logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hoeveel Geld Moet Je Sparen voor Je Kind? Een Gids voor Ouders

Sparen voor je kind is een verantwoordelijke keuze die kan bijdragen aan de financiële toekomst van je kind. Of je nu wilt bijdragen aan het rijbewijs, de studie, of een financiële buffer opbouwen voor later, het is belangrijk om een realistisch spaardoel te stellen. In dit artikel geven we een overzicht van de gemiddelde bedragen die ouders sparen, de invloed van de inflatie, de fiscale aspecten, en de verschillende manieren om geld te sparen voor je kind. Al deze informatie is gebaseerd op actuele data en praktische voorbeelden uit verschillende betrouwbare bronnen.

Hoeveel Sparen per Maand voor Je Kind?

Het bedrag dat ouders sparen voor hun kind varieert afhankelijk van het doel en het tijdsbestek. Uit onderzoek blijkt dat ouders gemiddeld tussen de 40 en 60 euro per maand sparen. Als we het gemiddelde op 50 euro stellen, is dat in 18 jaar ongeveer 10.800 euro. Deze berekening is zonder rente, en rekening houdend met inflatie kan het eindbedrag in werkelijkheid iets lager zijn.

Een voorbeeld: Als je wilt dat je kind in 6 jaar tijd (72 maanden) een rijbewijs kan halen, en het rijbewijs kost gemiddeld 3.060 euro, dan moet je ongeveer 45 euro per maand sparen. Bij inflatie van 2% per jaar stijgt het eindbedrag echter naar 3.466 euro, wat betekent dat je 48 euro per maand moet sparen om dit doel te bereiken.

Spaardoelen en Uitgaven

Ouders sparen meestal voor specifieke doelen. De belangrijkste spaardoelen zijn:

  • Studie: Voor een vierjarige studie zijn gemiddeld 48.000 euro nodig, wat betekent dat ouders 267 euro per maand moeten sparen.
  • Rijbewijs: 2.500 euro, wat 13 euro per maand is.
  • Uitzet of trouw: Een flink bedrag, afhankelijk van de tradities en wensen van het gezin.
  • Eerste woning: Voor aankoopkosten, verhuis- en kluskosten is vaak een aanzienlijk bedrag nodig.

De keuze voor een spaardoel hangt van de financiële mogelijkheden en wensen van het gezin af. Het is verstandig om vroeg te beginnen met sparen, want hoe eerder je start, hoe lager het maandelijks benodigde bedrag.

Fiscale Aspecten van Sparen voor Je Kind

Er zijn verschillende fiscale overwegingen bij het sparen voor je kind. De keuze om geld op een spaarrekening te zetten op je eigen naam of op naam van je kind heeft gevolgen voor belastingen en erfrecht.

  • Sparen op eigen naam: Het geld valt onder je vermogen en wordt belast in box 3. Bij overlijden valt het geld in je nalatenschap en je kind moet eventueel erfbelasting betalen.
  • Sparen op naam van je kind: Het geld is direct van het kind en hoeft geen erf- of schenkbelasting te betalen. Echter, er is een limiet van 5.428 euro per jaar aan stortingen zonder belastingaangifte.

Het is verstandig om deze fiscale aspecten te overleggen met een belastingadviseur of financieel adviseur om de meest voordelige optie te kiezen.

Welke Spaarvormen zijn Beschikbaar?

Er zijn verschillende manieren om geld te sparen voor je kind, afhankelijk van je financiële doelen en je wensen:

  • Kinderspaarrekening: Een eenvoudige manier om geld te sparen voor je kind. Je ontvangt rente, en sommige banken bieden bonussen of welkomstcadeaus.
  • Reguliere spaarrekening: Op naam van je kind of jezelf. Je kunt het geld later aan je kind schenken.
  • Beleggen: Voor ouders die bereid zijn om risico te nemen, kan beleggen een extra opbrengst opleveren.
  • Maandelijkse stortingen: Je kunt kiezen voor een vast bedrag per maand, wat helpt bij discipline.

De keuze voor een spaarvorm hangt af van je wensen, je financiële mogelijkheden en de wensen van je kind. Het is verstandig om verschillende opties te vergelijken om de beste keuze te maken.

Inflatie en Sparen

De inflatie speelt een grote rol bij het sparen voor je kind. Veel zaken worden elk jaar duurder, waardoor het spaarbedrag minder koopkracht heeft over de jaren. Bijvoorbeeld: Als je nu 3.060 euro spaart voor een rijbewijs, kost het rijbewijs over 6 jaar waarschijnlijk 3.466 euro bij een inflatie van 2% per jaar.

Om dit te compenseren, is het verstandig om iets meer per maand te sparen. Dit zorgt ervoor dat je doel binnen het gewenste tijdsbestek bereikt kan worden.

Praktijkvoorbeeld: Hoeveel Sparen per Maand?

Stel dat je wilt sparen voor een vierjarige studie. Als je kind nu net geboren is, heb je 18 jaar de tijd. Je wilt 48.000 euro bij elkaar hebben, wat betekent dat je 267 euro per maand moet sparen. Bij een inflatie van 2% per jaar moet je dit bedrag aanpassen, waardoor je ongeveer 300 euro per maand moet sparen.

Een andere situatie: Je wilt sparen voor het rijbewijs van je kind. Je kind is nu 12 jaar oud, en je wilt in 6 jaar tijd (72 maanden) 3.060 euro hebben. Dit betekent dat je 45 euro per maand moet sparen. Bij inflatie van 2% per jaar moet je 48 euro per maand sparen.

Samenwerking met Opa’s en Oma’s

Vele ouders worden ondersteund door opa’s en oma’s bij het sparen voor hun kind. Deze opa’s en oma’s storten vaak een extra bedrag op de spaarrekening van het kind, bijvoorbeeld 500 euro per jaar. Deze extra bijdrage kan belangrijk zijn bij het bereiken van het spaardoel.

Het is verstandig om samen te overleggen over het spaardoel en hoeveel iedereen kan bijdragen. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt verwarring.

Conclusie

Sparen voor je kind is een verantwoordelijke keuze die bijdraagt aan de financiële toekomst van je kind. Het bedrag dat ouders sparen varieert afhankelijk van het doel en het tijdsbestek. Uit onderzoek blijkt dat ouders gemiddeld 50 euro per maand sparen, wat in 18 jaar ongeveer 10.800 euro oplevert. Bij inflatie is het verstandig om iets meer per maand te sparen.

De keuze voor een spaardoel, de fiscale aspecten, en de spaarvormen zijn belangrijke overwegingen bij het sparen voor je kind. Het is verstandig om vroeg te beginnen met sparen, want hoe eerder je start, hoe lager het maandelijks benodigde bedrag. Door samen te werken met opa’s en oma’s en door verschillende spaarvormen te vergelijken, kun je een slimme keuze maken die het beste bij jouw situatie past.

Bronnen

  1. 24baby.nl - Hoe sparen voor je kind?
  2. kekmama.nl - Bedrag sparen ouders
  3. spaarrente.nl - Hoeveel sparen voor kind
  4. porterenee.nl - Sparen voor je kind
  5. hetgeldcollege.nl - Hoeveel sparen voor kind
  6. zwangerschapspagina.nl - Hoeveel sparen voor
  7. centraalbeheer.nl - Sparen voor kind
  8. rente.nl - Hoeveel sparen voor kind
  9. abnamro.nl - Sparen voor je kind
  10. klusidee.nl - Hoeveel mbar voor drukregelaar
  11. wij.nl - Sparen voor je kind
  12. geld.nl - Hoeveel sparen voor kind
  13. babyhelp.nl - Hoeveel mag een kind op zijn spaarrekening
  14. nibud.nl - Sparen met een doel

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven