logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Leuke Spelletjes die Je Met Kinderen kunt doen: Activiteiten voor Ontwikkeling, Leerzaamheid en Vrijblijvend Speelplezier

Speelactiviteiten vormen een essentieel onderdeel van het kinderleven. Zowel in de klas als thuis draagt spelen bij aan de cognitieve, emotionele en motorische ontwikkeling van kinderen. Bovendien kunnen spelletjes ook een heerlijke manier zijn om gezellige momenten te delen met kinderen. Op basis van de beschikbare informatie zijn er talloze ideeën en tips voor spelletjes die je met kinderen kunt doen, waarbij rekening gehouden wordt met verschillende leeftijden, speelvoorwaarden (binnen of buiten) en het ontwikkelingsaspect van spelen.


Inleiding

In de beschikbare informatie worden verschillende categorieën spelletjes besproken, zoals inzichtelijke en leerzame spellen, creatieve activiteiten, fysieke spelletjes en spelletjes die je in je eentje of met anderen kunt spelen. Deze spellen worden vaak onderverdeeld op leeftijd, omdat bepaalde spelletjes meer geschikt zijn voor jongere kinderen dan voor oudere. Daarnaast wordt ook gewezen op de educatieve waarde van spelen, zoals het verbeteren van concentratie, het stimuleren van creativiteit en het leren omgaan met tegenslagen.

Deze artikelen bieden bovendien handige tips voor het organiseren van spelletjes, zoals het maken van eigen spellen of het gebruik van alledaagse huishoudelijke materialen. Het doel is om zowel ouders, verzorgers en leerkrachten in staat te stellen om kinderen met een brede variatie aan activiteiten te vermaken, die tegelijkertijd ook leerzaam zijn.


Spelletjes die je met kinderen kunt doen: Categorieën en Voorbeelden

1. Spelletjes die je in je eentje kunt doen

Er zijn veel spellen die ideaal zijn om in je eentje te spelen. Dit is vooral handig als ouders even rust nodig hebben of als kinderen even hun eigen plezier willen hebben. In de beschikbare informatie worden spellen genoemd zoals Smart Games, puzzels en doordenkspelletjes, die aansluiten bij verschillende leeftijden (vanaf 3 jaar).

Deze spellen bevorderen de concentratie en het probleemoplossend vermogen. Bijvoorbeeld in Smart Farmer, moet het kind ervoor zorgen dat dieren in de juiste wei terechtkomen. Dit soort spellen is niet alleen leerzaam, maar ook zeer geschikt om te spelen zonder dat ouders erbij hoeven te zijn.

2. Spelletjes voor meerdere kinderen

Voor kinderen die gezelschap nodig hebben of gewoon willen samen spelen, zijn er talloze activiteiten. Hieronder worden een aantal voorbeelden genoemd:

  • Verstoppertje: Dit klassieke spel is zowel binnen als buiten te spelen en is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Het stimuleert de fysieke activiteit en de sociale interactie.
  • Simon zegt: Dit spel helpt bij het verbeteren van het gehoor en de concentratie. Het is ideaal voor kinderen vanaf 4 jaar.
  • Uno en andere kaartspellen: Kaartspellen zoals Uno of Pesten zijn handig om met meerdere kinderen te spelen en leren hen omgaan met winnen en verliezen.

3. Creatieve en handwerkgerichte activiteiten

Creatieve spelletjes zoals knutselen, tekenen of het maken van een eigen knikkerbaan worden ook vaak genoemd. Deze activiteiten zijn bijzonder geschikt om de fantasie van kinderen te stimuleren. Bijvoorbeeld:

  • Een muzikale knikkerbaan maken: Hierbij wordt gebruikgemaakt van eenvoudige materialen zoals karton en touw. Dit is een uitstekende activiteit voor kinderen vanaf 8 jaar.
  • Tekenen in het donker of met een blinddoek: Dit spel stimuleert de creativiteit en is ook geschikt om te spelen met kinderen vanaf 5 jaar.

4. Fysieke en sportgerichte spellen

Voor kinderen die beweging nodig hebben, zijn er ook activiteiten die fysiek uitdagingen bieden. In de beschikbare informatie worden spellen genoemd zoals buiten tikkertje, elastiek spelen en bowling met zelfgemaakte kegels. Deze spellen zijn ideaal voor kinderen vanaf 4 jaar en bevorderen fysieke coördinatie en motoriek.

5. Spelletjes die je met ouders kunt doen

Spelletjes die gezamenlijk gespeeld worden met ouders of verzorgers zijn vaak zeer waardevol. Ze bieden niet alleen speelplezier, maar ook de mogelijkheid tot interactie en leren. Voorbeelden zijn:

  • Koken of bakken samen: Dit is een activiteit die kinderen vanaf 3 jaar kan betrekken en die ook leerzaam is.
  • Een fort bouwen van dekens en kussens: Dit is een klassieke activiteit die kinderen vanaf 3 jaar kunnen uitvoeren en die hun creativiteit stimuleert.
  • Een escape room bouwen: Dit is een uitdagende en spannende activiteit voor kinderen vanaf 6 jaar. Het stimuleert logisch denken en samenwerking.

Spelletjes voor verschillende leeftijden

De beschikbare informatie biedt ook een overzicht van spelletjes die afgestemd zijn op verschillende leeftijden:

  • Voor kinderen vanaf 2 jaar: Er zijn ontwikkelingsspelletjes zoals Loco Bambino en Smart Games junior, die het visuele en motorische ontwikkeling bevorderen.
  • Voor kinderen vanaf 4 jaar: Er zijn spellen zoals Krokodil met Kiespijn of Oeps, die interactief en leerzaam zijn.
  • Voor kinderen vanaf 6 jaar: Hier zijn spellen zoals Jenga, Uno of Bowling, die samenwerking en strategisch denken bevorderen.
  • Voor kinderen vanaf 8 jaar: Er zijn complexere spellen zoals Schaken, Pictionary of Escape room maken, die fysieke en mentale uitdagingen bieden.

De educatieve waarde van spelletjes

Een aantal bronnen benadrukt ook expliciet de educatieve waarde van spelletjes. Spelen is niet alleen een bron van vermaak, maar ook een manier om kinderen te leren. Zo:

  • Verstoppertje en tikkertje stimuleren de fysieke ontwikkeling en de coördinatie.
  • Kaartspellen zoals Uno of Hartenjagen leren kinderen om te gaan met tegenslagen en strategisch te denken.
  • Puzzels en doordenkspellen zoals Smart Games verbeteren het probleemoplossend vermogen en de concentratie.
  • Creatieve activiteiten zoals tekenen of knutselen bevorderen de creativiteit en de motoriek.

Spelletjes die je met kinderen kunt doen: Tips en aanbevelingen

Als je spelletjes wilt organiseren met kinderen, zijn er een aantal tips die uit de bronnen zijn afgeleid:

  • Gebruik alledaagse voorwerpen: Veel spellen kunnen gespeeld worden met materialen die je al in huis hebt, zoals karton, touw, flessen of verpakkingen.
  • Kies spelletjes die aansluiten bij de leeftijd van het kind: Dit vermindert frustratie en zorgt ervoor dat het kind betrokken blijft.
  • Stimuleer creativiteit en fantasie: Laat kinderen zelf ideeën bedenken of hun eigen versie van een spel creëren.
  • Wees flexibel: Niet alle kinderen vinden hetzelfde spel leuk. Probeer verschillende activiteiten en kies diegene die het kind het meest betrekt.
  • Combineer spelen met leren: Kies spellen die niet alleen vermakelijk zijn, maar ook leerzaam, zoals My Smart Horse of Duikboot Sommen, waarin kinderen leren door te spelen.

Conclusie

Spelletjes die je met kinderen kunt doen vormen een waardevolle activiteit in het kinderleven. Zowel voor ouders als voor kinderen zijn er talloze opties beschikbaar, waarbij rekening wordt gehouden met leeftijd, speelvoorwaarden en educatieve waarde. Door creativiteit te stimuleren, te leren omgaan met tegenslagen en fysieke of mentale uitdagingen aan te bieden, draagt spelen bij aan de ontwikkeling van kinderen. Bovendien zijn spelletjes ook een heerlijke manier om gezellige momenten te delen met kinderen. Of je nu een klassieke spelletjes zoekt of iets nieuws en creatiefs, er is voor iedereen iets te vinden in de beschikbare activiteiten.


Bronnen

  1. Top1Toys - Kinderen en spelletjes
  2. Leuk met Kids - Spelletjes die je alleen kunt doen
  3. Suus Kinderfeestjes - Leuke activiteiten thuis
  4. Kidsproof - Spelletjes die je zelf kunt doen
  5. Voormijnkleintje - Spelletjes buiten 8-12 jaar
  6. Squla - Binnen en buitenspelletjes
  7. Kinderspelletjes.nl
  8. Go-Kids - Leuke spelletjes voor binnen
  9. Oppasland - 50 leukste spelletjes voor kinderen
  10. Vlietkinderen - Activiteiten thuis
  11. Sitly - 101 leuke spelletjes

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
info@kinderopvanglappelein.nl

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven