logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De Komst van een Nieuw Gezinslid: Een Zachte Overgang voor Je Peuter

De komst van een broertje of zusje is een bijzondere gebeurtenis voor het hele gezin. Voor een peuter kan dit echter een periode van grote verandering en aanpassing zijn. Het is belangrijk om je kind goed voor te bereiden op deze nieuwe fase, zodat de overgang zo soepel mogelijk verloopt. Dit artikel biedt informatie en adviezen, gebaseerd op inzichten van pedagogen en slaapcoaches, over hoe je je peuter kunt begeleiden bij de komst van een nieuw gezinslid.

De Voorbereiding: Open Communicatie en Betrokkenheid

Een goede voorbereiding is essentieel om negatieve reacties of jaloezie te verminderen. Praat met je kind en leg uit dat het gezin gaat groeien en dat hij of zij een grote broer of zus wordt. “Zo stoer!”, aldus experts. Gebruik concrete voorbeelden en betrek je kind bij de voorbereidingen. Laat hem of haar helpen met het uitzoeken van babykleertjes, het opvouwen van luiers, of het versieren van de babykamer. Volgens een rapport is het belangrijk om veranderingen in de thuissituatie, zoals een nieuwe slaapkamer, al vóór de geboorte door te voeren, zodat het kind deze niet direct associeert met de komst van de baby en zich niet “weggezet” voelt.

Het is belangrijk om open te communiceren en vragen eerlijk te beantwoorden, ook over de bevalling. Dit versterkt het vertrouwen van het kind en moedigt aan om met vragen bij de ouders terecht te kunnen. Prentenboeken kunnen de situatie op een laagdrempelige manier verduidelijken, doordat ze precies laten zien wat er gebeurt, zoals een baby in de buik van mama die groeit.

Emoties Erkennen en Ruimte Geven

De komst van een broertje of zusje kan verschillende emoties oproepen bij een peuter. Sommige kinderen reageren enthousiast, terwijl anderen angst, onzekerheid of jaloezie ervaren. Het is cruciaal om alle emoties te erkennen en ruimte te geven. Zeg bijvoorbeeld: “Ik zie dat je het spannend vindt dat de baby komt. Dat is helemaal oké.” Dit helpt je kind om zijn of haar gevoelens te uiten zonder zich ervoor te schamen.

Het is belangrijk om realistisch te zijn. Een peuter kan het concept van een broertje of zusje pas echt begrijpen wanneer de baby geboren is. Ouders romantiseren soms de situatie te veel, door te zeggen dat de peuter straks iemand heeft om mee te spelen. Een peuter kan echter pas met een jonger broertje of zusje spelen wanneer die minstens anderhalf jaar oud is, en dan maakt het jongere kind vaak nog veel stuk of pakt het speelgoed af. Het is oké als het op sommige momenten even niet leuk is.

De Rol van Grote Broer of Zus

Geef je kind een rol als grote broer of zus. Laat hem of haar kleine taakjes doen, zoals een doekje aangeven of een liedje zingen voor de baby. Dit versterkt het gevoel van eigenwaarde en betrokkenheid. Door je peuter of kleuter een ‘grote broer’ of ‘grote zus’-rol te geven, laat je hem of haar zich betrokken voelen bij de komst van de baby. Het is belangrijk om te benadrukken dat ze nu een belangrijke taak hebben: zorgen voor hun broertje of zusje.

Betrek je kind bij de zorg voor de baby, maar verwacht niet te veel. Het is belangrijk om te onthouden dat een peuter nog niet in staat is om de volledige verantwoordelijkheid voor een baby te dragen.

Slaap en Routines: Stabiliteit in Verandering

De komst van een baby kan de slaapgewoontes van je peuter verstoren. Het is belangrijk om een gevoel van veiligheid te creëren door vaste routines rondom bedtijd zoveel mogelijk aan te houden. Zorg voor een rustige omgeving waarin je kind zich veilig en geborgen voelt. Een bekend verhaaltje voorlezen of een knuffelmomentje kan helpen om je peuter te laten ontspannen en zich veilig te voelen.

Een consistente bedtijdroutine is cruciaal. Probeer de bedtijdroutine zoveel mogelijk zonder de newborn te doen, deze 1 op 1 tijd met mama of papa kan voor het oudste kind heel erg fijn zijn. Een visuele timer kan handig zijn om het slaapritueeltje af te bakenen. Het bedtijdritueeltje kan ook het ideale moment zijn om te polsen of je kindje met vragen zit over de komst van zijn/haar broertje of zusje.

Het is belangrijk om te beseffen dat veranderingen in de gezinssamenstelling stress en onzekerheid kunnen veroorzaken, wat zich kan uiten in slechter slapen en slaapproblemen.

Aandacht Verdelen en Quality Time

Met een nieuwe baby in huis kan het lijken alsof alle aandacht naar de jongste gaat. Door bewust wat extra tijd en aandacht te geven aan je oudere kind, laat je zien dat hij of zij nog steeds even belangrijk is. Kleine gebaren, zoals samen een boekje lezen of even spelen voor het slapen gaan, maken een groot verschil.

Plan elke dag een moment in voor 1-op-1 tijd met je peuter. Dit hoeft niet lang te duren – een kort moment van onverdeelde aandacht kan al veel betekenen. Zo voelt je peuter zich gezien en gewaardeerd, wat rust kan geven.

Omgaan met Uitdagingen en Terugvalletjes

Het is niet ongebruikelijk dat een peuter tijdelijk terugvalt in oude gewoontes of gedragingen, zoals vaker wakker worden of een beetje extra huilen. Blijf kalm en geduldig, en bied de nodige steun. Het kan helpen om met vaste routines en een duidelijke structuur weer rust in de slaapgewoontes te brengen.

Wees je bewust van mogelijke nadelen van een groot leeftijdsverschil tussen de kinderen, zoals weinig gedeelde interesses of een verlies van de ‘broer/zus’ dynamiek. Ouders kunnen ook minder energie en fysieke fitheid hebben, wat het opvoeden van een jong kind zwaarder kan maken.

Hoogsensitieve Kinderen: Extra Aandacht

Voor een hoogsensitief kind kan de komst van een broertje of zusje extra intens aanvoelen. Hoogsensitieve kinderen nemen prikkels diep in zich op, voelen emoties sterk aan en kunnen snel overweldigd raken. Bereid je kind ruim van tevoren voor, geef ruimte voor emoties, betrek hem of haar bij de voorbereidingen en laat hem of haar kleine taakjes doen.

Professionele Ondersteuning

Als je je zorgen maakt over de aanpassing van je peuter, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een orthopedagoog of een slaapcoach kan je advies en ondersteuning bieden. Er bestaan cursussen voor peuters en kleuters die concrete ondersteuning bieden voor ouders om hun oudere kind te helpen met slaap en emotionele aanpassing na de komst van een broertje of zusje.

Conclusie

De komst van een broertje of zusje is een grote verandering voor je peuter. Door open te communiceren, emoties te erkennen, je kind te betrekken bij de voorbereidingen, en de routines zoveel mogelijk te handhaven, kun je de overgang zo soepel mogelijk laten verlopen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en je kind de tijd te geven om te wennen aan de nieuwe situatie. “Door begrip, geduld en een liefdevolle benadering help je je kind om deze verandering op een positieve manier te ervaren.” Het creëren van een veilige en liefdevolle omgeving is essentieel om je peuter te helpen zich aan te passen aan de komst van een nieuw gezinslid en de band tussen de kinderen te laten bloeien.

Bronnen

  1. https://www.hetnieuwsvanwestvlaanderen.be/nieuw-broertje-of-zusje-op-komst-zo-pak-je-het-aan/
  2. https://www.famme.nl/wat-te-doen-peuter-jaloers-pasgeboren-baby/
  3. https://friesland.headliner.nl/item/hoe-bereid-je-je-kind-voor-op-de-komst-van-een-broertje-of-zusje-opvoedkwestie-lc-101718
  4. https://www.mamabaas.be/peuter/spelen/mijn-peuter-hoe-ontwikkelt-het-spelen-zich-bij-een-kind
  5. https://www.derozedoos.be/nl/baby/ontwikkeling-van-de-baby/baby-maand-per-maand/slapen-na-de-komst-van-een-broertje-of-zusje-hoe-help-je-je-peuter-of-kleuter-omgaan-met-de
  6. https://snugglesanddreams.com/peuters-kleuters/slechter-slapen/
  7. https://www.famme.nl/peuter-voorbereiden-tweede-kind/
  8. https://perfectbaby.nl/blog/shirt-ik-word-grote-zus-prenatal.html
  9. https://kleinewonder.nl/hoe-bereid-je-je-kindje-voor-op-een-broertje-of-zusje/
  10. https://opvoedenmetleen.be/een-broertje-of-zusje-op-komst-hoe-bereid-je-je-kind-voor/
  11. https://ingebeleeft.nl/de-komst-van-een-broertje-of-zusje-hoe-begeleid-je-een-hoogsensitief-kind/
  12. https://www.mamabaas.be/mama-worden/zwanger-worden/de-impact-van-een-nakomertje-op-je-gezin

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven