logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Protocollen en werkinstructies voor het afhandelen van ongevallen in kinderopvang

In de kinderopvang wordt de veiligheid van de kinderen altijd als eerste prioriteit genomen. Daarom zijn er duidelijke protocollen en werkinstructies opgesteld om ongevallen of calamiteiten correct en snel af te handelen. Deze richtlijnen zijn bedoeld om zowel de kinderen als de begeleidende medewerkers te beschermen en te zorgen voor een gestructureerde reactie bij incidenten. In dit artikel worden de relevante protocollen en aanbevolen procedures besproken, gebaseerd op de beschikbare informatie uit betrouwbare bronnen.

Inleiding

In de kinderopvang zijn er verschillende scenario’s waarin een kind kan lopen tegen een ongeval of waarin er sprake is van een calamiteit. Om dit soort situaties professioneel en efficiënt te kunnen afhandelen, hanteren kinderopvangorganisaties protocollen die zijn opgesteld op basis van wettelijke kwaliteitseisen en beleidsregels. Deze protocollen zijn onder andere gericht op zonbescherming, vermissing, ziektebehandeling, vervoer en hygiëne. In het geval van grotere ongevallen of calamiteiten wordt er terechtgebracht bij het Protocol en werkinstructie Ongevallen en Calamiteiten.

Deze richtlijnen zijn niet alleen bedoeld om directe maatregelen te nemen bij een incident, maar ook om preventief te werken aan het voorkomen van ongevallen. In het Protocol Brandveiligheid, bijvoorbeeld, worden maatregelen genoemd die gericht zijn op het voorkomen van branden, terwijl het Protocol Ziekte en Medicijngebruik richtsnoeren biedt voor het omgaan met ziekteklachten en het gebruik van medicijnen in de opvang. Ook het Protocol Vermissing is van belang in het kader van veiligheid, omdat het om spoedacties gaat bij het ontbreken van een kind.

In dit artikel worden deze protocollen besproken, met aandacht voor de praktische toepassing, de verantwoordelijkheden van medewerkers en de wettelijke kaders waarop ze gebaseerd zijn.

Protocollen voor het afhandelen van ongevallen

1. Protocol en werkinstructie Ongevallen en Calamiteiten

Het Protocol en werkinstructie Ongevallen en Calamiteiten is een kernrichtlijn binnen de kinderopvang. Hierin worden de stappen beschreven die moeten worden genomen bij het voorkomen, het afhandelen en het registreren van incidenten. Het protocol is opgesteld om zowel kleine als grotere ongevallen efficiënt en veilig te kunnen afhandelen.

Werkwijze bij ongevallen:

  • Kleine ongevallen: In het geval van kleine ongevallen, zoals een kleine wond of een val zonder ernstige gevolgen, wordt het incident direct beoordeeld en wordt EHBO toegepast indien nodig. De ouders worden op de hoogte gebracht van het incident en eventueel wordt er contact opgenomen met de huisarts als nodig.

  • Grotere ongevallen: Bij grotere ongevallen of calamiteiten wordt het Protocol Ongevallen en Calamiteiten onmiddellijk ingezet. Dit protocol bevat duidelijke stappen, zoals het informeren van ouders, het contact opnemen met hulpdiensten, het registreren van het incident en het uitvoeren van noodmaatregelen.

Verantwoordelijkheid van medewerkers:

  • Pedagogisch medewerkers zijn verantwoordelijk voor het snel herkennen van incidenten en het terechtbrengen van het juiste protocol.
  • Het protocol bevat ook instructies voor het uitvoeren van een noodverklaring, zoals het informeren van ouders en hulpdiensten.
  • Er is een duidelijke procedure voor het registreren van incidenten in het ongevallenregistratieformulier.

2. Protocol Brandveiligheid

Het Protocol Brandveiligheid is een essentieel onderdeel van de kinderopvang. Het protocol is bedoeld om branden te voorkomen, maar ook om te reageren in het geval van brand of rookontwikkeling. De richtlijn bevat instructies voor medewerkers over het gedrag tijdens een brand, de evacuatieprocedure en de communicatie met ouders en hulpdiensten.

Belangrijke maatregelen:

  • Reguliere brandoefeningen zijn verplicht om zowel medewerkers als kinderen te oefenen in het gedrag bij brand.
  • Brandmeldsystemen en blussystemen moeten aanwezig zijn en regelmatig worden gecontroleerd.
  • Er is een noodplan voor de evacuatie van kinderen en medewerkers.

3. Protocol Vermissing

Het Protocol Vermissing is van groot belang bij het snel en veilig afhandelen van het geval dat een kind vermist is. Het protocol bevat duidelijke stappen, zoals het informeren van ouders, het informeren van de politie en het zoeken naar het kind.

Instructies bij vermissing:

  • In het geval dat een kind vermist is, wordt het Protocol Vermissing onmiddellijk ingezet.
  • De ouders worden op de hoogte gebracht en wordt contact opgenomen met de politie.
  • Er wordt een zoekactie gestart binnen de opvanglocatie en in de omgeving.

Vervoerprotocollen

Vervoer is een belangrijk onderdeel van de kinderopvang, met name bij uitstapjes of bij het vervoer van kinderen van school naar de opvanglocatie. Hier zijn verschillende protocollen in gebruik om veiligheid en orde te waarborgen.

1. Lopend vervoer

Bij lopend vervoer van kinderen van school naar de opvanglocatie wordt er overleg gepleegd met en schriftelijke toestemming van ouders. Kinderen die in groepsverband lopen, worden begeleid door een of meerdere pedagogisch medewerkers. Het aantal begeleiders hangt af van het aantal kinderen. Kinderen en medewerkers dragen felgekleurde hesjes om herkenbaar te zijn.

2. Vervoer per Stint

Bij vervoer per Stint zijn er vaste verzamelplaatsen op de scholen waar de kinderen worden opgehaald. Kinderen dragen in de Stint altijd een gordel voor veiligheid.

3. Vervoer per auto of bus

Bij vervoer per auto of bus gelden bepaalde afspraken. De eigenaar van de auto is verzekerd en heeft een inzittendenverzekering. De pedagogisch medewerker heeft een geldig rijbewijs en minstens één jaar rijervaring. Kinderen dragen altijd een gordel. Voor kinderen onder de 1.35 meter is het gebruik van een stoelverhoger verplicht.

Hygiëne en preventie

Hygiëne is een essentieel onderdeel van de kinderopvang. Hierbij wordt bijvoorbeeld het Protocol Vermissing en het Protocol Ziekte en Medicijngebruik ingezet om ziekteverspreiding te voorkomen en incidenten te beheren.

1. Protocol Ziekte en Medicijngebruik

In dit protocol worden richtsnoeren gegeven voor het omgaan met ziekteklachten bij kinderen in de opvang. Het protocol bevat instructies voor de toegang tot medicijnen, de dosering en het afhandelen van ziekteklachten. De ouders worden op de hoogte gehouden van eventuele ziekteklachten.

2. Hygiëne na thuiskomst

Bij thuiskomst op het kindercentrum worden de handen van alle kinderen goed gewassen. Dit is een belangrijke maatregel om ziekteverspreiding te voorkomen.

Preventie en risicoanalyse

Buiten het directe afhandelen van ongevallen is er ook aandacht voor preventie. In het Protocol Vermissing en andere protocollen wordt aandacht besteed aan het voorkomen van incidenten. Daarnaast zijn er richtlijnen voor het opstellen van een plan van aanpak waarin preventieve maatregelen worden beschreven.

Voorbeelden van preventieve maatregelen:

  • Reguliere inspecties van de opvanglocatie om mogelijke gevaren te detecteren.
  • Opleidingen voor medewerkers in EHBO en veiligheidsprocedures.
  • Het gebruik van duidelijke protocollen en werkinstructies om onduidelijkheden te voorkomen.

Conclusie

Het afhandelen van ongevallen in de kinderopvang is een essentieel onderdeel van de veiligheid en zorg voor kinderen. Door middel van duidelijke protocollen en werkinstructies is het mogelijk om incidenten efficiënt en professioneel te beheren. Deze richtlijnen zijn niet alleen bedoeld voor het directe afhandelen van incidenten, maar ook voor het voorkomen van ongevallen en het verhogen van de veiligheid. Door middel van preventie, opleiding en duidelijke procedures kan de kinderopvang zorgen voor een veilige omgeving voor kinderen.

Het gebruik van protocollen zoals het Protocol Ongevallen en Calamiteiten, het Protocol Brandveiligheid en het Protocol Vermissing helpt om zowel kleine als grotere incidenten op een gestructureerde manier af te handelen. Daarnaast is vervoer en hygiëne ook onderdeel van de veiligheid in de kinderopvang, waarbij er duidelijke richtlijnen zijn opgesteld.

Bronnen

  1. TisKidz Downloads
  2. Protocol Uitstapjes en Vervoer - Dikke Maatjes
  3. Lokale Regelgeving - Kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven