logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Ouderlijk Gezag Na Scheiding: Een Overzicht van Vormen en Praktijken

Na een scheiding blijven de meeste ouders gezamenlijk het ouderlijk gezag over hun kinderen behouden. Meer dan 90 procent van de ouders hanteert deze regeling (bron 1). Echter, de manier waarop dit gezag wordt uitgeoefend kan variëren. Dit artikel biedt een overzicht van de verschillende vormen van ouderschap na scheiding, gebaseerd op beschikbare informatie, en beschrijft de kenmerken en implicaties van elke vorm. Het is belangrijk te benadrukken dat de keuze voor een bepaalde vorm afhankelijk is van de specifieke situatie van het gezin en het welzijn van de kinderen.

Verschillende Vormen van Ouderschap

Er zijn verschillende manieren om het ouderlijk gezag te organiseren na een scheiding. De meest voorkomende vormen zijn coöperatief ouderschap, co-ouderschap en parallel ouderschap (bron 1). Daarnaast bestaan er varianten zoals parallel solo ouderschap en birdnesting (bron 6, 10).

Coöperatief Ouderschap

Coöperatief ouderschap kenmerkt zich door regelmatige communicatie en samenwerking tussen de ouders (bron 1). Belangrijke beslissingen worden gezamenlijk genomen en er is sprake van frequente momenten van samenkomen als gezin, bijvoorbeeld tijdens feestdagen of schoolgesprekken (bron 1). Kenmerken van deze vorm zijn onder andere directe communicatie, het samen oplossen van problemen en het plannen van activiteiten, en een focus op het belang van de kinderen (bron 1, 5). Ouders bespreken veranderingen in schema’s en vakanties in overleg en tonen flexibiliteit ten opzichte van verzoeken van de andere ouder (bron 1, 5). Ook opvoedvraagstukken worden samen besproken (bron 1, 5).

Co-ouderschap

Co-ouderschap impliceert een gelijkwaardige verdeling van de zorg- en opvoedtaken (bron 5). In de praktijk betekent dit vaak dat kinderen ongeveer evenveel tijd doorbrengen in de woningen van beide ouders (bron 4, 10). Het doel is om beide ouders actief te betrekken bij het leven van hun kinderen en sterke banden te behouden (bron 10). Het is belangrijk dat ouders de verzorging en opvoeding op elkaar afstemmen, zodat de kinderen hier profijt van hebben en er geen nadelige gevolgen van ondervinden (bron 1). Ouders gunnen elkaar een goede band met de kinderen (bron 1).

Parallel Ouderschap

Bij parallel ouderschap voeden ouders hun kinderen elk op hun eigen manier op, zonder onderling overleg (bron 5). Er is weinig communicatie en emotionele betrokkenheid tussen de ouders (bron 5). Duidelijke afspraken worden gemaakt om conflicten te minimaliseren, en deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan (bron 5). Flexibiliteit is beperkt, en de afspraken staan vast (bron 5). Een onafhankelijke derde persoon kan betrokken worden om het contact tussen ouders te ondersteunen, bijvoorbeeld bij belangrijke beslissingen (bron 5).

Parallel Solo Ouderschap

Een variant hierop is parallel solo ouderschap, waarbij ouders na het maken van sluitende afspraken geen verdere communicatie meer hebben (bron 3). Ze bemoeien zich niet met elkaars opvoeding en communiceren niet over de kinderen (bron 3). Deze vorm vereist een hoge mate van zelfstandigheid en is geschikt voor ouders die niet in staat zijn om constructief met elkaar te communiceren (bron 3).

Birdnesting

Birdnesting is een relatief nieuwe vorm van co-ouderschap waarbij de kinderen in het ouderlijk huis blijven wonen en de ouders om de beurt ‘landen’ in dit huis (bron 10). Dit is erop gericht om de kinderen te beschermen tegen de gevolgen van de scheiding en hen een stabiele omgeving te bieden (bron 10).

Zorgregeling versus Omgangsregeling

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen een zorgregeling en een omgangsregeling (bron 2, 5). Bij een zorgregeling hebben beide ouders gezag over de kinderen, wat betekent dat ze beiden rechten en plichten hebben met betrekking tot de zorg en opvoeding (bron 7). Bij een omgangsregeling heeft slechts één ouder het gezag, en de andere ouder heeft recht op omgang met het kind (bron 2, 6). De keuze tussen een zorg- of omgangsregeling hangt af van de juridische situatie, namelijk of er sprake is van gezamenlijk of eenhoofdig gezag (bron 2). Co-ouderschap is een vorm van zorgregeling waarbij de zorg en omgang gelijk verdeeld zijn (bron 2).

Het Ouderschapsplan

Het opstellen van een ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor ouders die willen scheiden en kinderen hebben jonger dan 18 jaar (bron 2, 5). Dit plan bevat afspraken over de zorgregeling, de omgangsregeling, de kinderbijslag en andere belangrijke zaken met betrekking tot de kinderen (bron 5, 8). Het ouderschapsplan moet in het belang van de kinderen zijn en moet bijdragen aan hun welzijn (bron 3).

Het Belang van het Kind

Ongeacht de gekozen vorm van ouderschap is het essentieel dat het belang van het kind voorop staat (bron 3, 6). Kinderen moeten van beide ouders mogen houden en bij beide ouders een thuisgevoel kunnen ervaren (bron 3). Ze moeten de ruimte krijgen om hun mening te uiten en hun eigen verhaal te vertellen, zonder negatieve reacties van de ouders (bron 3). Uit onderzoek blijkt dat de strijd tussen ouders schadelijker is voor kinderen dan de scheiding zelf (bron 3). Kinderen die opgroeien bij ouders die een vorm van solo ouderschap uitvoeren, groeien min of meer even kansrijk en gelukkig op als kinderen die opgroeien bij ouders die nog samen zijn (bron 3).

Financiële Aspecten

Bij co-ouderschap is het gebruikelijk om de kinderbijslag op een gezamenlijke kinderrekening te storten (bron 4). Dit omdat de kinderbijslag bedoeld is voor de kinderen (bron 4). De verdeling van het Kind Gebonden Budget (KGB) en de Alleenstaande Ouderkop (AOK) kan veranderen na de scheiding, omdat de fiscus uitgaat van één inkomen in plaats van het gecombineerde inkomen (bron 4).

Flexibiliteit en Aanpassing

Het type co-ouderschap is vaak een continuüm en kan evolueren over de tijd (bron 9). Flexibel co-ouderschap, waarbij ouders samen bepalen wanneer de kinderen bij welke ouder zijn, kan handig zijn bij onregelmatige werkschema’s of grote afstanden tussen de woonplaatsen (bron 10).

Conclusie

Er zijn verschillende vormen van ouderschap na scheiding, elk met zijn eigen kenmerken en implicaties. De keuze voor een bepaalde vorm hangt af van de specifieke situatie van het gezin en het welzijn van de kinderen. Het is essentieel dat ouders samenwerken en het belang van hun kinderen voorop stellen. Een goed ouderschapsplan, gebaseerd op open communicatie en wederzijds respect, is cruciaal voor een succesvolle co-ouderschap. Het is belangrijk te onthouden dat de scheiding van de ouders geen reden hoeft te zijn voor een verstoorde ontwikkeling van de kinderen, mits de ouders in staat zijn om hun verantwoordelijkheid te nemen en een stabiele en liefdevolle omgeving te bieden.

Bronnen

  1. Petra Ackermans
  2. Uitelkaar.nl
  3. Zorgzaam Scheiden
  4. Samenuiteen.nl
  5. Nationale Jeugd Instituut (NJI)
  6. Adviespunt SKO
  7. Link Juristen en Mediators
  8. Hendrikx Advocaten
  9. Scheidingskoffer.be
  10. Scheidingsprofs.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
info@kinderopvanglappelein.nl

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven