logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Persoonlijke leerdoelen in de kinderopvang: het belang van emotionele veiligheid en sociaal-emootionele groei

In de kinderopvang is het niet alleen de bedoeling dat kinderen zich fysiek goed ontwikkelen, maar ook op het sociaal-emootionele vlak. Persoonlijke leerdoelen vormen een kernaspect van de pedagogische visie in de kinderopvang. Deze doelen gaan uit van het idee dat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen in een omgeving waar emotionele veiligheid centraal staat, waarin ze uitgedaagd worden en waar normen en waarden worden doorgegeven. In dit artikel wordt ingegaan op de essentiële persoonlijke leerdoelen binnen de kinderopvang, zoals emotionele veiligheid, persoonlijke competentie en sociale competentie, en hoe deze bijdragen aan de groei van kinderen in de vroege jeugd.

Persoonlijke leerdoelen en emotionele veiligheid

Een van de kernaspecten van persoonlijke leerdoelen in de kinderopvang is het bieden van emotionele veiligheid. Volgens de pedagogische visie van Flow kinderopvang is emotionele veiligheid de basis voor een goede ontwikkeling van kinderen. Als kinderen zich veilig en op hun gemak voelen, kunnen ze zich beter ontwikkelen en leren. Dit betekent dat de omgeving waarin een kind verkeert, een rol speelt bij het bevredigen van basisbehoeftes zoals veiligheid, toegewijde aandacht en betrokkenheid.

In de praktijk betekent dit dat pedagogisch medewerkers een omgeving creëren waar kinderen zich prettig en veilig voelen. Ze zorgen ervoor dat kinderen zich geaccepteerd voelen, dat hun grenzen gerespecteerd worden en dat ze de ruimte hebben om te experimenteren en te leren. Emotionele veiligheid is een voorwaarde voor het realiseren van andere pedagogische doelen, zoals het bevorderen van persoonlijke en sociale competentie.

De ervaringsgerichte aanpak van welbevinden en betrokkenheid, zoals toegepast in de Leuven-methode, zorgt ervoor dat kinderen niet alleen zich goed voelen, maar ook betrokken worden bij activiteiten die passen bij hun ontwikkelingsniveau. Hierdoor kunnen kinderen zich beter ontwikkelen, zowel op cognitief als op sociaal-emootioneel vlak.

Persoonlijke competentie: zelfstandigheid en veerkracht

Naast emotionele veiligheid draagt het bevorderen van persoonlijke competentie ook bij aan de persoonlijke leerdoelen van kinderen in de kinderopvang. Persoonlijke competentie betreft de ontwikkeling van eigenschappen zoals veerkracht, zelfstandigheid, zelfvertrouwen en flexibiliteit. Deze competenties zijn essentieel om kinderen te voorzien van de vaardigheden om problemen adequaat aan te pakken en zich goed aan te passen aan veranderende omstandigheden.

In de kinderopvang wordt dit bevorderd door kinderen uit te dagen in hun dagelijks leven, zoals het aanmoedigen van zelfstandig spelen, het stellen van keuzes en het opbouwen van verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld, kinderen krijgen de mogelijkheid om zelf te kiezen wat ze spelen, wanneer ze hun kleding aan- of uittrekken of hoe ze hun tijd invullen. Dit stimuleert hun zelfstandigheid en helpt hen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen handelen.

Daarnaast draagt de kinderopvang bij aan de ontwikkeling van cognitieve en motorische vaardigheden, zoals door creatief en actief te spelen, te lezen, te muziekken of te schilderen. Deze activiteiten helpen kinderen om hun eigen grenzen te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen. Het is een proces waarin kinderen leren omgaan met frustratie, succes en tegenslag, wat essentieel is voor het opbouwen van veerkracht.

Sociale competentie: leren omgaan met anderen

Een ander belangrijk persoonlijk leerdoel in de kinderopvang is het bevorderen van sociale competentie. Kinderen leren in de opvang hoe ze vrienden maken, hoe ze met anderen omgaan en hoe ze conflicten kunnen oplossen. In een groepsomgeving is dit een natuurlijke leeromgeving waarin kinderen zich sociaal ontwikkelen.

Pedagogisch medewerkers begeleiden kinderen in hun interacties met anderen en stimuleren hen om bijvoorbeeld te delen, te luisteren naar elkaar en grenzen aan te geven. Ze helpen kinderen bij het opbouwen van vertrouwen en het leren van sociale regels, zoals respect, empathie en samenwerking. Deze vaardigheden zijn essentieel om later in het leven als volwassene goed te functioneren in de samenleving.

De kinderopvang biedt een veilige plek om deze sociale vaardigheden te oefenen, zonder dat kinderen bang zijn voor mislukking. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze conflicten kunnen voorkomen of oplossen en hoe ze zich kunnen verplaatsen in een ander. Door het aanbieden van regels en het geven van positief gedrag een waarde, leren kinderen hoe belangrijk het is om op een respectvolle manier met anderen om te gaan.

Normen en waarden: het leren van samenlevingsregels

Naast persoonlijke en sociale competentie is het leren van normen en waarden ook een belangrijk leerdoel in de kinderopvang. Kinderen leren vanaf jonge leeftijd hoe ze zich gedragen in de groep, hoe ze met regels omgaan en hoe ze zich inpassen in de samenleving. Deze leerdoelen worden onder andere door het gedrag van de pedagogisch medewerkers en de interacties tussen kinderen versterkt.

In de kinderopvang wordt nadruk gelegd op het respecteren van verschillen, zoals bijvoorbeeld in opvoedstijl, culturele achtergrond of persoonlijke voorkeuren. Hierdoor leren kinderen hoe belangrijk het is om anderen te begrijpen en te accepteren. Ze leren ook hoe ze hun eigen grenzen kunnen stellen en tegelijkertijd respect kunnen tonen voor de grenzen van anderen.

De kinderopvang is hierin een ideale omgeving om kinderen te leren hoe normen en waarden worden doorgegeven in de samenleving. Door het tonen van het juiste voorbeeld, het belonen van gewenst gedrag en het corrigeren van ongewenst gedrag, leren kinderen stap voor stap hoe ze zich kunnen gedragen in de groep en in de wereld om hen heen.

Kwaliteit in de kinderopvang: voortdurende ontwikkeling en aanpassing

Een kwalitatief hoogstaande kinderopvang is een noodzakelijke voorwaarde om persoonlijke leerdoelen te realiseren. In de kinderopvang van Flow wordt kwaliteit centraal gesteld, omdat kwalitatieve opvang een grote invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Deze kwaliteit is vooral belangrijk voor kinderen uit kwetsbare gezinnen, omdat zij extra ondersteuning nodig hebben om zich goed te ontwikkelen.

Kwaliteit houdt ook in dat pedagogische inzichten en werkwijzen voortdurend worden bijgesteld en verfijnd. Hierbij wordt rekening gehouden met de veranderende behoeften van kinderen en ouders, evenals met opvoedkundige ontwikkelingen. De kinderopvang blijft kritisch kijken naar de werkwijze van medewerkers en de vraag van ouders en kinderen, zodat het aanbod hierop kan worden afgestemd. Dit maakt de kinderopvang een flexibele en toonaangevende instelling die zich continu ontwikkelt.

Samenwerking met ouders: partners in opvoeding

De kinderopvang ziet ouders als belangrijke partners in de opvoeding van kinderen. In de pedagogische visie staat het bevorderen van een goed contact tussen kinderopvang en ouders centraal. Dit gebeurt onder andere door het aanbieden van regelmatige gesprekken, activiteiten en het betrekken van ouders bij beslissingen die betreffen tot de opvoedingsomgeving van hun kind.

Bijvoorbeeld, ouders kunnen via de kinderwethouders meebeslissen over aspecten van de opvang, zoals de dagindeling of activiteiten. Ook wordt er regelmatig contact gelegd over het gedrag en de ontwikkeling van het kind. Hierdoor wordt een vertrouwensrelatie opgebouwd tussen kinderopvang en ouders, wat weer bijdraagt aan de emotionele veiligheid van het kind.

Conclusie

Persoonlijke leerdoelen in de kinderopvang zijn essentieel voor de groei van kinderen in de vroege jeugd. Door het bieden van emotionele veiligheid, het bevorderen van persoonlijke en sociale competentie en het leren van normen en waarden, wordt de basis gelegd voor een gelukkige en zelfverzekerde ontwikkeling. Deze leerdoelen worden centraal gesteld in de pedagogische visie van de kinderopvang, waarbij de kinderen, maar ook de pedagogisch medewerkers en ouders, een actieve rol spelen.

De kwaliteit van de kinderopvang is hierin een belangrijke voorwaarde. Een kwalitatief hoogstaande opvang zorgt ervoor dat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen en leren in een omgeving die gericht is op hun behoeften en mogelijkheden. Door voortdurende ontwikkeling en samenwerking met ouders, blijft de kinderopvang een waardevolle plek voor kinderen om te groeien en zich te ontwikkelen.

Bronnen

  1. Flow Kinderopvang - Pedagogisch beleidsplan
  2. Expertisecentrum Kinderopvang - Pedagogische kwaliteit
  3. Krabbenkooi - Over onze kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven