logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Het Leren Fietsen Zonder Zijwieltjes: Een Gids voor Ouders en Verzorgers

Het leren fietsen zonder zijwieltjes is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van een kind. Dit proces vereist geduld, aanmoediging en een goede voorbereiding. Deze gids biedt informatie gebaseerd op beschikbare gegevens over het stimuleren van evenwicht, het kiezen van de juiste fiets en het veilig begeleiden van een kind tijdens deze leerfase.

De Ontwikkeling en Geschikte Leeftijd

De leeftijd waarop kinderen klaar zijn om zonder zijwieltjes te fietsen varieert aanzienlijk. Gemiddeld zijn kinderen tussen de 4 en 5 jaar oud in staat om onder begeleiding te leren fietsen zonder zijwieltjes [12]. Echter, de fysieke en motorische ontwikkeling, evenals het zelfvertrouwen van het kind, spelen een cruciale rol [15]. Sommige kinderen zijn eerder klaar, terwijl anderen meer tijd nodig hebben [8, 13]. Het is belangrijk om te observeren of een kind enthousiast is om zelf te fietsen en aangeeft dat de zijwieltjes verwijderd mogen worden [12].

Voorafgaand aan het fietsen zonder zijwieltjes kan het gebruik van een loopfiets een waardevolle voorbereiding zijn. Kinderen leren hierdoor op een natuurlijke manier evenwicht te ontwikkelen [6, 13, 15]. Door te oefenen met balanceren op een loopfiets, ontwikkelen ze de motorische vaardigheden die nodig zijn voor het fietsen met pedalen [15].

Sommige kinderen slaan de fase met zijwieltjes zelfs helemaal over, vooral als ze al vroeg met een loopfiets beginnen [12, 13].

Voorbereiding en de Juiste Fiets

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle leerervaring. Het is belangrijk om een rustige, vlakke plek te kiezen, bij voorkeur zonder verkeer, zoals een grasveld of een autovrij pleintje [6, 11].

De keuze van de juiste fiets is ook van belang. De fiets moet passen bij de lengte van het kind, zodat de voeten plat op de grond kunnen staan wanneer het kind op het zadel zit [7, 11, 13]. Een fiets die niet te groot is, geeft meer controle [6]. Kinderfietsen zijn vaak gemaakt van staal of aluminium. Stalen fietsen zijn stevig en duurzaam, maar zwaarder, terwijl aluminium fietsen lichter zijn en daardoor makkelijker te hanteren [7]. Voor jongere kinderen wordt een lichtere fiets aanbevolen [7].

Het zadel en het stuur moeten verstelbaar zijn, zodat de fiets kan meegroeien met het kind [7]. Antislip handvatten zorgen voor een goede grip [7]. Het is essentieel om te controleren of de fiets is voorzien van een goede rem en reflectoren voor de veiligheid [11].

De Leerfase: Stapsgewijze Aanpak

Het leerproces kan stapsgewijs worden aangepakt. Als een kind nog nooit een loopfiets heeft gehad, kan het oefenen met balanceren op een gewone fiets zonder trappers een goede tussenstap zijn [6]. Laat het kind zitten en zichzelf vooruit duwen met de voeten, vergelijkbaar met het gebruik van een loopfiets [6].

Bij het daadwerkelijk leren fietsen zonder zijwieltjes is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Houd de fiets van het kind aan het zadel of met een speciale balanstrainer vast, en nooit aan het stuur [6]. Dit stimuleert het kind om zelf te sturen en balanceren [6]. Ren een stukje mee en laat het kind steeds meer zelf doen [6].

Valpartijen horen bij het leerproces. Het is belangrijk om kalm te blijven, het kind aan te moedigen en te helpen opstaan [6]. Geef complimenten voor elke kleine vooruitgang en maak er een leuke ervaring van [6].

Een alternatieve techniek om het evenwicht te ondersteunen, is het gebruik van een trui of sjaal onder de armen van het kind [10]. Dit biedt een zachte ondersteuning en vermindert de belasting van de rug van de ouder tijdens het begeleiden [10]. De ondersteuning kan geleidelijk worden verminderd naarmate het kind meer vertrouwen krijgt [10].

Omgaan met Moeilijkheden en Veiligheid

Sommige kinderen vinden fietsen spannend en kunnen terughoudend zijn [13]. Het is belangrijk om niet te dringen, maar om het kind de tijd te geven en het vertrouwen op te bouwen [13]. Als een kind niet gemotiveerd is, kan het terugkeren naar de loopfiets of het opnieuw gebruiken van zijwieltjes helpen [13].

Het is cruciaal om de veiligheid te waarborgen. Een goed passende helm is essentieel, vooral in de beginfase [11]. Beschermende kleding of knie- en elleboogbeschermers kunnen blauwe plekken voorkomen [11].

Naarmate het kind zelfstandiger wordt, is het belangrijk om verkeersveiligheid te oefenen op rustige wegen [13]. Leer het kind de basisregels, zoals stoppen bij een stoplicht en kijken voor het oversteken [13].

Zijwieltjes: Hulp of Hindernis?

Er bestaat discussie over de rol van zijwieltjes bij het leren fietsen. Hoewel ze in eerste instantie stabiliteit bieden, suggereren sommige experts dat ze het leerproces kunnen vertragen door een vals gevoel van veiligheid te geven [5]. Zijwieltjes moeten daarom als een tijdelijke ondersteuning worden beschouwd, die geleidelijk aan moet worden afgebouwd [5].

Leeftijdsindicatie en Wielmaat

Een tabel met wielmaten op basis van kledingmaat kan helpen bij het kiezen van de juiste fiets:

Kledingmaat (cm) Wielmaat (inch) leeftijd
92-104 12 2 – 4 jaar
104-110 16 4 – 6 jaar
110 – 116 18 5 – 7 jaar
116 – 122 20 6 – 8 jaar
122 – 128 22 7 – 9 jaar
128 – 140 24 8 – 11 jaar
140 – 158 26 11 – 12 jaar
Vanaf 158 28 > 12 jaar

[13]

Conclusie

Het leren fietsen zonder zijwieltjes is een proces dat geduld, aanmoediging en een goede voorbereiding vereist. Het is belangrijk om de ontwikkeling van het kind te respecteren en de leerfase aan te passen aan zijn of haar individuele behoeften. Door een veilige omgeving te creëren, de juiste fiets te kiezen en een stapsgewijze aanpak te volgen, kan een kind op een plezierige en zelfverzekerde manier leren fietsen. Het gebruik van een loopfiets als voorbereiding kan het leerproces aanzienlijk vergemakkelijken.

Bronnen

  1. Prijskiller
  2. VAB
  3. Perfectbaby
  4. SNS-bikes
  5. SNS-bikes
  6. Ontspannen Moederschap
  7. Zazazoo
  8. Perfectbaby
  9. Chelise
  10. Bikeflip
  11. Oisterwijk Nieuws
  12. Alles over jouw kind
  13. De Fiets Site
  14. SNS-bikes
  15. Cyclespace

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven