Ouderportaal in de kinderopvang in Purmerend: Betrouwbaar en functioneel digitale communicatie
juli 20, 2025
Bij de keuze van een kinderopvangcentrum voor je kind zijn er veel aspecten die een rol spelen, zoals de locatie, de schaal van de opvang en de bereikbaarheid. Deze factoren zijn niet alleen belangrijk voor de logistiek, maar ook voor de veiligheid en de kwaliteit van de zorg. De regelgeving en beleidsrichtlijnen bieden duidelijke richtsnoeren over welke soorten kinderopvang geschikt zijn in welke locaties, en hoe deze in de praktijk worden toegepast. In dit artikel worden deze thema’s besproken op basis van de huidige beleidsrichtlijnen en praktijkrichtsnoorden.
De locatie van een kinderopvangcentrum is van groot belang voor zowel ouders als kinderen. De ruimtelijke beleidsregels voor kinderopvang geven aan in welke soorten gebieden welke schaal van opvang wenselijk of mogelijk is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om kleinschalige kinderopvang te vestigen in een woongebied, terwijl grootschalige opvang in principe minder geschikt is voor dergelijke locaties. Dit is gebaseerd op factoren zoals verkeersveiligheid, bereikbaarheid en de impact op de omgeving.
In tabel 1 uit de bron worden duidelijk de geschiktheidsrichtlijnen voor verschillende schaalniveaus weergegeven. Zo is een kleinschalige kinderopvang (maximaal 6 kinderen) in principe geschikt voor alle genoemde gebieden, terwijl grootschalige opvang alleen mogelijk is in voorzieningengebieden of bij brede scholen. Deze richtlijnen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderopvang centraal en veilig gevestigd worden, zodat ouders en kinderen gemakkelijk toegang kunnen krijgen.
Een buitengebied is volgens de beleidsrichtlijnen in principe geschikt voor kleinschalige en middelgrote opvang, maar grootschalige opvang is hier minder wenselijk. Dit heeft te maken met de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid en de afstand tot scholen en woningen. Bijvoorbeeld in een wijk met een brede school kan de opvang goed aansluiten bij de scholen en maakt het zowel voor ouders als kinderen een logistieke oplossing.
Er zijn verschillende schaalniveaus van kinderopvang, die elk hun eigen kenmerken en vereisten hebben. In de beleidsrichtlijnen wordt een duidelijke indeling gemaakt tussen kleinschalige, middelgrote en grootschalige kinderopvang. Deze indeling heeft ook invloed op de geschiktheid van de locatie en de ruimtelijke voorwaarden.
Kleinschalige kinderopvang is gedefinieerd als opvang voor maximaal 6 kinderen van 0 tot 13 jaar. Dit type opvang is meestal gevestigd in een woning of een klein gebouw en is meestal geschikt voor gastouderopvang of een BSO. Kleinschalige opvang is in principe geschikt voor alle genoemde gebieden, waaronder woongebieden, voorzieningengebieden en gebieden met een functiemening zoals oude lintbebouwing.
Middelgrote kinderopvang omvat opvang voor 6 tot 30 kinderen. Dit type opvang is meestal gevestigd in een kleiner gebouw en is geschikt voor zowel dagopvang als buitenschoolse opvang. Middelgrote opvang is mogelijk in woongebieden, voorzieningengebieden en bij brede scholen. Het is minder geschikt voor bedrijventerreinen of kantoorgebieden, waarbij de ruimtelijke impact en bereikbaarheid een rol spelen.
Grootschalige kinderopvang is opvang voor meer dan 30 kinderen en is meestal gevestigd in een speciaal ontworpen gebouw. Dit type opvang is alleen geschikt voor voorzieningengebieden of bij brede scholen. Grootgevestigde kinderopvang is minder geschikt in woongebieden vanwege de logistieke en verkeersveilige aspecten.
Bij de vestiging van een kinderopvangcentrum zijn er verschillende ruimtelijke voorwaarden en afwegingen die moeten worden meegenomen. Deze omvatten onder andere de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid, de parkering en de impact op de omgeving. De beleidsrichtlijnen geven aan dat het type gebouw in principe geen rol speelt, maar dat bij elke afwijkingsprocedure of bestemmingswijziging een specifieke afweging gemaakt moet worden.
In tabel 2 uit de bron wordt duidelijk dat alle genoemde gebouwen geschikt zijn voor kleinschalige opvang, terwijl middelgrote en grootschalige opvang alleen mogelijk is in bepaalde gebouwen. Bijvoorbeeld een kerk is geschikt voor kleinschalige opvang, maar minder geschikt voor grootschalige opvang. Deze richtlijnen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderopvangcentra goed aansluiten bij de wijk en de omgeving.
Een brede school is een samenwerkingsverband dat leidt tot een geïntegreerde aanpak van de ontwikkelingskansen van kinderen en jongeren in hun diverse leefmilieus. Dit betreft niet alleen op school, maar ook in het gezin en in de vrije tijd. Kinderopvang is een van de voorzieningen die tot deze geïntegreerde aanpak behoren.
Nieuwbouw of het realiseren van een brede school in bestaande situaties wordt door de gemeente als een positieve ontwikkeling gezien. Deze ontwikkeling kan middels een procedure voor omgevingsvergunning worden gerealiseerd, waarin alle belangen worden afgewogen. De vestiging van kinderopvang bij een brede school is een logische keuze, omdat dit zorgt voor een goede aansluiting op de scholen en maakt het voor kinderen gemakkelijker om te fietsen of te voet te gaan.
Buitenschoolse opvang is opvang van kinderen in de basisschoolleeftijd vóór en na schooltijd, tijdens studie- en adv dagen van leraren en in de vakanties. Deze opvang kan aangeboden worden bij bestaande kinderdagverblijven, maar ook in nieuwe locaties zoals sportverenigingen, scholen en boerderijen. Deze locaties zijn meestal bestaande gebouwen, zoals kantines bij sportverenigingen, een kerk of wijkgebouwen.
De vestiging van buitenschoolse opvang is meestal mogelijk in de nabijheid van scholen of in wijkgebouwen. Dit zorgt ervoor dat kinderen gemakkelijk toegankelijk zijn voor buitenschoolse activiteiten en dat ouders er gemakkelijk bij kunnen komen. De vestiging van buitenschoolse opvang in sportkantines of wijkgebouwen is een logische keuze, omdat dit zorgt voor een veilige en sociale omgeving.
Gastouderopvang is opvang van kinderen in de woning van de gastouder of de vraagouder. De gastouder mag tegelijkertel maximaal zes kinderen onder de hoede nemen, inclusief eigen kinderen. Gastouderopvang is in principe geschikt voor alle genoemde gebieden en is meestal gevestigd in een woning of een klein gebouw.
Vrienden- of familiediensten, au-pairs of een incidentele oppas vallen niet onder de Wet Kinderopvang en zijn daarom niet onderdeel van de ruimtelijke beleidsrichtlijnen. Deze vormen van informele opvang zijn in principe geschikt voor alle genoemde gebieden, maar vallen niet onder de ruimtelijke beleidsregels.
De keuze van een kinderopvangcentrum voor je kind is een belangrijke beslissing die meerdere factoren moet meenemen. De locatie, de schaal van de opvang en de ruimtelijke voorwaarden zijn allemaal belangrijk om ervoor te zorgen dat de opvang centraal en veilig gevestigd is. De beleidsrichtlijnen en regelgeving geven duidelijke richtsnoeren over welke soorten kinderopvang geschikt zijn in welke locaties en hoe deze in de praktijk worden toegepast.
Bij de vestiging van een kinderopvangcentrum is het belangrijk om te letten op de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid en de impact op de omgeving. Deze factoren zijn essentieel om ervoor te zorgen dat kinderen en ouders gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot de opvang en dat de opvang centraal en veilig gevestigd is. De richtlijnen voor brede scholen en geïntegreerde aanpak zijn ook belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderopvang goed aansluit bij de scholen en de wijk.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet