logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderopvang en vakantiedagen: Wanneer is er opvang en wat zijn de regels?

Kinderopvang speelt een essentiële rol in de balans tussen werk en gezin. Voor veel ouders is het een onmisbaar onderdeel van hun dagelijks leven. Echter, hoe zit het met de vakantiedagen? Wanneer is er kinderopvang beschikbaar en wat zijn de regels voor ouders en werknemers in de kinderopvangsector? In dit artikel bespreken we op basis van beschikbare informatie hoe kinderopvang tijdens de vakantie werkt, welke regels gelden binnen de CAO Kinderopvang, en wat ouders kunnen verwachten in de praktijk.

Opvangtijden en vakantieperiodes

In Nederland is de kinderopvang vaak gericht op de schoolkalender. Voor regio Midden, zoals vermeld in de beschikbare informatie, zijn er 40 schoolweken waarin kinderopvang beschikbaar is. Tijdens deze periode heeft een kind opvang op vaste dagen van 07:30-18:30 uur (regulier) of 07:00-18:30 uur (verlengd, op aanvraag). Dit betekent dat ouders in de schoolweken meestal kunnen rekenen op opvang.

De 12 officiële schoolvakantieweken, die worden vastgesteld door de Rijksoverheid, zijn een uitzondering. Tijdens deze weken is er in veel gevallen géén opvang beschikbaar. Dit geldt voor zowel reguliere als verlengde opvangtijden. Uitzonderingen kunnen zijn als ouders een specifieke aanvraag doen of een vakantiekaart afnemen, zoals beschreven in bron [1]. Met een vakantiekaart is het mogelijk om opvang te krijgen tijdens schoolvakanties, mits deze kaart is afgestaan voor minimaal 5 dagen per kalenderjaar. Deze kaart kan gebruikt worden voor zowel vakantiedagen als studiedagen.

Vakantiekaart: Extra opvangmogelijkheden

Ouders die op zoek zijn naar extra opvang tijdens de schoolvakanties kunnen overwegen om een vakantiekaart aan te vragen. Volgens bron [1] is het mogelijk om een vakantiekaart af te nemen met een minimale afname van 5 dagen per kalenderjaar. Deze kaart kan gebruikt worden voor vakantiedagen of studiedagen, wat een waardevolle optie is voor ouders die tijdens schoolvakanties extra hulp nodig hebben. Meer informatie over het gebruik van de vakantiekaart is beschikbaar via Junis.

Wanneer is er opvang tijdens schoolvakanties?

Het is belangrijk om op te merken dat schoolvakantiedagen niet standaard opvang bevatten. In de meeste gevallen is er tijdens deze periodes géén opvang beschikbaar. Dit geldt zowel voor naschoolse opvang als voor opvang voor schooltijd. Ouders die toch opvang nodig hebben, moeten dus specifieke opties aanvragen of een vakantiekaart gebruiken. In de praktijk betekent dit dat ouders van tevoren moeten plannen en eventueel extra kosten kunnen maken voor deze opvang.

Studiedagen vallen ook niet onder de standaard opvangperiodes. Ouders die tijdens studiedagen opvang nodig hebben, moeten apart terecht komen. Meer informatie over opvang tijdens studiedagen is beschikbaar via Junis.

CAO Kinderopvang: Vakantie- en verlofregels voor werknemers

Voor werknemers in de kinderopvangsector zijn er duidelijke regels opgenomen in de CAO Kinderopvang, die van toepassing zijn op vakantie- en verlofregelingen. Deze regels zijn belangrijk om te begrijpen voor zowel werknemers als werkgevers, en worden besproken in bronnen [2], [3] en [5].

Wettelijk vakantieverlof

Volgens de CAO Kinderopvang heeft een medewerker met een voltijdse baan recht op 144 vakantie-uren per kalenderjaar. Deze uren zijn het wettelijk vakantieverlof. De werkgever betaalt het salaris van de medewerker tijdens die vakantie door. De vakantie-uren moeten zoveel mogelijk in het kalenderjaar zelf worden opgenomen. Als dit niet gebeurt, vervallen de uren op 1 juli van het jaar erna, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt tussen medewerker en werkgever.

Een medewerker moet minstens één keer per kalenderjaar minstens 2 weken aaneengesloten vakantie nemen. Bovendien kan de medewerker de werkgever vragen om drie weken aaneengesloten vakantie. De werkgever moet dan haar best doen om dit mogelijk te maken. Als dat niet lukt, zorgt de werkgever ervoor dat over meerdere jaren alle medewerkers die dit vragen een keer aan de beurt komen.

Verlofbudget

Buiten het wettelijke vakantieverlof is er ook een verlofbudget van 66 uren per kalenderjaar. Dit verlof kan gebruikt worden voor extra verlofuren, uitbetaling of storting in een levensloopregeling. De werkgever kan ervoor kiezen om 26 van deze uren uit te betalen in december, op basis van het uursalaris dat op dat moment geldt. Deze beslissing moet uiterlijk op 1 januari van het kalenderjaar worden genomen.

De medewerker heeft de mogelijkheid om van deze uitbetaling af te wijken en de uren op een andere manier te besteden, zoals het opnemen van extra verlof of het storten in een levensloopregeling.

Werktijden en werkdagen in de CAO Kinderopvang

De CAO Kinderopvang bevat ook regels over werktijden en werkdagen. De normale werktijden zijn van maandag tot vrijdag tussen 07:00 en 19:00 uur. De werkgever bepaalt de exacte werktijden. Aan het begin van het dienstverband wordt in overleg vastgesteld op welke dagen de medewerker werkt, rekening houdend met de levensbeschouwelijke opvattingen van de medewerker.

Wijzigingen in werkdagen of werktijden kunnen enkel gedaan worden in overleg tussen werkgever en medewerker. Als de medewerker werkt volgens een rooster, moet de werkgever minstens 21 kalenderdagen van tevoren aangeven op welke dagen en tijden de medewerker werkt. In sommige gevallen, zoals bij het vervangen van een zieke collega, kan het rooster gewijzigd worden binnen die 21 dagen.

Extra vakantie- en verlofregelingen

Buiten het reguliere vakantie- en verlofvermogen zijn er ook regelingen voor bijzondere gevallen. In de CAO Kinderopvang zijn onderwerpen zoals seniorenverlof, rouwverlof, langdurig zorgverlof en buitengewoon verlof opgenomen. Deze regelingen zijn bedoeld om werknemers in moeilijke of bijzondere situaties te ondersteunen.

Kinderopvang in de vakantieperiodes: Mogelijkheden

Hoewel schoolvakantiedagen in de meeste gevallen geen opvang bevatten, zijn er wel mogelijkheden voor ouders om opvang te krijgen. Sommige kinderopvanginstellingen bieden vakantieopvang aan, zoals vermeld in bron [6]. Deze opvang is vaak beschikbaar in een aparte vorm van contract. Ouders kunnen dan kiezen voor opvang in de vakantie of alleen voor de schoolweken, afhankelijk van hun situatie.

De kosten voor vakantieopvang kunnen variëren. Deze kosten zijn afhankelijk van het contract, de duur van de opvang en de leeftijd van het kind. Vaak zijn er subsidies of bijdragen beschikbaar, afhankelijk van de inkomenssituatie van de ouders. Bijvoorbeeld, ouders met recht op kinderopvangtoeslag kunnen deze gebruiken om hun netto kosten te berekenen. Voor ouders zonder deze toeslag kan er een bijdrage vanuit de gemeente zijn.

Kosten en inbegrepen voorzieningen

In de reguliere kinderopvang zijn bepaalde voorzieningen inbegrepen. Deze omvatten onder andere luiers, drinkflessen, melkvoeding, drinken en eten zoals fruit, crackers en boterhammen. Ook is een eigen slaapzak inbegrepen. Vakantieopvang kan extra kosten opleveren, maar sommige instellingen zorgen ervoor dat er geen onverwachte kosten zijn, zoals beschreven in bron [1].

Conclusie

Kinderopvang en vakantiedagen zijn onderwerpen die ouders en werknemers in de kinderopvangsector moeten goed begrijpen. De beschikbare opvang tijdens schoolweken is meestal gericht op de schoolkalender, met opvang op vaste dagen. Tijdens de schoolvakanties is er in de meeste gevallen geen opvang beschikbaar, tenzij ouders een vakantiekaart gebruiken of een specifieke aanvraag doen.

Voor werknemers in de kinderopvangsector zijn er duidelijke regels in de CAO Kinderopvang. Deze regels omvatten het wettelijk vakantieverlof, verlofbudget, werktijden en werkdagen. De mogelijkheid om drie weken aaneengesloten vakantie te nemen en het gebruik van verlof in bijzondere gevallen zijn belangrijke onderdelen van deze CAO.

Ouders die opvang nodig hebben tijdens schoolvakanties kunnen overwegen om een vakantiekaart aan te vragen of vakantieopvang via hun kinderopvanginstelling te boeken. Het is belangrijk om van tevoren te plannen en te weten wat de kosten zijn en welke subsidies beschikbaar zijn.

In de praktijk is het verstandig om contact op te nemen met de kinderopvanginstelling of de werkgever om de specifieke regels en mogelijkheden te bespreken. Dit helpt om eventuele onverwachte situaties te voorkomen en zorgt voor een betere balans tussen werk, gezin en vakantie.

Bronnen

  1. Junis: Pakketten en tarieven
  2. Kinderopvang-werkt: Vakantie
  3. Werkenbijkinderopvang: Vakantie en verlof
  4. Kinderopvang-werkt: Werkdagen en werktijden
  5. Kinderopvang-werkt: Vakantie, verlof, arbeid en zorg
  6. Gro-up: Kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven