logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Alimentatie bij Co-Ouderschap: Een Overzicht van Financiële Afspraken

Bij een scheiding waarbij ouders kiezen voor co-ouderschap, rijzen vaak vragen over de financiële verplichtingen, met name de alimentatie. Co-ouderschap impliceert een gelijkwaardige verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, maar betekent dit automatisch dat er geen alimentatie verschuldigd is? Dit artikel biedt een overzicht van de regels en overwegingen rondom alimentatie bij co-ouderschap, gebaseerd op beschikbare informatie.

Wat is Co-Ouderschap?

Co-ouderschap houdt in dat beide ouders gelijke verantwoordelijkheden en rechten hebben ten aanzien van de verzorging en opvoeding van hun kind. Dit betekent dat de kinderen ongeveer de helft van de tijd bij de ene ouder verblijven en de andere helft bij de andere ouder. Een veelvoorkomende verdeling is 50/50, maar ook andere verdelingen, zoals 60/40 of 70/30, zijn mogelijk, mits beide ouders hiermee instemmen. De exacte invulling van de tijdverdeling wordt vastgelegd in een ouderschapsplan.

Alimentatie: De Basisprincipes

Alimentatie is een wettelijke onderhoudsplicht. Het doel van alimentatie is om ervoor te zorgen dat kinderen na een scheiding dezelfde levensstandaard behouden als voorheen. Beide ouders zijn verantwoordelijk voor het levensonderhoud van hun kinderen, en dit wordt vaak geregeld via kinderalimentatie. In sommige gevallen kan ook partneralimentatie van toepassing zijn, afhankelijk van de financiële situatie van beide ouders.

Wanneer is Alimentatie Verschuldigd bij Co-Ouderschap?

Hoewel co-ouderschap vaak gepaard gaat met een gelijkwaardige verdeling van zorgtaken en kosten, betekent dit niet automatisch dat er geen alimentatie verschuldigd is. De verplichting tot het betalen van alimentatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de inkomensverschillen tussen de ouders. Als beide ouders een gelijk inkomen hebben en de kosten voor de kinderen gelijk verdeeld worden, kan de behoefte aan alimentatie vervallen. Echter, in de praktijk zijn inkomens zelden exact gelijk.

Wanneer er sprake is van een significant inkomensverschil, kan de ouder met het hogere inkomen nog steeds een bijdrage moeten leveren aan de ouder met het lagere inkomen. Dit om ervoor te zorgen dat het kind in beide huishoudens dezelfde levensstandaard kan ervaren. Kinderalimentatie zorgt er in deze situatie voor dat de levensstandaard van het kind in beide huishoudens ongeveer gelijk zal zijn.

Ook als de zorgverdeling niet fifty-fifty is, bijvoorbeeld wanneer het kind 60% van de tijd bij de ene ouder verblijft en 40% bij de andere ouder, kan er alimentatie verschuldigd zijn.

De Berekening van Kinderalimentatie

De hoogte van de kinderalimentatie wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren:

  • Het inkomen van beide ouders: De draagkracht van elke ouder wordt beoordeeld.
  • De behoefte van de kinderen: De kosten voor levensonderhoud, zoals voeding, kleding, schoolgeld, sport en vrije tijd, worden in overweging genomen.
  • De precieze zorgverdeling: Hoeveel dagen per week het kind bij elke ouder verblijft, speelt een rol.
  • Het kindgebonden budget: Dit is een toeslag van de overheid die rekening wordt gehouden bij de berekening.
  • Overige toeslagen, heffingskortingen en andere inkomenscomponenten: Alle relevante financiële aspecten worden meegenomen.

Een algemene richtlijn is dat bij co-ouderschap het maximale percentage van 35% van de behoefte van het kind wordt gehanteerd. Het bedrag dat na aftrek van de zorgkorting resteert, is de kinderalimentatie die betaald moet worden.

Verblijfskosten en Verblijfsoverstijgende Kosten

Bij co-ouderschap is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verblijfskosten en verblijfsoverstijgende kosten. Verblijfskosten, zoals voeding, drank, wonen en persoonlijke verzorging, worden vaak door de ouder betaald bij wie het kind op dat moment verblijft. Verblijfsoverstijgende kosten, zoals kleding, schoolgeld, vakanties en sport, kunnen op verschillende manieren worden verdeeld.

Er zijn verschillende opties voor de kostenverdeling van verblijfsoverstijgende kosten:

  • Optie I: De ouder waar het kind hoofdverblijf heeft, voldoet alle verblijfsoverstijgende kosten.
  • Optie II: De kosten worden gelijk verdeeld tussen beide ouders.

Partneralimentatie bij Co-Ouderschap

Naast kinderalimentatie kan ook partneralimentatie van toepassing zijn. Partneralimentatie wordt vastgesteld op basis van de draagkracht van de betalende partner en de behoefte van de ontvangende partner. De hoogte van de partneralimentatie is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval.

Veranderingen in de Situatie

Het is belangrijk om te realiseren dat de alimentatie kan worden herzien als de situatie verandert. Factoren die een herberekening kunnen triggeren zijn:

  • Veranderingen in het inkomen van een van beide ouders.
  • Wijzigingen in de zorgverdeling.
  • Veranderingen in de behoeften van de kinderen (bijvoorbeeld door het bereiken van een bepaalde leeftijd of het starten van een studie).

Juridische Hulp en Afspraken

Het maken van goede en duidelijke afspraken over alimentatie is essentieel bij co-ouderschap. Het is raadzaam om deze afspraken juridisch te laten vastleggen, zodat er duidelijkheid en rust is voor de toekomst. Een gespecialiseerde familierechtadvocaat kan helpen bij het opstellen van een eerlijke en juridisch correcte alimentatieregeling.

Alimentatie en Geen Omgang

Zelfs als er geen omgang is met het kind, blijft de alimentatieplicht bestaan. Het is belangrijk te onthouden dat alimentatie een financiële verplichting is die losstaat van de omgangsregeling.

Stoppen van Alimentatie

De alimentatie stopt wanneer de ontvanger zelf voldoende inkomen heeft om van te leven, met een ander trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat, gaat samenwonen, of overlijdt. Een wijziging of beëindiging van alimentatie via de rechter vereist een verzoekschrift en de hulp van een advocaat.

Conclusie

Alimentatie bij co-ouderschap is een complex onderwerp dat afhankelijk is van verschillende factoren. Hoewel co-ouderschap vaak gepaard gaat met een gelijkwaardige verdeling van zorgtaken en kosten, kan er toch alimentatie verschuldigd zijn, met name wanneer er sprake is van inkomensverschillen tussen de ouders. Het is belangrijk om goede afspraken te maken en deze juridisch te laten vastleggen, zodat de financiële belangen van alle betrokkenen worden beschermd. Het inschakelen van een advocaat of mediator kan waardevol zijn om tot een eerlijke en duurzame oplossing te komen.

Bronnen

  1. Scheidingsplanner
  2. Rijksoverheid
  3. Pro-deo Advocaten
  4. Babyhelp
  5. Echtscheiding-Wijzer
  6. Samenuiteen
  7. Juridisch Loket
  8. Nieuwestap
  9. LBIO
  10. Judex
  11. Juridisch.nl
  12. Nibud
  13. Alimentatiewijzer

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven