschillende manieren om de tijd en financiële verantwoordelijkheid te verdelen, afhankelijk van de leeftijd van het kind, de omstandigheden van de ouders en de juridische aspecten. Een goede communicatie, structuur en flexibiliteit zijn essentieel voor een succesvol co-ouderschap. Het is belangrijk om het welzijn van de kinderen voorop te stellen en de regeling aan te passen indien nodig.

Bronnen

  1. Kinderopvang Lappelein
  2. Samenuiteen
  3. Mediation en Scheiding
  4. Ouders.nl Forum
  5. Thuisbijallebei
  6. Vechtscheidingshulp
  7. Susan Stijnen
  8. Sarah Koller
  9. Ton van Mil

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven