Kinderwagenziekte: Oorzaken, Preventie en Tips voor een Reis zonder Zorgen
juni 18, 2025
Een goede samenwerking tussen ouders en kinderopvang, ook wel pedagogisch partnerschap genoemd, is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen en de kwaliteit van de opvang. Het opbouwen en onderhouden van een gelijkwaardige en open relatie met ouders is geen eenvoudige taak, maar levert aanzienlijke voordelen op. Dit artikel belicht de verschillende aspecten van pedagogisch partnerschap, gebaseerd op inzichten uit landelijke data en wetenschappelijke bronnen.
Om opvang of onderwijs van hoge kwaliteit te kunnen bieden, is diepe kennis en inzicht nodig van ieder kind en gezin. Pedagogisch professionals verkrijgen een goed beeld van kind en thuis via het opbouwen en onderhouden van relaties met alle ouders [1]. Idealiter nemen pedagogisch professionals hierbij het initiatief en voelen ze zich verantwoordelijk voor het ontwikkelen van positief pedagogisch partnerschap, hoe spannend dit soms ook kan zijn. Het streven is dat de kinderopvang en het onderwijs in het algemeen en pedagogisch professionals in het bijzonder alle kinderen en gezinnen een warm welkom bieden, rekening houdend met de taal, cultuur en achtergrond die ouders en kind meebrengen [1]. Ouders kennen hun kinderen goed en spelen een cruciale rol in hun spelen, leren en ontwikkelen. Kinderen die thuis een stimulerend leerklimaat ervaren, doen het beter in voorschoolse voorzieningen en op school [3].
"Werken in de kinderopvang betekent ook samenwerken met ouders. Maar hoe ga je dat partnerschap aan? En hoe zorg je ervoor dat er een basis is voor duurzame en respectvolle samenwerking? En wat levert het op?" [2]. Het opbouwen van dit partnerschap vraagt bepaalde vaardigheden van pedagogisch professionals, een bepaalde houding en het loslaten van eigen opvattingen en overtuigingen.
Respect in de relatie tussen pedagogisch professionals en ouders betekent het erkennen en waarderen van elkaars rol, kennis en inzichten en het omgaan met elkaar op een gelijkwaardige, open en empathische manier in het belang van het kind [1]. Strategieën die respect stimuleren zijn onder meer het luisteren naar en leren van ouders, het nemen van de tijd om ouders te begrijpen, het vragen naar hun wensen, behoeften, verlangens en verwachtingen, en het proberen te integreren van hun normen en waarden in het aanbod, programma, activiteiten en materialen [1].
Het stimuleren van deelname in de groep is ook belangrijk. Ouders kunnen worden uitgenodigd op de groep, bijvoorbeeld door hen te vragen een familierugzak te vullen met voorwerpen, foto’s, speelgoed en documenten die het verhaal van het kind en gezin vertellen. Dit kan een leuke gezamenlijke kringactiviteit worden [1]. Pedagogisch professionals kunnen ouders ook aanmoedigen om te laten zien wie ze zijn, bijvoorbeeld door hen te vragen informatie en ervaringen op de groep te delen die maken wie ze zijn, zoals hun favoriete vakantiebestemming, werk of hobby [1].
Een studie in de kinderopvang richt zich op de ontwikkeling en verzorging van kinderen, evenals op de pedagogische en didactische aspecten van de kinderopvang [3]. Dit kan omvatten onderwerpen zoals ontwikkelingspsychologie, kinderrechten, kinderopvangwetgeving, pedagogische aanpakken en methodieken, communicatie en samenwerking met ouders en andere betrokkenen [3]. Een opleiding tot pedagogisch medewerker kan op verschillende niveaus worden gevolgd, variërend van MBO tot HBO [3]. De opleiding bevat onder andere onderwerpen zoals pedagogiek, ontwikkelingspsychologie, pedagogische hulpverlening en pedagogische aanpakken [3].
Pedagogisch professionals onderstrepen het belang van pedagogisch partnerschap, maar juist op de BSO lijkt dit het moeilijkst [2]. Vaak wordt de BSO gezien als vrijetijdsbesteding, terwijl er ook veel aan ontwikkelingsstimulering en talentontwikkeling wordt gedaan. Oudere kinderen hebben vaak al meer verantwoordelijkheden en gaan soms zelfstandig naar huis, waardoor het contact met ouders minder is. En ouders denken soms dat hun kinderen zelf alles vertellen, terwijl de observaties van de pedagogisch medewerker ook waardevol zijn [2].
Open blik en goede communicatie zijn cruciaal. In de communicatie met de ouders kunnen cruciale momenten worden onderscheiden: het eerste (telefonisch) contact, rondleiding op de locatie, intake, de gesprekken bij het ophalen, de communicatie vanuit de rol als mentor, een ‘zorggesprek’ wanneer blijkt dat het kind net iets extra’s nodig heeft of een exitgesprek bij het beëindigen van de plaatsing [2]. Allemaal momenten waarop de pedagogisch professional kan uitblinken.
Ook het organiseren van ouderbijeenkomsten, zoals informatie- of thema-avonden, inloopavonden of andere activiteiten zoals een jaarfeest of viering, kan de relatie versterken [8]. Ouders, pedagogisch medewerkers en soms ook kinderen zien elkaar in andere omstandigheden en komen op een andere manier in gesprek [8].
Ondanks het belang van pedagogisch partnerschap, stuiten pedagogisch medewerkers steeds vaker op weerstand wanneer zij moeilijke onderwerpen aankaarten, zoals het gedrag of handelen van een kind [10]. Feedback over mogelijk problematisch gedrag wordt niet altijd geaccepteerd en kan leiden tot defensieve of zelfs agressieve reacties van ouders [10]. Dit zet niet alleen de relatie tussen ouders en de kinderopvang onder druk, maar maakt het ook lastig om in het belang van het kind te handelen [10].
Een zorgwekkende ontwikkeling is de toename van grensoverschrijdend gedrag door ouders richting medewerkers [10]. Pedagogisch medewerkers en managers krijgen te maken met scheldpartijen, verbale bedreigingen en in sommige gevallen zelfs fysieke agressie [10]. Deze situaties zorgen voor stress en kunnen de werksfeer ernstig verstoren. Weerbaarheidstrainingen worden daarom steeds vaker een noodzaak [10].
Het is wetenschappelijk bewezen dat de kwaliteit van de kinderopvang hoger is als kinderopvangorganisaties goed samenwerken met ouders [6, 14]. Ouderbetrokkenheid is een van de versterkende factoren in de kwaliteit van de opvang [14]. Als een kinderopvangorganisatie jarenlang niet hoort wat er beter kan of de adviezen negeert, ontstaat er een blinde vlek in de organisatie [14].
De Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK) heeft een factsheet ontwikkeld om organisaties te helpen bij het vormgeven van pedagogisch partnerschap [4]. De factsheet bevat tips voor het opstellen van een visie op pedagogisch partnerschap én voor het toepassen ervan in de dagelijkse praktijk [4].
Om ouders beter te betrekken bij het beweeggedrag en de motorische ontwikkeling van kinderen, is de toolkit Pedagogisch Partnerschap (PePa) ontwikkeld [11]. Deze toolkit is het resultaat van een onderzoek waarbij de onderzoeksgroep samen met het werkveld praktijkgericht onderzoek heeft uitgevoerd [11]. Het onderzoek richtte zich op het begrijpen van de overtuigingen en barrières van zowel ouders als professionals, en onderzocht hoe professionals beter kunnen inspelen op de behoeften van ouders [11].
Ouders hebben medezeggenschapsrecht in de kinderopvang [6]. Dit betekent dat zij invloed kunnen uitoefenen op het beleid van de kinderopvangorganisatie. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun rechten en deze ook daadwerkelijk benutten [6].
Pedagogisch partnerschap is een essentieel onderdeel van kwalitatief hoogwaardige kinderopvang. Het vereist een respectvolle en open communicatie, een actieve rol van de pedagogisch medewerker en een bewustzijn van de rechten en verantwoordelijkheden van zowel ouders als de kinderopvangorganisatie [1, 2, 4, 6, 10, 11, 14]. "Een goede samenwerking tussen kinderopvang en ouders is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en de kwaliteit van de kinderopvang" [4]. Door samen te werken aan een positief pedagogisch partnerschap, kunnen we de best mogelijke ontwikkelingsomgeving creëren voor alle kinderen. Het is van groot belang dat opvangorganisaties luisteren naar ouders, hun adviezen serieus nemen en samen met hen werken aan een optimale opvang [6, 14].
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet