logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opzegtermijnen in de kinderopvang: regels voor werknemers en ouders

In de kinderopvangsector zijn opzegtermijnen een belangrijk onderdeel van de regelgeving en werken deze regels voor zowel werknemers als ouders. Het begrijpen van deze termijnen is essentieel voor een vloeiende overgang bij veranderingen in de opvangsituatie, zowel voor de werknemer als voor de opvanginstelling. In dit artikel worden de relevante opzegtermijnen en proceduren uitgebreid toegelicht, op basis van de informatie die beschikbaar is uit de bronnen.

Opzegtermijnen voor ouders

Een aantal duidelijke richtlijnen zijn opgesteld voor ouders die hun kinderopvangregeling willen beëindigen. Zoals vermeld in bron 2, geldt sinds 1 maart 2014 een verplichte opzegtermijn van één maand voor alle kinderopvangorganisaties die zijn ingeschreven bij de Brancheorganisatie Kinderopvang. Deze termijn betekent dat ouders op elk moment van de maand kunnen besluiten om hun kinderopvang te beëindigen, maar dat de opzegging pas vanaf de eerste dag van de volgende maand officieel wordt aangemerkt. Bijvoorbeeld: als een ouder op 23 januari 2024 opzegt, dan is de einddatum 1 februari 2024.

De praktijk kan echter variëren. Sommige opvangorganisaties ronden de termijn naar boven af tot een hele of halve maand. Dit is echter niet verplicht en kan van instelling tot instelling verschillen. Het is daarom belangrijk dat ouders zich richten op de specifieke regels van hun kinderopvanginstelling.

Daarnaast zijn er ook situaties waarin een gereserveerde plaatsing wordt geannuleerd voordat het kind daadwerkelijk is geplaatst. In dat geval geldt een opzegtermijn van twee of drie maanden, afhankelijk van de regels van de betreffende kinderopvangorganisatie (bron 1). Als de termijn wordt overschreden, kunnen kosten van leegstand in rekening worden gebracht aan de ouder. Deze kosten zijn niet deel van de werkgeversbijdrage en kunnen dus niet worden vergoed door de gemeente of werkgever.

Opzegtermijnen voor werknemers

Voor werknemers die gebruikmaken van kinderopvangregelingen binnen hun werkgever, zijn er ook specifieke regels. Zoals vermeld in bron 1, moet de beëindiging van de kinderopvang of van een deel daarvan schriftelijk plaatsvinden bij de kinderopvanginstelling. Bovendien dient een kopie van de opzeggingsbrief ook naar het team administratie p en o van de werkgever te worden gestuurd. Dit geldt ook in het geval dat de opzegtermijn niet in acht wordt genomen. In dat geval kan het kinderopvangcentrum de totale kinderopvangkosten aan de medewerker doorberekenen, inclusief de periode van de opzegtermijn. In dat geval kan de ouder geen werkgeversbijdrage ontvangen.

Een belangrijk moment waarop opzegging verplicht is, is wanneer het kind vier jaar wordt. Op dat moment dient de opzegging met inachtneming van de opzegtermijn te plaatsvinden (bron 1). Dit betekent dat ouders of werknemers vroegtijdig moeten besluiten of ze hun kinderopvang willen beëindigen of aanpassen, zodat de termijn niet overschreden wordt.

Beëindiging van de regeling

Bij het beëindigen van de kinderopvangregeling is het van belang om te weten dat een medewerker die de opvang volledig beëindigt of uit dienst treedt bij de gemeente Stadskanaal, geen recht meer heeft op een werkgeversbijdrage (bron 1). In dit geval is het verplicht om de beëindiging schriftelijk aan het kinderopvangcentrum of gastouderbureau te melden. Indien de werkgeversbijdrage onterecht is verstrekt, kan deze worden teruggevorderd.

In bijzondere gevallen, zoals bij een langdurige arbeidsongeschiktheid van de medewerker, kan de regeling worden stopgezet. In dat geval moet de medewerker zich opnieuw met de kinderopvanginstelling in verband stellen als zij de opvang verder wil laten lopen. Indien dit niet het geval is, dient de opzegging met inachtneming van de geldende opzegtermijn te plaatsvinden.

Aanvragen en wijzigingen

Een medewerker die een bijdrage voor kinderopvang wil aanvragen bij de gemeente Stadskanaal, kan informatie opvragen bij het team administratie p en o of het intranet raadplegen (bron 1). De medewerker is zelf verantwoordelijk voor het informeren bij het kindercentrum over de beschikbare opvangmogelijkheden en de bijbehorende kosten. Vervolgens dient een contract met het kindercentrum te worden afgesloten. De gemeente Stadskanaal dient een kopie van dit contract te ontvangen om de aanvraag voor de werkgeversbijdrage te kunnen verwerken.

Als de medewerker wil uitbreiden of wijzigen van dagdelen, dient zij of hij nieuwe afspraken te maken bij de kinderopvanginstelling. Ook in dit geval dient een kopie van de nieuwe afspraken naar het team administratie p en o te worden gestuurd. Dit zorgt ervoor dat de werkgeversbijdrage correct kan worden berekend en uitbetaald.

Conclusie

De opzegtermijnen in de kinderopvangsector zijn duidelijk vastgelegd in de regelgeving en gelden zowel voor ouders als voor werknemers. Deze regels zijn bedoeld om zowel de opvanginstellingen als de ouders te beschermen en te zorgen voor een vloeiende overgang bij veranderingen in de opvangsituatie. Het is van groot belang dat zowel ouders als werknemers zich richten op de specifieke regels van hun kinderopvanginstelling en de geldende opzegtermijnen nauwkeurig naleven. Dit zorgt voor een transparante en eerlijke omgang in de kinderopvangsector.

Het naleven van deze regels is ook van belang bij het aanvragen van werkgeversbijdrage. Als de opzegtermijn niet wordt gerespecteerd of als de beëindiging van de regeling niet schriftelijk plaatsvindt, kan de werkgeversbijdrage worden teruggevorderd of niet worden uitbetaald. Het is daarom verstandig om altijd schriftelijk af te spreken en de benodigde documenten naar de juiste afdeling te sturen.

In de praktijk kan het voor opvangorganisaties moeilijk zijn om een vrijgemaakte plaats binnen één maand opnieuw te vullen. Het is daarom verstandig dat ouders en werknemers zoveel mogelijk rekening houden met de logistieke aspecten van de opvang. Een vroegtijdige beslissing om de opvang te beëindigen of aan te passen kan helpen om zowel de ouders als de opvanginstelling in een gunstige positie te brengen.

Bronnen

  1. Lokale regelgeving overheid.nl
  2. Opzegtermijn definitief naar een maand – Kinderopvangtotaal.nl
  3. Stcrt-2025-18375.html

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven