logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Vastzittend Slijm bij Kinderen: Oorzaken, Herkenning en Behandeling

Hoesten is een veelvoorkomende reactie bij kinderen, en vaak een teken dat het lichaam hard werkt om de luchtwegen schoon te houden. Echter, vastzittend slijm kan een bron van ongemak zijn voor zowel het kind als de ouders. Dit artikel biedt een overzicht van de oorzaken, herkenning en mogelijke behandelingen van vastzittend slijm bij kinderen, met name gericht op de leeftijd van twee jaar en jonger, gebaseerd op beschikbare informatie.

Wat is Vastzittend Slijm?

Slijm is een natuurlijke substantie die door de luchtwegen wordt geproduceerd om irritaties te verminderen en ziektekiemen te vangen. Het dient als een beschermende barrière en helpt bij het verwijderen van stof, allergenen en virussen. Bij een verkoudheid of infectie produceert het lichaam meer slijm om de infectie te bestrijden. Wanneer dit slijm dik en taai wordt, kan het vast komen te zitten in de luchtwegen, wat leidt tot vastzittende hoest. Dit wordt ook wel slijmhoest genoemd.

Oorzaken van Vastzittend Slijm

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de vorming van vastzittend slijm bij kinderen. Een veelvoorkomende oorzaak is een virale infectie, zoals een verkoudheid of griep. Wanneer de luchtwegen geprikkeld zijn, produceert het lichaam extra slijm. Andere mogelijke oorzaken zijn allergieën, rook (of meeroken), en in zeldzame gevallen, een longontsteking. Bij kinderen jonger dan twee jaar kan het moeilijker zijn om slijm effectief op te hoesten, wat de situatie kan verergeren.

Verschillende Types Slijmvorming

Er zijn verschillende types slijmvorming die bij kinderen kunnen voorkomen. Heldere en overvloedige slijmvorming is vaak een teken van een verkoudheid en gaat gepaard met niezen. Dikke en overvloedige slijmvorming treedt op wanneer de verkoudheid aanhoudt en het lichaam dikker slijm aanmaakt. Groene of gele slijmvorming kan wijzen op een bacteriële infectie, waarbij witte bloedcellen vechten tegen de ziekteverwekkers.

Herkenning van Vastzittend Slijm

Het herkennen van vastzittend slijm is belangrijk om de juiste maatregelen te kunnen nemen. Symptomen kunnen variëren, maar omvatten vaak een hoest die gepaard gaat met het ophoesten van slijm, benauwdheid, een zware borst, en soms koorts. Bij baby's kan vastzittend slijm leiden tot moeite met ademhalen, slapeloosheid, en zelfs braken. Een vastzittende hoest kan lijken op een droge kriebelhoest, maar het verschil is dat er bij een vastzittende hoest daadwerkelijk slijm wordt geproduceerd.

Behandeling en Verlichting

Er zijn verschillende manieren om vastzittend slijm te behandelen en de symptomen te verlichten. Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste verkoudheden en virale infecties vanzelf overgaan, maar er zijn stappen die je kunt nemen om het kind te helpen.

Stomen

Stomen kan helpen om het slijm los te maken. Dit kan door samen met het kind in een warme badkamer te zitten terwijl de douche of kraan loopt, waardoor er stoom ontstaat. Let op dat het water niet te heet is om verbranding te voorkomen. Stomen boven een kom met heet water wordt afgeraden bij baby's vanwege het risico op brandwonden.

Vochttoediening

Voldoende vochttoediening is cruciaal. Het drinken van voldoende water, melk of vruchtensap helpt om het slijm te verdunnen en het makkelijker op te hoesten.

Hoofdeinde Omhoog

Het hoofdeinde van het bedje iets omhoog zetten kan helpen om het slijm in de keel te houden en een nachtelijke hoestbui te voorkomen. Dit kan gedaan worden door een handdoek onder het matrasje te leggen.

Honing

Voor kinderen ouder dan 12 maanden kan honing een verzachtende werking hebben op de keel en helpen bij het losmaken van slijm. De suikers in honing trekken vocht aan, waardoor de slijmvorming vermindert.

Neusspray of Neuspomp

Bij verstopte neus kan een zoutoplossing neusspray of een neuspomp helpen om het slijm te verwijderen. Een neuspomp kan ook gebruikt worden om slijm uit de keel te verwijderen, maar dit moet voorzichtig gebeuren om irritatie te voorkomen.

Hoestdrank

Hoestdrank kan overwogen worden voor kinderen ouder dan 6 maanden, maar het is belangrijk om de bijsluiter goed te lezen en de juiste dosering te volgen. Hoestdrank dempt de hoestprikkel niet, maar verzacht de keel.

Overige Tips

  • Ventileer de kinderkamer goed.
  • Vermijd roken in huis.
  • Gebruik eventueel een koele nevelbevochtiger.

Wanneer een Arts Raadplegen?

Hoewel de meeste gevallen van vastzittend slijm vanzelf overgaan, zijn er situaties waarin het raadzaam is om een arts te raadplegen. Dit is het geval als:

  • Het kind jonger is dan 3 maanden en langer dan een paar uur hoest.
  • Het kind bloed ophoest.
  • Het kind niet normaal kan spreken door de hoest.
  • Het kind uitgedroogd is (duizeligheid, slaperigheid, droge mond, ingevallen ogen, weinig tranen, minder plassen).
  • Het kind een stoffige blauwe kleur krijgt, moeite heeft met ademhalen of benauwd is.
  • De symptomen langer dan een paar dagen aanhouden.

Preventie

Hoewel het niet altijd mogelijk is om vastzittend slijm te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om de kans te verkleinen. Zorg voor een goede hygiëne, vermijd contact met zieke mensen, en zorg voor een gezonde leefstijl met voldoende rust en een evenwichtige voeding.

Conclusie

Vastzittend slijm is een veelvoorkomend probleem bij kinderen, dat vaak gepaard gaat met een verkoudheid of infectie. Door de oorzaken en symptomen te herkennen, en de juiste maatregelen te nemen, kan het ongemak voor het kind worden verlicht. Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste gevallen vanzelf overgaan, maar dat het raadzaam is om een arts te raadplegen als de symptomen ernstig zijn of aanhouden.

Bronnen

  1. Babyhelp.nl
  2. Mens en Gezondheid
  3. Etos
  4. Jebentmama.nl
  5. Etos
  6. Wij.nl
  7. Thuisarts.nl
  8. Babyhelp.nl
  9. CJG043.nl
  10. Jebentmama.nl
  11. Longfonds.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
info@kinderopvanglappelein.nl

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven