logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Samenwerking met ouders in de kinderopvang: bouwen aan vertrouwen en betrokkenheid

In de kinderopvang speelt samenwerking met ouders een centrale rol. Niet alleen bij het ontwikkelen van kinderen, maar ook in het versterken van de kwaliteit van de opvang en het creëren van een betrouwbare en open communicatie. Ouders zijn de eerste opvoeders van hun kinderen en hun kennis over hun kind is uniek. Door hen actief te betrekken en met hen samen te werken, kan de kinderopvang een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het kind, terwijl tegelijk het vertrouwen tussen opvang en ouders versterkt wordt.

In dit artikel wordt ingegaan op de belangrijkste principes, praktijken en uitdagingen bij het omgaan met ouders in de kinderopvang. Aan de hand van concrete voorbeelden, aanbevelingen en onderwijsuitkomsten, worden manieren besproken om effectief te communiceren, grenzen aan te geven, ouders te betrekken en hun betrokkenheid te bevorderen. De nadruk ligt op professionele en respectvolle samenwerking die gericht is op het belang van het kind.

De rol van ouders in de kinderopvang

Ouders spelen een essentiële rol in het leven van hun kind. Hun kennis, visie en ervaringen zijn waardevol voor de pedagogische medewerkers. Samenwerking houdt niet alleen in dat ouders worden ingelicht over de ontwikkeling van hun kind, maar ook dat hun inbreng wordt gewaardeerd en dat er sprake is van wederkerig leren. Dit betekent dat zowel ouders als medewerkers van de kinderopvang elkaar kunnen leren vanuit hun respectieve expertise.

Een belangrijk aandachtspunt is de manier waarop ouders worden betrokken. Volgens het concept van ouderbetrokkenheid gaat het niet alleen om participatie tijdens activiteiten, zoals meegaan met uitjes, maar ook om het betrekken van ouders bij doelen en beslissingen van de kinderopvang. Hierbij is het belangrijk om te erkennen dat ouders niet altijd dezelfde visie hebben als de kinderopvangorganisatie. Het is dan ook essentieel om open te communiceren, te luisteren en samen te zoeken naar een passende aanpak.

Dagelijkse contactmomenten: overdracht en gesprek

De meeste contactmomenten met ouders vinden op informele manier plaats, bijvoorbeeld tijdens het brengen of halen van het kind. Deze momenten bieden de mogelijkheid tot een kort gesprek over de ontwikkeling van het kind of eventuele zorgen. Omdat ouders vaak het liefst weten hoe hun kind zich gedragen heeft en heeft geleerd op de dag, is het halen het moment waarop de communicatie meestal intensiever is.

Naast deze informele gesprekken kunnen ook structurele contactmomenten worden georganiseerd, zoals 10-minutengesprekken over het kind of thematische ouderavonden. Deze gesprekken geven de mogelijkheid om dieper in te gaan op de ontwikkeling van het kind en eventuele doelen die samen met de ouders worden gesteld. De frequentie van dergelijke gesprekken hangt af van de leeftijd van het kind. Voor baby’s en peuters is het contact intensiever dan voor oudere kinderen die meer zelfstandig in en uit de opvang lopen.

Een digitale aanpak, zoals een ouderportaal of een schriftje, kan een extra kanaal vormen voor communicatie. Deze manieren zijn vooral geschikt voor ouders die minder tijd hebben voor persoonlijke gesprekken of die liever schriftelijke informatie ontvangen. Het belangrijkste is echter dat de communicatie persoonlijk en afgestemd is op de behoeften van het kind en de ouders.

Ouders betrekken: actief en passief

Ouders zijn betrokken wanneer ze merken dat hun inbreng wordt gewaardeerd. Actieve betrokkenheid kan bijvoorbeeld bestaan in het meebespreken van de pedagogische visie van de kinderopvang of het meedenken over activiteiten die binnen de opvang worden georganiseerd. Passieve betrokkenheid betreft bijvoorbeeld het informeren van ouders over de ontwikkeling van hun kind of het uitnodigen voor een thematische ouderbijeenkomst.

Een manier om ouders beter te betrekken is het organiseren van relatiebijeenkomsten. Hierbij komen ouders met elkaar in contact, wat onderlinge steun en vertrouwen kan bevorderen. Zo kan een ouder die weinig netwerk heeft, worden verbonden met een ander ouder die wel beschikt over opvangmogelijkheden of ervaring heeft met het omgaan met zieke kinderen. Dit soort acties helpt ook bij het creëren van een gevoel van gemeenschap binnen de kinderopvanggroep.

Communicatie en grenzen

Effectieve communicatie is slechts mogelijk wanneer er duidelijkheid is over grenzen en verwachtingen. Ouders kunnen zich soms verwonderd of teleurgesteld voelen als de communicatie vanuit de kinderopvang niet duidelijk is. Dit kan het gevolg zijn van een overbelaste communicatie, zoals te veel informatie of te veel documentatie. Ouders lezen vaak geen contracten of beleidsregels, waardoor duidelijke en persoonlijke communicatie belangrijk is.

Het stellen van grenzen is een essentieel onderdeel van professionele communicatie. Het kan voor pedagogisch medewerkers lastig zijn om grenzen aan te geven, vooral omdat ze vaak inlevend en meelevend zijn. Het is echter belangrijk om duidelijk te zijn over wat wel en niet mogelijk is binnen de kinderopvang. Dit helpt om verwachtingen te beheren en vertrouwen te bouwen. Binnen de organisatie kan dit ook worden geoefend, bijvoorbeeld door middel van roleplaying of trainingsactiviteiten.

Samenwerking en vertrouwen opbouwen

Vertrouwen is een kernwaarde bij de samenwerking met ouders. Het is belangrijk dat ouders het gevoel hebben dat hun kind veilig en goed verzorgd is. Dit vertrouwen kan worden versterkt door transparantie in de communicatie, consistente gedragingen en het tonen van respect voor de visie en situatie van de ouders.

Een goede samenwerking is ook gebaseerd op gelijkwaardigheid. Dat betekent dat ouders en medewerkers elkaar niet als boven- of onderliggers zien, maar als partners in het belang van het kind. Dit vereist openheid, luisteren en het delen van kennis. Ouders voelen zich het meest betrokken als ze merken dat hun ideeën en zorgen serieus worden genomen.

Oudercommissie en formele betrokkenheid

Elke kinderopvanglocatie is verplicht een oudercommissie te hebben. Dit is het formele orgaan waarin ouders actief betrokken worden bij de besluitvorming en het bewaken van de kwaliteit van de opvang. De oudercommissie heeft de taak om zowel ongevraagd als gevraagd advies te geven aan de directie. Hierdoor kan de betrokkenheid van ouders worden versterkt en wordt hun rol erkend.

Daarnaast bestaan er landelijke organisaties die belangen behartigen van ouders in de kinderopvang. Voorbeelden zijn BOinK (Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang) en Stichting Voor Werkende Ouders. Deze organisaties bieden ondersteuning, informatie en kansen voor ouders om beter betrokken te raken bij de kinderopvang.

Onderwijs en professionalisering

Onderzoek toont aan dat professionals in de kinderopvang vaak onvoldoende worden voorbereid op de samenwerking met ouders, met name bij ouders met verschillende achtergronden. Het is daarom belangrijk dat kinderopvangorganisaties aandacht besteden aan professionalisering en training van hun medewerkers. Er zijn incompany trainingen beschikbaar die gericht zijn op het verbeteren van de communicatie en samenwerking met ouders. Deze trainingen kunnen losse modules bevatten, afhankelijk van de leerdoelen en de resultaten van oudertevredenheids-onderzoeken.

Conclusie

Samenwerking met ouders is een essentieel onderdeel van de kinderopvang. Door ouders actief te betrekken, vertrouwen te bouwen en duidelijke communicatie te hanteren, kan de kwaliteit van de opvang worden versterkt en het kind in de beste omstandigheden kunnen ontwikkelen. De dagelijkse contactmomenten, thematische bijeenkomsten en formele betrokkenheid via een oudercommissie zijn allemaal manieren om ouders te betrekken. Binnen de organisatie is het belangrijk om aandacht te besteden aan professionalisering en training, zodat medewerkers goed worden voorbereid op de uitdagingen van oudercommunicatie. Door samen te werken met ouders, bouwt de kinderopvang een solide basis voor het ontwikkelen van kinderen en de versterking van de relatie tussen opvang en ouders.

Bronnen

  1. Training Effectief communiceren met ouders in de Kinderopvang
  2. Hoe ga je om met ouders die zich niet aan de regels houden?
  3. Ouders in de kinderopvang
  4. Samenwerking met ouders
  5. Samenwerking met ouders
  6. Nieuwe factsheet over samenwerking met ouders in de kinderopvang
  7. Ouderbetrokkenheid in de kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven