Sport en bewegen in de buitenschoolse opvang Weidevenne: een unieke kans voor kinderen
juli 19, 2025
Ouders die gebruik maken van kinderopvang kunnen in de meeste gevallen een deel van de kosten terugkrijgen via vergoedingen en toeslagen. Dit geldt zowel voor kinderopvangtoeslag (KOT) als voor subsidies van de gemeente of bijdragen van de werkgever. Het is belangrijk dat ouders goed weten hoe ze deze vergoedingen aan kunnen vragen, welke voorwaarden gelden en wat de verwachtingen zijn. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de mogelijkheden om geld terug te vragen voor kinderopvang, op basis van de beschikbare informatie.
Kinderopvangtoeslag is een vergoeding die ouders ontvangen voor de kosten van kinderopvang. Deze toeslag is geregeld door de Belastingdienst en kan worden aangevraagd als beide ouders werken, studeren, re-integreren of een verplicht inburgeringstraject volgen. Ook is het mogelijk dat één ouder werkt en de ander bijvoorbeeld een inburgeringscursus volgt. In dat geval kan ook recht op toeslag bestaan.
Ouders moeten de KOT actief aanvragen bij de Belastingdienst. Dit is niet automatisch. Het is verstandig om binnen drie maanden na het starten van de kinderopvang een aanvraag in te dienen, om eventuele vertragingen of verlies van aanspraak te voorkomen. Voor het eerste kind is de aanvraag volledig nodig, maar bij volgende kinderen is het voldoende om alleen een wijziging door te geven aan de Belastingdienst.
De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het inkomen van het gezin. Voor gezinnen met een laag inkomen is de vergoeding hoog, maar nooit 100%. Ouders moeten altijd een zogenaamde eigen bijdrage betalen. Daarnaast geldt er een maximum aantal uren waarop recht bestaat. Dit kan worden berekend via de rekentool op toeslagen.nl.
Naast de kinderopvangtoeslag kunnen ouders ook recht hebben op een subsidie van de gemeente. Deze subsidie wordt automatisch verwerkt door de kinderopvangorganisatie. Ouders hoeven deze niet zelf aan te vragen. De organisatie berekent welk deel van de kosten wordt vergoed en welk deel de ouder zelf moet betalen, op basis van het inkomensniveau van het gezin.
De subsidie is onderdeel van een contract dat ouders ondertekenen bij het starten van de kinderopvang. Dit contract bevat een duidelijke uitleg over de kosten en de uren die worden aangeboden. Ouders betalen een maandelijkse bijdrage aan de kinderopvangorganisatie, waarbij de subsidie en eventuele kinderopvangtoeslag automatisch worden meegenomen.
In bepaalde periodes, zoals tijdens de winter- of paasvakantie, kunnen kinderopvangcentra gesloten zijn. In dit geval is het mogelijk dat ouders extra vergoedingen ontvangen voor de eigen bijdrage die zij gedurende deze periode hebben betaald.
Een voorbeeld is de bijdrage Kinderopvang die is uitgekeerd in februari 2022. Ouders die tijdens de sluitingsperiode (21 december 2021 tot 9 januari 2022) kinderopvangtoeslag hadden ontvangen en de eigen bijdrage hadden betaald, kregen een tegemoetkoming. Deze vergoeding was automatisch uitgekeerd, maar het was noodzakelijk om de kinderopvangtoeslaggegevens bij te werken voor 30 april 2022. Ouders die gebruik maken van de buitenschoolse opvang via de gemeente konden terecht bij hun gemeente voor deze vergoeding.
Daarnaast is er ook sprake van een extra tegemoetkoming voor ouders die tijdens de eerste en tweede sluiting van de kinderopvang een te lage vergoeding hadden ontvangen. Deze extra tegemoetkoming werd automatisch uitgekeerd zonder aanvraag en was afhankelijk van het correct bijwerken van de kinderopvangtoeslaggegevens voor 2021 en 2022.
De regering heeft besloten om de kinderopvang vanaf 1 januari 2025 bijna gratis aan te bieden. Dit betekent dat de kinderopvangtoeslag onafhankelijk van het inkomen wordt, en dat iedereen die gebruik maakt van kinderopvang 95% van de kosten terugkrijgt.
Ouders met een hoger inkomen profiteren hier het meest van, omdat ze nu minder vergoeding ontvangen dan ze in 2025 zullen krijgen. Ouders met een laag inkomen, die nu al 95 tot 96% van de kosten vergoed krijgen, zullen mogelijk iets meer moeten betalen, omdat de vergoeding in 2025 gelijk is voor iedereen.
Ouders die verplicht zijn om een inburgeringstraject te volgen, hebben ook recht op kinderopvangtoeslag. Dit geldt voor ouders die in Nederland verblijven en het inburgeringstraject volgen bij een gemeente of bij een cursusinstelling met een Blik op Werk keurmerk.
Het is belangrijk dat beide ouders of toeslagpartners aan de voorwaarden voldoen. Als één ouder nog in het buitenland verblijft (buiten de EU/EER), is er geen recht op KOT. Ouders kunnen een indicatie van de hoogte van de toeslag opvragen via de rekentool op toeslagen.nl.
Voorschoolse educatie (VE) is een speciaal programma voor peuters van 2 tot 4 jaar die extra aandacht nodig hebben op het gebied van taal en andere ontwikkelingsgebieden. Deze educatie wordt aangeboden in een aantal kinderopvangorganisaties en kan een extra ondersteuning bieden voor jonge kinderen.
Ouders moeten zich zelf aanmelden bij een kinderopvangorganisatie die voorschoolse educatie aanbiedt. Deze locatie moet geregistreerd zijn in het Landelijk register Kinderopvang (LRK). De gemeente controleert of de organisatie subsidiebevoegd is en stuur de indicatie door naar de opvangorganisatie. Ouders geven ook een ouderverklaring in waarin toestemming wordt gegeven voor deelname aan het programma en voor het bijwonen van ouderbijeenkomsten.
De kosten voor voorschoolse educatie worden gedeeltelijk vergoed door de gemeente. Ouders betalen een maandelijkse bijdrage aan de opvangorganisatie, waarbij de subsidie automatisch wordt meegenomen. Ook is het mogelijk om kinderopvangtoeslag aan te vragen als ouders in het rechtenhebben.
Ouders hebben vaak vragen over de aanvraagprocedures, de hoogte van de toeslagen en de voorwaarden. Het is verstandig om tijdens het aanmelden van de kinderopvang duidelijke informatie te vragen aan de opvangorganisatie of bij de gemeente. Ook kunnen ouders terecht bij de Belastingdienst of op de website www.boink.info voor meer uitleg over kinderopvangtoeslag.
Een belangrijke tip is om de inkomensverklaring bij de opvangorganisatie in te leveren. Op basis van deze verklaring kan worden berekend welk deel van de kosten wordt vergoed en welk deel door de ouder moet worden betaald. Ook kan hiermee worden bepaald of ouders recht hebben op subsidie van de gemeente of op kinderopvangtoeslag.
Kinderopvangtoeslag en andere vergoedingen zijn een belangrijk onderdeel van de financiële planning voor ouders die gebruik maken van kinderopvang. Het is essentieel om deze vergoedingen actief aan te vragen, de voorwaarden te begrijpen en de beschikbare subsidies te benutten. Door goed te informeren en tijdig actie te ondernemen, kunnen ouders ervoor zorgen dat een deel van de kinderopvangkosten wordt terugbetaald. Dit geldt zowel voor reguliere kinderopvang als voor voorschoolse educatie.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet