Ongelukken in kinderopvang: Risico’s, reacties en reflectie
juli 20, 2025
Als ouder of verzorger die gebruikmaakt van kinderopvang, is het belangrijk te weten wat je kunt doen als je niet tevreden bent met de kwaliteit of veiligheid van de opvang. De GGD speelt een centrale rol bij het toezicht op de kinderopvang en biedt een weg om zorgen te melden. In dit artikel wordt uitgebreid uitgelegd hoe je een melding kunt doen bij de GGD, welke stappen er nadien worden ondernomen en wat de grenzen zijn van wat de GGD kan doen. Het artikel is opgesteld op basis van informatie van diverse GGD-regio’s.
Een melding bij de GGD is bedoeld als er signalen zijn dat een kinderopvangorganisatie, gastouder of gastouderbureau niet aan de wettelijke eisen voldoet. Dit kan bijvoorbeeld gaan over:
Meldingen zijn dus gericht op systemische problemen of aandachtspunten die de kwaliteit of veiligheid van de opvang ondermijnen. Het is belangrijk om de melding zo concreet mogelijk te maken, bijvoorbeeld door situaties te beschrijven, bewijsmateriaal te vermelden of te duiden welke stappen je al hebt ondernomen om het probleem op te lossen.
Voor de GGD is het verstandig om een probleem eerst met de kinderopvangorganisatie zelf te bespreken. De opvang kan dan zelf uitleg geven of verbeteringen aanbrengen. Pas als dit niet lukt of niet werkt, is het zinvol om contact op te nemen met de GGD.
Als je twijfelt of de organisatie aan de wettelijke eisen voldoet, kun je ook het beleid van de organisatie opvragen. Kinderopvangorganisaties moeten hun beleid over veiligheid, gezondheid, pedagogiek en personeel vastleggen. Dit beleid is voor ouders beschikbaar.
Elke GGD-regio heeft haar eigen contactgegevens en procedure voor het melden van problemen. In de praktijk kun je kiezen om te melden:
Het is belangrijk om een melding zo concreet mogelijk te maken. Denk aan:
De GGD neemt contact met je op om de melding te bespreken, tenzij je anoniem melding hebt gedaan. Bij complexe situaties kan er een inspectieonderzoek worden uitgevoerd. De uitkomst van het onderzoek wordt meestal verwerkt in een rapport met eventuele adviezen en vervolgstappen. Als je dat wilt, krijg je terugkoppeling van het onderzoek.
Na het indienen van een melding volgt een proces dat afhankelijk is van de ernst en het type melding. De GGD:
Als de melding betrekking heeft op vermoedens van kindermishandeling of seksueel misbruik, is er een aparte procedure. In dat geval moet de melding direct bij de directie van de organisatie of bij de Vertrouwensinspectie terechtkomen.
Het is belangrijk om te beseffen dat de GGD geen klachtencommissie is. De GGD behandelt geen individuele klachten, zoals bijvoorbeeld een persoonlijke ontevredenheid over de kwaliteit van de opvang. Als je een klacht hebt, moet je dit via de klachtenregeling van de kinderopvangorganisatie zelf afhandelen.
Alle kinderopvangorganisaties zijn verplicht om aangesloten te zijn bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Als je klacht niet is opgelost, kun je deze indienen bij deze commissie. De Geschillencommissie behandelt klachten van ouders en oudercommissies tegen ondernemers in de kinderopvang.
In sommige gevallen is de GGD ook verantwoordelijk voor het melden van infectieziekten in de kinderopvang. Kinderen zijn namelijk gevoelig voor besmettelijke aandoeningen. De GGD helpt bij het voorkomen of bestrijden van infectieziektes en geeft gerichte informatie over hoe dit te doen.
De volgende situaties moeten worden gemeld bij de GGD:
Aandoening | Wanneer melden? |
---|---|
Maag-darmproblemen (braken en diarree) | Wanneer meer dan 1/3 van de groep in een kindercentrum of school ziek is in dezelfde week. |
Geelzucht | Wanneer er één persoon ziek is. |
Schurft | Bij één bewezen of mogelijke geval. |
Huiduitslag | Bij twee gevallen binnen 14 dagen op één groep. |
Luchtwegklachten | Bij een ongewoon aantal zieken. |
Overige ernstige aandoeningen met vermoeden van infectie | Altijd melden. |
Bij dergelijke meldingen krijg je contact via een specifiek telefoonnummer of e-mailadres van de GGD. Dit is meestal een aparte afdeling, zoals de GGD Infectieziekten.
Het is mogelijk om een melding anoniem te doen. Dit betekent dat de GGD jouw identiteit niet deelt met de kinderopvangorganisatie. Anoniem melden kan zinvol zijn als je bang is voor represailles of wraak. De GGD garandeert dat de melding vertrouwelijk wordt behandeld. Het is echter belangrijk dat je melding dan wel voldoende concreet is, zodat er actie kan worden ondernomen.
Als je vermoedt dat een kind wordt gemarteld of seksueel misbruikt, is het van groot belang om dit direct te melden. Dit kan bij de directie van de organisatie of bij de Vertrouwensinspectie. De Vertrouwensinspectie is een aparte afdeling binnen de GGD die zich specifiek bezighoudt met dergelijke meldingen. Je kunt er direct contact mee opnemen via het telefoonnummer 0900 1113 111. De directie van de kinderopvang is verplicht om dit te doen als ze van het vermoeden op de hoogte komen.
Een melding bij de GGD kan leiden tot verbeteringen in de kwaliteit van de kinderopvang. De GGD is verantwoordelijk voor het toezicht op kinderopvangorganisaties en kan bij problemen in actie komen. Een melding kan ook leiden tot preventie van toekomstige problemen, bijvoorbeeld door beleidsaanpassingen of extra inspecties. Bovendien zorgt een melding ervoor dat andere ouders en kinderen worden beschermd tegen mogelijke risico’s.
Het melden van problemen bij de GGD is een belangrijk onderdeel van het toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de kinderopvang. Ouders en verzorgers kunnen een melding doen als ze vermoeden dat een kinderopvangorganisatie niet aan de wettelijke eisen voldoet. Het is verstandig om eerst contact op te nemen met de organisatie zelf. Pas als dit niet werkt, kun je terecht bij de GGD. De GGD voert onderzoek, rapporteert de uitkomsten en kan eventueel verbeteringen aanbevelen of vervolgstappen nemen. Het is belangrijk om te weten dat de GGD geen klachtencommissie is en individuele klachten niet behandelt. Voor dergelijke zaken is de Geschillencommissie Kinderopvang de juiste instelling. Bij meldingen over infectieziekten of vermoedens van kindermishandeling zijn er specifieke procedures. Door de GGD te informeren, draag je bij aan een betere en veiligere omgeving voor kinderen in de kinderopvang.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet