logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderbijslag bij Co-Ouderschap: Rechten en Afspraken

De kinderbijslag is een belangrijke financiële steun voor ouders bij de opvoeding van hun kinderen. Bij een scheiding of uit elkaar gaan van ouders, waarbij sprake is van co-ouderschap, kunnen er vragen ontstaan over de rechten op kinderbijslag en de manier waarop deze verdeeld wordt. Dit artikel geeft een overzicht van de regels en mogelijkheden rondom kinderbijslag bij co-ouderschap, gebaseerd op beschikbare informatie.

Wat is Kinderbijslag?

Kinderbijslag is een financiële bijdrage van de overheid bedoeld om de kosten van de opvoeding van een kind te helpen dekken. Het is een volksverzekering, wat betekent dat men er automatisch voor verzekerd is bij het wonen en/of werken in Nederland, mits men minderjarige kinderen heeft. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van het kind en de woonplaats. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is verantwoordelijk voor de uitbetaling van de kinderbijslag.

Recht op Kinderbijslag bij Co-Ouderschap

Bij co-ouderschap, waarbij beide ouders de zorg voor het kind in overwegend gelijke mate delen, hebben beide ouders in principe recht op kinderbijslag. De SVB hanteert als uitgangspunt dat het kind bij de huishoudens van beide ouders behoort. Dit betekent dat de kinderbijslag standaard in twee delen aan beide ouders wordt uitbetaald. Echter, ouders kunnen hierover andere afspraken maken en deze aan de SVB doorgeven. Het is mogelijk om te kiezen wie de aanvrager van de kinderbijslag wordt, of om de kinderbijslag voor verschillende kinderen aan verschillende ouders toe te wijzen.

Wie is de Aanvrager van de Kinderbijslag?

Het is belangrijk om te bepalen wie de aanvrager van de kinderbijslag is. Dit heeft gevolgen voor het eventuele recht op kindgebonden budget. Het kindgebonden budget wordt namelijk, indien van toepassing, automatisch gestort op de rekening van de aanvrager van de kinderbijslag. Ouders kunnen in overleg beslissen wie de aanvrager wordt, en dit kan ook worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Het kan soms voordelig zijn om te puzzelen met de aanvrager per kind, om zo het hoogste bedrag aan kindgebonden budget te ontvangen.

Afspraken Vastleggen in het Ouderschapsplan

Om misverstanden te voorkomen, is het raadzaam om afspraken over de kinderbijslag vast te leggen in het ouderschapsplan. Dit kan bijvoorbeeld inhouden wie de aanvrager van de kinderbijslag is, hoe de eventuele kinderbijslag verdeeld wordt, en hoe de verblijfsoverstijgende kosten (kosten die niet afhankelijk zijn van waar het kind verblijft) worden gedeeld. De SVB zal deze afspraken respecteren.

Verdeling van de Kinderbijslag door de SVB

Als er geen afspraken zijn gemaakt in het ouderschapsplan, of als de rechterlijke uitspraak geen verdeling van de kinderbijslag heeft vastgelegd, dan betaalt de SVB de kinderbijslag aan één van beide ouders. In dat geval ontvangt de andere ouder geen kinderbijslag. De SVB baseert zich hierbij op de situatie waarin de kinderen de ene helft van de week bij de ene ouder en de andere helft bij de andere ouder verblijven.

Kindgebonden Budget bij Co-Ouderschap

Naast de kinderbijslag kunnen ouders ook recht hebben op kindgebonden budget. Dit is een inkomensafhankelijke toeslag die bedoeld is om de kosten van de opvoeding te verlichten. De aanvraag voor het kindgebonden budget loopt via de Belastingdienst. In de meeste gevallen wordt het kindgebonden budget automatisch gestort op de rekening van de aanvrager van de kinderbijslag.

Alimentatie en Kinderbijslag

Bij co-ouderschap wordt vaak kinderalimentatie betaald. De kinderbijslag wordt meegenomen bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie. Dit betekent dat de kinderbijslag verrekend wordt met de alimentatieverplichting.

Situaties waarin de Regels Afwijken

Er zijn situaties waarin de standaardregels voor kinderbijslag bij co-ouderschap afwijken. Zo kan het zijn dat een ouder geen recht heeft op kinderbijslag als deze buiten Nederland woont of werkt. Ook kan het recht op kinderbijslag vervallen als het kind niet meer thuis woont, bijvoorbeeld vanwege studie of een handicap. In sommige gevallen kan er recht zijn op dubbele kinderbijslag, bijvoorbeeld als het kind intensieve zorg nodig heeft of een Wlz-indicatie heeft.

Veranderingen Doorgeven aan de SVB

Het is belangrijk om veranderingen in de gezinssituatie tijdig door te geven aan de SVB. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een verhuizing, een verandering in de woonsituatie van het kind, of het overlijden van een ouder. Door de wijzigingen door te geven, kan de SVB de kinderbijslag correct blijven uitbetalen.

Wat te doen bij Twijfels?

Als er twijfels zijn over de rechten op kinderbijslag bij co-ouderschap, is het raadzaam om contact op te nemen met de SVB of advies in te winnen bij een jurist die gespecialiseerd is in familierecht. Dit kan helpen om overzicht te krijgen in de rechten en plichten en om de financiële situatie rondom de kinderen goed te regelen.

Overlijden van een Ouder

Bij het overlijden van een ouder, wordt gekeken of de andere ouder kinderbijslag kan krijgen. Als er geen andere ouder is en het kind bij familie woont, wordt beoordeeld wie dan recht heeft op de kinderbijslag. Een overlijden in Nederland hoeft niet gemeld te worden bij de SVB, omdat de gemeente dit doorgeeft. Bij een overlijden buiten Nederland is het wel belangrijk om dit aan de SVB te melden.

Uitwonend Kind

Als een kind uitwoont vanwege studie of een handicap, kan er in sommige situaties recht zijn op dubbele kinderbijslag. De voorwaarden hiervoor zijn afhankelijk van de specifieke situatie.

Conclusie

De regels rondom kinderbijslag bij co-ouderschap kunnen complex zijn. Het is belangrijk om de rechten en plichten te kennen en om afspraken over de verdeling van de kinderbijslag vast te leggen in het ouderschapsplan. Door veranderingen in de gezinssituatie tijdig door te geven aan de SVB, kan de kinderbijslag correct blijven worden uitbetaald. Bij twijfels is het raadzaam om contact op te nemen met de SVB of advies in te winnen bij een jurist. Een heldere en goed geregelde financiële situatie draagt bij aan een stabiele omgeving voor de kinderen.

Bronnen

  1. Babyhelp.nl
  2. Rijksoverheid.nl
  3. Scheidenviascheepens.nl
  4. Juridischloket.nl
  5. Puc.overheid.nl
  6. Uitelkaar.nl
  7. Narviks.nl
  8. Svb.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
info@kinderopvanglappelein.nl

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven