logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opzegtermijnen in de kinderopvang: Wanneer en hoe kun je een 0-urencontract beëindigen?

In de kinderopvangsector gelden specifieke regels rondom het beëindigen van een arbeidsovereenkomst. Voor werknemers met een zogenaamd 0-urencontract is het belangrijk om te weten hoe en wanneer dit contract kan worden opgezegd. De Cao Kinderopvang en de Hoge Raad hebben hierover duidelijke richtlijnen vastgesteld. In dit artikel bespreken we de regels rondom opzegtermijnen in het kader van een 0-urencontract in de kinderopvangsector, met aandacht voor zowel de wetmatige regels als de afspraken die via de cao gemaakt kunnen worden.

Het 0-urencontract in de kinderopvang

Een 0-urencontract is een flexibele vorm van werkgelegenheid waarbij de werknemer geen vaste uren heeft. In de kinderopvangsector zijn deze contracten vaak voorkomen, vooral bij medewerkers die slechts sporadisch benodigd worden of die hun werkzaamheden volgens een variabele tijdsplanning uitvoeren.

In de Cao Kinderopvang wordt het 0-urencontract beschouwd als een vaste arbeidsovereenkomst, mits er sprake is van een jaarlijks herstelbaar contract. Dit betekent dat werknemers met een 0-urencontract in principe de rechten en plichten hebben die in de cao zijn vastgelegd. Deze omvatten ook regels rondom de opzegtermijn.

Opzegtermijn bij 0-urencontract

Voor werknemers met een 0-urencontract geldt in de praktijk een opzegtermijn van twee maanden, zoals aangegeven in de Cao Kinderopvang. Deze termijn geldt zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Dit betekent dat beide partijen een schriftelijke opzegging moeten doen, en dat de arbeidsovereenkomst nog twee maanden doorloopt na de opzegdatum.

Een voorwaarde voor het toepassen van deze opzegtermijn is dat de werknemer een gemiddeld aantal uur per maand heeft. Als dit het geval is, dan kan de cao worden toegepast, en is er een opzegtermijn van twee maanden. Dit verschilt van de wetmatige regel, die voor 0-urencontracten een korte opzegtermijn van vier dagen voorziet.

Deze wetmatige opzegtermijn van vier dagen geldt alleen als de werknemer daadwerkelijk een 0-urencontract heeft zonder enige vaste uren of een gemiddelde. In de praktijk is het vaak zo dat werknemers al snel een gemiddelde werklast krijgen, waardoor de cao toepasbaar wordt en de opzegtermijn van twee maanden van kracht is.

Wet en cao in verhouding

Een belangrijk punt dat uit de bronnen blijkt, is dat de cao in sommige gevallen boven de wetmatige regels uitkomt. Dit betekent dat een werknemer met een 0-urencontract, die een gemiddelde werklast heeft, in de praktijk een langere opzegtermijn heeft dan wat de wet voorschrijft. Dit is een bemoeialijk verschil dat werknemers vaak niet in de gaten hebben.

De Cao Kinderopvang legt voor zowel werkgever als werknemer een opzegtermijn van twee maanden vast. Deze termijn geldt ook bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten, die automatisch eindigen op de aangewezen einddatum. Echter, indien deze tijdelijke contracten tussentijds willen worden beëindigd, geldt er ook een opzegtermijn van twee maanden.

De rol van de Hoge Raad

De Hoge Raad heeft in 2023 een belangrijke uitspraak gedaan over de mogelijkheid tot opzegging in de kinderopvangsector. Kinderopvangovereenkomsten zijn in principe opdrachtovereenkomsten, waarbij de opdrachtgever (bijvoorbeeld een ouder) de overeenkomst per direct kan beëindigen. Dit is vanwege de specifieke aard van kinderopvangvaardigheden, waarbij het vaak onmogelijk is om plannen verder te maken zonder het kind aanwezig te hebben.

Echter, de Hoge Raad heeft bepaald dat het kinderdagverblijf in de algemene voorwaarden een bepaling kan opnemen over de opzegtermijn. Een opzegtermijn van één maand wordt door de Hoge Raad als redelijk gezien. Maar als een ouder of opzegger verplicht wordt om voor het einde van de maand op te zeggen, dan overschrijdt dit de toegestane termijn van één maand en is het niet meer rechtsgeldig.

In dat geval valt het terug op de wet, waarbij een per directe opzegging mogelijk is zonder opzegtermijn. Dit betekent dat ouders of opzeggers in de praktijk toch de mogelijkheid hebben om de overeenkomst per direct te beëindigen, zolang de opzegtermijn binnen de maand valt.

Wetmatige opzegtermijn versus cao

De wetmatige opzegtermijn voor een opdrachtovereenkomst is in principe niet aanwezig. Ouders kunnen de overeenkomst per direct stoppen of annuleren. Echter, zoals gezegd, heeft de Hoge Raad in 2023 bepaald dat een opzegtermijn van één maand toegestaan is, mits deze niet te strak wordt opgelegd. Deze regel is ook van toepassing op kinderopvangcontracten die via de cao worden beheerd.

In de praktijk betekent dit dat kinderopvangorganisaties een opzegtermijn van één maand in de algemene voorwaarden kunnen opnemen. Als deze regel niet strikt wordt toegepast, dan is het mogelijk om binnen de maand op te zeggen. Echter, als de opzegtermijn bijvoorbeeld verplicht is op het einde van de maand, dan overschrijdt dit de wettelijke grens en is het niet rechtsgeldig.

Tussentijdse opzeggingen

Een tussentijdse opzegging van een kinderopvangovereenkomst kan ook onder bepaalde voorwaarden plaatsvinden. In de praktijk geldt meestal een opzegtermijn van één maand. Dit betekent dat ouders of opzeggers minstens één maand opzegtermijn moeten invullen voordat de overeenkomst volledig beëindigd is.

Als deze termijn niet wordt nageleefd, kunnen er extra kosten ontstaan. Bijvoorbeeld bij Freekids wordt aangegeven dat een tussentijdse opzegging een opzegtermijn van één maand vereist. Als de opzegging niet tijdig plaatsvindt, worden de kosten voor de opvang tot de dag dat de overeenkomst stopt in rekening gebracht.

Deze regel is ook van toepassing op dagopzeggingen of opzeggingen voor meerdere dagen. In dit geval moet er ook een opzegtermijn van één maand worden ingevuld. Deze regel geldt voor alle opzeggingen, ongeacht de duur van de overeenkomst.

Wat betekent dit voor werknemers?

Voor werknemers met een 0-urencontract in de kinderopvangsector is het belangrijk om te weten dat de cao toepasbaar is zodra er sprake is van een gemiddelde werklast. Dit betekent dat zij in de praktijk een opzegtermijn van twee maanden moeten naleven. Deze termijn is langer dan de wetmatige regel van vier dagen en geeft dus een groter juridisch kader.

Een 0-urencontract kan dus snel veranderen in een vaste arbeidsovereenkomst met een gemiddelde werklast. Dit heeft juridische gevolgen, aangezien de cao dan toepasbaar is en de opzegtermijn langer is dan wat de wet voorschrijft.

Opzegtermijnen en tijdelijke contracten

Tijdelijke arbeidsovereenkomsten eindigen automatisch op de aangewezen einddatum. Echter, als deze contracten tussentijds willen worden beëindigd, geldt er ook een opzegtermijn van twee maanden. Deze regel geldt zowel voor de werkgever als voor de werknemer.

Bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst is het belangrijk om de einddatum goed vast te leggen. Als deze datum niet wordt nageleefd, kan het tot juridische complicaties komen. Echter, bij een per directe beëindiging van een tijdelijke overeenkomst is het mogelijk om dit zonder opzegtermijn te doen, mits de einddatum nog ver in de toekomst ligt.

Conclusie

In de kinderopvangsector gelden specifieke regels rondom opzegtermijnen. Voor werknemers met een 0-urencontract is het belangrijk om te weten dat deze contracten in de praktijk vaak overgaan in vaste arbeidsovereenkomsten met een gemiddelde werklast. In dat geval is de Cao Kinderopvang van toepassing en geldt er een opzegtermijn van twee maanden.

De wetmatige regel voor 0-urencontracten is in principe een korte opzegtermijn van vier dagen. Echter, in de praktijk is het vaak zo dat de cao boven deze regel uitkomt en een langere termijn van twee maanden geldt. Voor ouders of opzeggers geldt in de kinderopvangsector een opzegtermijn van één maand, mits deze niet te strak wordt opgelegd.

Het is belangrijk om duidelijk te weten wat voor soort contract er gesloten is en welke regels er gelden. Dit kan worden afgeleid uit de cao of uit de algemene voorwaarden van de kinderopvangorganisatie. In het geval van onduidelijkheden of conflicten is het altijd verstandig om juridisch advies in te winnen.

Bronnen

  1. Tweakers Forum
  2. Baakjuristen.nl
  3. Freekids.nl
  4. Recht.nl
  5. JPR.nl
  6. Kinderopvang-werkt.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven