Waterbreuk bij Kinderen: Oorzaken, Behandeling en Wanneer een Operatie Nodig Is
juni 18, 2025
Spelen in en rondom water is heerlijk, vooral tijdens warm weer. Veel ouders brengen hun kinderen graag naar het zwembad, de zee of een meer. Echter, er gebeuren nog steeds te veel ongelukken in en rondom water. "Kinderen onder de 5 jaar lopen het meeste risico op verdrinking, met name kinderen van 1 en 2 jaar oud," aldus diverse rapporten. Op deze leeftijd kunnen kinderen nog niet zwemmen en zijn ze te jong om dat al te leren. Het is cruciaal om te begrijpen hoe snel en geruisloos verdrinking kan optreden, zelfs in een laagje water van slechts 10 centimeter diep.
Een veelvoorkomende misvatting is dat kinderen die verdrinken, spartelen of gillen. Het kenniscentrum VeiligheidNL waarschuwt echter dat de meeste kinderen juist snel en zonder geluid kunnen verdrinken. Dit maakt het extra gevaarlijk, omdat ouders en verzorgers mogelijk niet direct opmerken dat er iets mis is. "Kinderen verdrinken zonder geluid," benadrukt een veiligheidsexpert. Dit is vooral zorgwekkend omdat ouders vaak afgeleid zijn door bijvoorbeeld hun smartphone of een boek. Het is daarom van essentieel belang om altijd alert te zijn en je kind nooit uit het oog te verliezen.
Om verdrinking te voorkomen, zijn er vier cruciale veiligheidsadviezen, ook wel bekend als “De 4 van Veilig in en om Water”:
Deze adviezen zijn niet alleen belangrijk voor ouders, maar ook voor gastouders en andere verzorgers. "Als je met een groep bent, spreek dan goed af wie er op je kind let. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders dat doet," adviseert VeiligheidNL.
De veiligheidsrisico's variëren afhankelijk van de watersituatie. Zo is het belangrijk om te weten dat zwemvleugels en zwembandjes hulpmiddelen zijn, maar geen vervanging voor toezicht. "Zwemvleugels of een drijfpakje zijn hulpmiddelen om te blijven drijven maar geen reddingsmiddel," waarschuwt een expert. Ook in open water, zoals de zee of een rivier, zijn er extra risico's, zoals stroming en kouder water. "Zwemmen in een recreatieplas of in zee is voor kinderen heel anders dan zwemmen in het zwembad waar ze hun zwemdiploma haalden," wordt opgemerkt.
Bij het gebruik van zwembaden is het belangrijk om te controleren of de waterkwaliteit goed is. In meren, plassen en kanalen kan blauwalg voorkomen, vooral bij warm weer. "Je kunt blauwalg herkennen aan een heldergroene, groenblauwe of helderblauwe kleur op het water," aldus een bron. Contact met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, hoofdpijn en misselijkheid.
Veel ongelukken gebeuren in en rondom huis, bijvoorbeeld in opblaasbare zwembadjes of vijvers. Het is belangrijk om deze risico's te kennen en passende maatregelen te nemen. "Kleine kinderen raken onbedoeld te water, dit heeft te maken met de ontwikkelingsfase waarin peuters verkeren," wordt uitgelegd. Ze onderzoeken alles in hun omgeving zonder de gevaren te begrijpen. Het is daarom essentieel om kinderen bij water altijd goed in de gaten te houden en nooit alleen te laten.
Voor kinderen met buisjes in de oren of na een ooroperatie kunnen oordoppen nuttig zijn om te voorkomen dat water het middenoor binnendringt. "Oordoppen vormen een fysieke barrière en beschermen de oren tegen binnendringend water," wordt uitgelegd. Ze kunnen ook irritatie door chloor- of zoutwater verminderen en een verstopt gevoel in de oren voorkomen. Echter, oordoppen kunnen ook het gehoor onder water verminderen, wat een nadeel kan zijn tijdens zwemlessen.
Naast waterveiligheid is hygiëne een belangrijk aspect in de kinderopvang. Kinderen op een kinderopvang hebben soms medische zorg nodig, waardoor het belangrijk is om hygiënisch en veilig te handelen. Dit omvat het correct gebruik van thermometers, huid- en wondverzorging, en het schoonmaken en desinfecteren van ruimtes. "Ziekteverwekkers verspreiden zich onder andere via de handen, voedsel en water," wordt benadrukt. Het is belangrijk om de handen regelmatig te wassen en om sieraden te vermijden tijdens risicohandelingen, zoals het verschonen van luiers of het verzorgen van wonden.
Naast veiligheid is het ook belangrijk om kinderen een positieve ervaring met water te bieden. "Herinner uw kind eraan dat plezier hebben in het water net zo belangrijk is als leren zwemmen," adviseert Zwemschool Lizzy. Door een positieve en speelse benadering te hanteren, kunnen kinderen vertrouwen opbouwen in hun zwemvaardigheden en een liefde voor het water ontwikkelen.
Kindercentra hebben een meldingsplicht bij de GGD als er zieke kinderen zijn met bepaalde aandoeningen, zoals maag-darmproblemen, geelzucht of huiduitslag. Dit is belangrijk om de verspreiding van infectieziekten te voorkomen.
Veiligheid in en rondom water is een onderwerp dat serieuze aandacht vereist. Door de vier basisveiligheidsadviezen te volgen – altijd zicht hebben op je kind, je niet laten afleiden, dichtbij blijven en nooit weglopen – kunnen ouders en verzorgers een groot deel van de risico's verminderen. Het is cruciaal om te onthouden dat verdrinking snel en geruisloos kan optreden, en dat toezicht altijd de belangrijkste factor is. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke risico's van verschillende watersituaties en om aandacht te besteden aan hygiëne en ziektepreventie, vooral in de kinderopvang. Door deze maatregelen te nemen, kunnen we ervoor zorgen dat kinderen veilig kunnen genieten van het plezier van water. "Met het mooie weer zoeken velen verkoeling in open water. Maar helaas is dit niet altijd zonder gevaar," waarschuwt een bron, benadrukkend dat waakzaamheid en preventie essentieel zijn.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet