Onderdanigheid en opvoeding in seksverhalen: Wat ouders en verzorgers moeten weten
juli 11, 2025
Co-ouderschap, een steeds vaker voorkomende vorm van ouderschap na scheiding, brengt specifieke financiële overwegingen met zich mee. De Belastingdienst hanteert een eigen definitie van co-ouderschap, die van belang is voor het bepalen van recht op diverse toeslagen en kortingen. Dit artikel biedt een overzicht van de belangrijkste aspecten van co-ouderschap in relatie tot de belastingdienst en toeslagen, gebaseerd op beschikbare informatie.
Volgens de Belastingdienst is er sprake van co-ouderschap wanneer een kind gedurende een week minimaal drie volle dagen (van 24 uur) bij beide ouders verblijft, of om de week bij de ene en de andere ouder. Dit impliceert een vrijwel gelijke verdeling van de tijd die het kind bij beide ouders doorbrengt. Het concept zelf is niet in een wet vastgelegd, waardoor ouders vrijheid hebben bij het opstellen van de regels, mits deze eerlijk en in het belang van het kind zijn. De Belastingdienst beoordeelt of aan de criteria voor co-ouderschap is voldaan om te bepalen of ouders in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting.
Vanaf 1 januari 2024 is de regelgeving rondom de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) aangepast. Beide ouders kunnen in aanmerking komen voor deze korting als zij de zorg voor een kind tijdens een kalenderjaar gelijk hebben verdeeld. De maximale hoogte van de IACK bedraagt € 2.950. Eerdere uitspraken van de Hoge Raad hebben de weg bereid voor deze aanpassing, waarbij werd bevestigd dat beide ouders recht op de korting kunnen hebben, afhankelijk van de feitelijke omstandigheden. De IACK is een heffingskorting voor alleenstaanden of minstverdienende partners die arbeid en zorg voor een kind combineren. Om in aanmerking te komen, moet men voldoen aan specifieke inkomenseisen.
Co-ouderschap heeft gevolgen voor verschillende toeslagen, waaronder de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Het is belangrijk om de Belastingdienst te informeren over de co-ouderschapsregeling om de juiste toeslagen te ontvangen.
Bij co-ouderschap kunnen beide ouders mogelijk recht hebben op huurtoeslag, waarbij het kind als medebewoner kan worden meegerekend, zelfs als het kind niet op het adres van de aanvrager is ingeschreven. Om dit te bewerkstelligen, dient men de Belastingdienst te informeren over het co-ouderschap en een ondertekend ouderschapsplan te overleggen.
Als beide ouders kinderopvang betalen, kunnen zij beiden in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag voor de uren die zij zelf betalen. Het maakt hierbij niet uit op welk adres het kind is ingeschreven. Er is een maximum van 230 uur per kind per maand waarvoor toeslag kan worden aangevraagd.
De impact van co-ouderschap op het kindgebonden budget wordt niet expliciet beschreven in de beschikbare informatie.
Het is essentieel om de Belastingdienst te informeren over de co-ouderschapsregeling. Dit kan door middel van een brief, waarbij de situatie duidelijk wordt beschreven. De Belastingdienst heeft voorbeeldbrieven beschikbaar voor situaties waarin de kinderen elke week op dezelfde dagen bij beide ouders verblijven, of wanneer de dagen per week wisselen. Het ouderschapsplan kan als bewijs worden overgelegd.
Het ouderschapsplan is cruciaal bij co-ouderschap. De Belastingdienst kan dit plan opvragen om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van co-ouderschap. Het is daarom belangrijk om de afspraken over de zorg en opvoeding van het kind goed vast te leggen in dit plan.
Bij co-ouderschap worden de kosten voor een kind verdeeld over twee huishoudens. Sommige kosten worden dubbel gemaakt, zoals huur of hypotheek en de kosten van de inboedel, wat de totale kosten verhoogt. Het is belangrijk om vooraf afspraken te maken over welke kosten worden verdeeld en welke niet. Eigen kosten zijn de kosten die elk huishouden voor zichzelf maakt, terwijl te verdelen kosten uitgaven zijn voor het kind die één ouder doet, zoals verzekeringen en schoolkosten. Deze te verdelen kosten kunnen naar draagkracht worden verdeeld, waarbij rekening wordt gehouden met de inkomens van beide ouders.
In 2025 worden de huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget verhoogd. Deze aanpassingen zijn relevant voor ouders die gebruikmaken van deze toeslagen in een co-ouderschapsregeling.
Het is belangrijk te vermelden dat de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) vanaf 2027 gefaseerd zal worden afgeschaft. De maximale korting wordt in negen stappen afgebouwd.
De kinderbijslag wordt door de SVB (Sociale Verzekeringsbank) uitgekeerd. Men hoeft de scheiding niet direct bij de SVB te melden. De SVB neemt contact op nadat de gemeente heeft doorgegeven dat de ouders niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven, om te bespreken hoe de kinderbijslag verder geregeld wordt.
Naast de algemene definitie, benadrukt de Belastingdienst dat er sprake is van co-ouderschap als een kind minimaal 156 dagen per kalenderjaar bij elke ouder verblijft. Dit kan ook worden berekend naar rato als de co-ouderschapsregeling niet het hele jaar geldt.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet