Ouders en kinderopvang: samenwerking, betrokkenheid en zeggenschap
juli 20, 2025
De kinderopvangsector in Nederland is momenteel in een transitieperiode wat betreft de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Gedurende 2024 en 2025 zijn meerdere onderhandelingsrondes gehouden tussen werkgeversorganisaties en vakbonden om te komen tot nieuwe afspraken over salarissen, arbeidsvoorwaarden en andere belangrijke aspecten van de CAO Kinderopvang. Deze onderhandelingen zijn van groot belang voor alle betrokken partijen, aangezien de kinderopvangsector een essentiële rol speelt in de maatschappij en het onderwijs van jonge kinderen.
Deze artikelen biedt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, besproken onderwerpen en bereikte akkoorden in de onderhandelingen van de CAO Kinderopvang in 2024 en 2025. Hierbij wordt aandacht besteed aan de betrokken organisaties, de inhoud van de akkoorden en de mogelijke gevolgen voor werknemers en werkgevers in de sector.
De onderhandelingen over de CAO Kinderopvang worden voortgezet door vier werkgeversorganisaties: Brancheorganisatie Kinderopvang (BK), Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), BrancheVereniging Ondernemers Kinderopvang (BVOK) en de vakbonden CNV en FNV Zorg & Welzijn. Deze organisaties vertegenwoordigen respectievelijk werkgevers en werknemers in de kinderopvangsector en spelen een centrale rol in het bepalen van de arbeidsvoorwaarden.
In de onderhandelingen wordt niet alleen aandacht besteed aan het salaris, maar ook aan andere aspecten zoals de werkweek, zorgverzekering, levensfasebudgetten en het aantal uren dat werknemers in dienst zijn. De doelstelling is om een algemeen verbindende CAO te creëren die zowel het welzijn van medewerkers als de haalbaarheid van de organisaties ondersteunt.
In april 2024 werd een eerste akkoord bereikt over de CAO Kinderopvang. Dit akkoord, dat tussen 1 juli 2024 en 31 december 2024 van toepassing is, is door de partijen gezien als een overgangs-CAO naar een "CAO van de toekomst". De belangrijkste verbeteringen zijn:
Dit akkoord is een eerste stap in de richting van betere arbeidsvoorwaarden en een structurele aanpak van de vraag naar kwalitatief hoogwaardige kinderopvang.
In de maanden na de akkoord over de 2024 CAO zijn er meerdere onderhandelingsrondes gehouden voor de CAO Kinderopvang 2025. In deze onderhandelingen is aandacht besteed aan het volgende:
De onderhandelingen zijn niet zonder wrijving verlopen. Zo legden de werkgeverspartijen op 5 maart 2024 een eindbod neer dat niet door alle vakbonden is geaccepteerd. De FNV Zorg & Welzijn heeft het akkoord niet ondertekend, terwijl CNV dit wel heeft gedaan. Hoewel het eindbod niet door alle partijen is goedgekeurd, is er toch een akkoord bereikt dat door CNV is ondertekend en die geldt vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2026.
Het akkoord voor de CAO Kinderopvang 2025-2026 bevat de volgende belangrijke afspraken:
Hoewel de loonsverhoging lager uitvalt dan door sommige vakbonden was gewenst, is de vakbond FNV tevreden over andere onderdelen van het akkoord. Zo is er sprake van een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering, wat volgens FNV het totale loonresultaat voor 2025 en 2026 op 4% brengt. Ook de afspraken over de werkdruk en de mogelijkheid van een kortere werkweek worden als positief gezien.
Hoewel er al enige voortgang is geboekt, is er nog sprake van een "CAO van de toekomst". De huidige akkoorden zijn gezien als overgangsmaatregelen, en er is aandacht voor het ontwikkelen van een bredere en structurele aanpak van de arbeidsvoorwaarden in de kinderopvangsector. De CAO-partijen hebben afspraken gemaakt over verbetering van de arbeidsvoorwaarden, maar het is nog onduidelijk hoe deze verder worden uitgewerkt.
De CAO-partijen zijn van plan om de officiële CAO-teksten in april 2025 op de website Kinderopvang Werkt! te publiceren. Daarna volgt de aanmelding bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), gevolgd door het proces van algemene verbindende kracht (AVK). Dit proces duurt ongeveer acht weken.
De nieuwe CAO Kinderopvang heeft een directe invloed op medewerkers en werkgevers in de sector. Voor medewerkers betekent het een betere arbeidsvoorwaarden, zoals hogere salarissen, een hogere eindejaarsuitkering en een eventuele kortere werkweek. Voor werkgevers betekent het een hogere kostenbasis, maar ook een betere aantrekkelijkheid van de sector voor medewerkers.
De CAO-partijen benadrukken dat het doel is om een sector te creëren waarin medewerkers zich goed voelen en waarin de kwaliteit van de kinderopvang kan worden gehandhaafd. Door betere arbeidsvoorwaarden en een structurele aanpak van de vraag naar kwalitatief hoogwaardige kinderopvang, wordt er gewerkt aan een duurzame toekomst voor de sector.
De onderhandelingen over de CAO Kinderopvang in 2024 en 2025 hebben geleid tot een aantal belangrijke akkoorden. Deze akkoorden betreffen onder andere salarissen, eindejaarsuitkeringen, levensfasebudgetten en een eventuele kortere werkweek. Hoewel er nog sprake is van een "CAO van de toekomst", is er al enige voortgang geboekt in de richting van betere arbeidsvoorwaarden voor medewerkers in de kinderopvangsector.
De CAO-partijen zijn van plan om de officiële CAO-teksten in april 2025 op de website Kinderopvang Werkt! te publiceren. Daarna volgt het proces van algemene verbindende kracht (AVK). De CAO Kinderopvang 2025-2026 is vanaf 1 januari 2025 van toepassing en bevat een loonsverhoging van 8% over twee jaar, een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering naar 8%, vier extra uren in het levensfasebudget en een vrije dag op 5 mei.
De CAO Kinderopvang is van groot belang voor de kinderopvangsector en het welzijn van medewerkers. Door betere arbeidsvoorwaarden en een structurele aanpak van de vraag naar kwalitatief hoogwaardige kinderopvang, wordt er gewerkt aan een duurzame toekomst voor de sector.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet