logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ontstoken ogen bij kinderen: wat doen in de kinderopvang?

Ontstoken ogen zijn een veelvoorkomend probleem bij jonge kinderen, vooral in de kinderopvang of kleuterschool. Oogontsteking, ook wel bekend als conjunctivitis, kan ontstaan door een virus, een bacterie of soms door allergieën. Het is een aandoening die snel kan verspreiden, vooral in een omgeving waar kinderen dicht bij elkaar zijn. Voor ouders is het dan ook belangrijk te weten wat de symptomen zijn, hoe ze deze kunnen behandelen en of het kind nog naar de opvang mag. In dit artikel worden deze vragen nader toegelicht, met aandacht voor zowel de medische aspecten als de praktische richtlijnen voor kinderopvang.

Oorzaak en symptomen van oogontsteking

Oogontsteking kan ontstaan door een virus of een bacterie. Vaak gaat het om een gevolg van een verkoudheid, waarbij kinderen hun ogen wrijven na het aanraken van hun neus of mond. Hierdoor verspreiden ze bacteriën of virussen naar hun ogen. In sommige gevallen kan de oogontsteking ook verlopen tijdens de geboorte, wanneer een kind blootgesteld raakt aan bacteriën of virussen van de moeder. Dit is bijvoorbeeld het geval bij gonorroe, chlamydia of koortslip.

De symptomen van een ontstoken oog zijn duidelijk zichtbaar. Het oogwit wordt rood, er komt gele of groene pus in de ooghoeken, de wimpers kunnen aan elkaar kleven en de oogleden zwellen op. In ernstige gevallen kan er sprake zijn van pijn, lichtgevoeligheid of last van het zicht. Bij baby's is het vaak zo dat de oogontsteking vanzelf overgaat binnen enkele weken, maar bij sommige oorzaken is medische hulp noodzakelijk.

Hygiëne en preventie

Omdat oogontsteking zeer besmettelijk is, is goede hygiëne van groot belang. Ouders en opvangpersoneel moeten zich bewust zijn van de manieren waarop de aandoening zich verspreidt. Door hoesten, niezen of door het wrijven van oogpus in de handen kan het virus of de bacterie makkelijk overgedragen worden. Daarom is het belangrijk dat kinderen vaak hun handen wassen, met name bij het verlaten van hun ogen of neus.

Voor het schoonmaken van het oog bij een kind is het aan te raden om afgekoeld, gekookt water te gebruiken. Dit kan gedaan worden met een steriel gaasje, waarbij per oog een nieuw gaasje gebruikt wordt. Men moet altijd van buiten naar binnen wrijven, in de richting van de neus. Ook kan kamille-thee gebruikt worden, hoewel er geen bewijs is dat dit effectiever is dan gewoon afgekoeld water. Bij het schoonmaken is het verstandig om het gaasje even op het oog te laten liggen, zodat eventuele korstjes los kunnen weken.

Behandeling van oogontsteking

In de meeste gevallen is er geen medicatie nodig voor een oogontsteking. Het lichaam kan het virus of de bacterie meestal vanzelf verwerken, vooral bij kinderen. Echter, bij bepaalde oorzaken, zoals een koortslip of een seksueel overdraagbare aandoening (soa) bij de moeder, is medische behandeling noodzakelijk. In dergelijke gevallen is het verstandig om direct contact op te nemen met de huisarts. Ook wanneer het kind pijn heeft of last heeft van lichtgevoeligheid, is het aan te raden om medische hulp in te schakelen.

In de kinderopvang kan behandeling bestaan uit het schoonmaken van de ogen, zoals beschreven. De opvangleiding kan hierbij ook hulp verlenen of instructies geven. Het is belangrijk om de oogontsteking te behandelen met steriel materiaal, om te voorkomen dat andere kinderen besmet raken. Daarnaast is het aan te raden om het beddengoed van het zieke kind dagelijks te wassen en om te zorgen dat het kind niet in zijn ogen wrijft.

Mag een kind met ontstoken ogen naar de opvang?

Een kind met ontstoken ogen mag in de meeste gevallen wel naar de kinderopvang. Oogontsteking is een veelvoorkomende aandoening die meestal niet gevaarlijk is, maar wel besmettelijk. Ouders moeten wel de opvangleiding informeren over de situatie, zodat de hygiëne in de opvang verder verbeterd kan worden. De opvangleiding kan dan extra aandacht besteden aan schoonmaak en hygiëne, en eventueel instructies geven over het schoonmaken van de ogen.

Het is aan te raden om het kind te leren om extra aandacht te besteden aan het wassen van de handen, zodat het niet eenvoudig besmettelijke bacteriën of virussen op andere kinderen verspreidt. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een ernstige oogontsteking of bij koortslip, is het verstandig om het kind tijdelijk thuis te houden, om te voorkomen dat andere kinderen besmet raken.

Wanneer is een bezoek aan de huisarts nodig?

Hoewel oogontsteking vaak vanzelf overgaat, is het belangrijk om te weten wanneer medische hulp nodig is. Dit is het geval bij de volgende situaties:

  • Het kind lijdt aan pijn aan het oog of last van licht.
  • Het kind heeft moeite met zien of ziet niet goed.
  • De oogontsteking is gevolg van een koortslip of een soa.
  • Het kind is jonger dan 10 dagen en heeft oogontsteking.

In deze gevallen is het verstandig om direct contact op te nemen met de huisarts of een huisartsenpost. De huisarts kan beoordelen of er medicatie nodig is, zoals antibiotica of oogdruppels. Bij koortslip is spoedbehandeling van groot belang, omdat het virus het oog van het kind kan beschadigen.

Praktische tips voor ouders en opvangpersoneel

Voor ouders is het belangrijk om de symptomen van een ontstoken oog te herkennen en te weten wat de juiste stappen zijn. Het is aan te raden om het oog van het kind dagelijks schoon te maken, met afgekoeld, gekookt water en steriele gaasjes. Dit moet per oog gedaan worden, om te voorkomen dat de aandoening zich verspreidt naar het andere oog. Ook is het belangrijk om het kind te informeren over het belang van handen wassen en het vermijden van wrijven in de ogen.

Voor opvangpersoneel is het aan te raden om extra aandacht te besteden aan schoonmaak en hygiëne wanneer een kind ontstoken ogen heeft. Het is verstandig om het beddengoed van het kind dagelijks te wassen en om eventuele oppervlakken te desinfecteren. Bovendien is het belangrijk om ouders en kinderen te informeren over de manieren waarop oogontsteking verspreid kan worden, zodat de verspreiding zo min mogelijk wordt.

Conclusie

Oogontsteking is een veelvoorkomende aandoening bij jonge kinderen, die vaak gevolg is van een verkoudheid of een andere infectie. De aandoening is meestal niet gevaarlijk, maar wel besmettelijk. Daarom is goede hygiëne van groot belang, zowel voor ouders als voor opvangpersoneel. Een kind met ontstoken ogen mag in de meeste gevallen wel naar de opvang, mits ouders de leiding informeren over de situatie. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij koortslip of een soa, is medische hulp noodzakelijk. Het is belangrijk om te weten wanneer een bezoek aan de huisarts nodig is, zodat de aandoening niet ernstiger wordt. Met goede zorg en hygiëne is een oogontsteking meestal snel te overwinnen, zodat kinderen weer snel terug kunnen naar de opvang.

Bronnen

  1. Met ontstoken ogen naar de opvang: wel of niet?
  2. Oogontsteking
  3. Oogontsteking bij kinderen
  4. Mijn baby heeft oogontsteking
  5. Eerste hulp bij ontstoken oogjes

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven