logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Ouderschap Blijft: Ondersteuning en Kosten bij Scheiding

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor het hele gezin, maar vooral voor de kinderen. In Nederland maken jaarlijks bijna 50.000 kinderen dit mee. Het is essentieel dat ouders, ondanks hun eigen emoties en conflicten, het belang van hun kinderen voorop stellen en streven naar een goede onderlinge communicatie en samenwerking. De methodiek Ouderschap Blijft biedt hulp bij het bereiken van deze doelen, met als uiteindelijke doel een onbelemmerd contact tussen kinderen en beide ouders. Dit artikel beschrijft de principes van Ouderschap Blijft, de verschillende vormen van ondersteuning en de mogelijke kosten die hieraan verbonden zijn.

Wat is Ouderschap Blijft?

Ouderschap Blijft is een gecertificeerde methodiek die erop gericht is om ouders te helpen bij het vormgeven van een goed ouderschap na een scheiding. De focus ligt op het verbeteren van de communicatie tussen ouders en het oplossen van conflicten, zodat de kinderen zo min mogelijk schade ondervinden van de scheiding. Het is een aanpak die uitgaat van de overtuiging dat kinderen recht hebben op een onbelast en positief contact met beide ouders. De methodiek wordt uitgevoerd door getrainde en gecertificeerde medewerkers van deelnemende organisaties.

Doelstellingen van Ouderschap Blijft

De primaire doelstelling van Ouderschap Blijft is het bevorderen van een onbelemmerd contact tussen kinderen en beide ouders, in overeenstemming met de gemaakte afspraken. Dit wordt bereikt door:

  • Het herstellen van vertrouwen tussen ouders.
  • Het verbeteren van de communicatie tussen ouders.
  • Het helpen van ouders bij het verwerken van de scheiding en de invloed daarvan op hun rol als ouder.
  • Het bieden van handvatten en adviezen voor het praten met kinderen over de scheiding.
  • Het reviseren of verduidelijken van afspraken in het ouderschapsplan, de omgangsregeling of de informatieoverdracht.

Vormen van Ondersteuning

Ouderschap Blijft biedt verschillende vormen van ondersteuning, afgestemd op de specifieke situatie van de ouders en het kind:

  • Bemiddeling: Bemiddelingsgesprekken met ouders over de onderlinge communicatie en samenwerking met betrekking tot het ouderschap. Dit is geschikt wanneer er al een omgangsregeling is vastgesteld.
  • Omgangsbegeleiding: Bemiddelingsgesprekken en begeleide omgang. Dit traject wordt ingezet wanneer er nog geen omgangsregeling tot stand is gekomen. De begeleide omgang begint vaak op een neutrale locatie, met als doel het creëren van een ontspannen en veilige omgeving voor het contact tussen de uitwonende ouder en het kind.
  • Individuele gesprekken: Naast de gezamenlijke gesprekken kunnen er ook individuele gesprekken met de ouders en de kinderen plaatsvinden.

De methodiek maakt gebruik van verschillende technieken, waaronder mediation, oplossingsgerichte gespreksvoering, motiverende gespreksvoering en psycho-educatie.

Ouderschapsplan en Kinderalimentatie

Bij een scheiding is het essentieel om een ouderschapsplan op te stellen. Dit plan bevat afspraken over de zorg- en opvoedtaken, de omgangsregeling en de financiële aspecten van het ouderschap. De kosten van de kinderen na scheiding zijn een belangrijk onderdeel van het ouderschapsplan.

Volgens schattingen kosten twee kinderen ongeveer 25% van het besteedbaar inkomen van een tweeoudergezin. Deze kosten omvatten onder andere:

  • Woonlasten
  • Schoolkosten (activiteiten, schooluitjes, schoolspullen, reiskosten)
  • Verjaardagsfeestjes (cadeautjes)
  • Verzekeringen (aansprakelijkheidsverzekering)
  • Zakgeld
  • Sportclub
  • Kleding
  • Studiekosten

De kinderalimentatie wordt berekend op basis van het besteedbaar inkomen van de ouders. 70% van het besteedbaar inkomen wordt beschikbaar gesteld voor kinderalimentatie, rekening houdend met de kosten van de ouders zelf (30% voor woonlasten en andere basisbehoeften). De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van de zorgverdeling of omgangsregeling.

Kinderrekening: Een Optie voor Co-Ouderschap

Een kinderrekening is een rekening waarop beide ouders geld storten voor de gezamenlijke kosten van de kinderen. Dit kan een handige optie zijn bij co-ouderschap, waarbij de kosten over twee huishoudens worden verdeeld.

Voordelen van een kinderrekening:

  • Volledig inzicht in de uitgaven voor het kind.
  • Gelijke bijdrage aan extra kosten.
  • Zekerheid dat het geld daadwerkelijk voor de kinderen wordt gebruikt.

Nadelen van een kinderrekening:

  • Kan leiden tot discussies als het contact met de andere ouder slecht is.
  • Verschillende uitgavenpatronen kunnen tot conflicten leiden (bijvoorbeeld merkkleding versus goedkopere alternatieven).
  • Bij een kinderrekening kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO) de kinderalimentatie niet innen als de ex-partner niet betaalt.

Als ouders besluiten geen gebruik te maken van een kinderrekening, wordt de kinderalimentatie meestal gestort op de rekening van de ouder bij wie het kind staat ingeschreven. Beide ouders hebben dan een bedrag dat per huishouden besteed dient te worden aan de kinderen.

Kosten van Ouderschap Blijft

De kosten van Ouderschap Blijft kunnen variëren, afhankelijk van de gekozen vorm van ondersteuning en de duur van het traject. In sommige gevallen worden de kosten vergoed door de gemeente, mits er een verwijzing is van een huisarts, jeugdarts, medisch specialist of medewerker van een Ouder- en Kindteam, wijk- of jeugdteam.

Levvel, een organisatie die Ouderschap Blijft aanbiedt, geeft aan dat de kosten vergoed kunnen worden als de ouders woonachtig zijn in bepaalde gemeentes (Zutphen/Lochem/Voorst/Brummen/Apeldoorn/ Doetinchem/ Montferland/Oost Gelre/Aalten/ Oude IJsselstreek/Berkelland/Bronckhorst/ Winterswijk) en er een doorverwijzing is.

De trajecten kunnen variëren in duur:

  • Lichte variant: 5 bijeenkomsten
  • Intensieve variant: 6-9 maanden

Het is belangrijk om te informeren bij de gemeente of de zorgverzekeraar naar de mogelijkheden voor vergoeding.

Belang van Communicatie en Samenwerking

Ongeacht de gekozen vorm van ondersteuning is het essentieel dat ouders bereid zijn om te communiceren en samen te werken. Ouderschap Blijft is geen oplossing die werkt als één van de ouders niet gemotiveerd is om aan de relatie te werken. Het succes van de methodiek hangt af van de bereidheid van beide ouders om de strijd te staken, respectvol naar elkaar te zijn en samen te werken in het belang van hun kinderen.

Conclusie

Ouderschap Blijft is een waardevolle methodiek die ouders kan helpen bij het navigeren door de uitdagingen van scheiding en het behouden van een goed ouderschap. Door te investeren in communicatie, samenwerking en het welzijn van de kinderen, kunnen ouders de negatieve gevolgen van de scheiding minimaliseren en een positieve toekomst voor hun kinderen creëren. De kosten van de ondersteuning kunnen variëren en zijn in sommige gevallen vergoedbaar, maar de belangrijkste investering is de bereidheid van beide ouders om te werken aan een betere relatie, niet voor elkaar, maar voor hun kinderen.

Bronnen

  1. Uitelkaar.nl
  2. Uiteen Familierecht
  3. Bestegoedmediation.nl
  4. Ouderschap Blijft
  5. Ouderschap Blijft - Methodiektraining
  6. iHub.nl - Ouderschap Blijft
  7. Scheidingspunt.nl
  8. Levvel.nl
  9. Scheiden en Mediation

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
info@kinderopvanglappelein.nl

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven